Večkrat rodne jagode

JAGODE NA VRTU ALI V KORITU

Jagode (Fragaria x ananassa Duch.) delimo na enkrat rodne in večkrat rodne sorte. Plodove enkrat rodnih jagod obiramo v maju, večkrat rodnih pa vse tja do jeseni. Sorte med seboj ločimo še po obliki plodov, okusu, barvi plodov in barvi cvetov.

VZGOJA JAGOD

Jagode sadimo na vrtove, na razdalji približno 40 centimetrov. Okoli rastlin je dobro uporabiti zastirko, ki zadržuje vlago in preprečuje, da bi bili plodovi umazani ter zato gnili. Lahko pa jih gojimo tudi v posodah oziroma koritih, vendar je pri tem potrebno poskrbeti za zadostno zalivanje in gnojenje.

Večina sort jagod razvije živice, ki služijo vegetativnemu razmnoževanju. Če nočemo, da le-te oslabijo rast matični rastlini in zmanjšajo pridelek, jih moramo odstraniti. Tega ne počnemo pri vzpenjavih in visečih sortah, saj te razvijejo plodove na živicah že prvo sezono po sajenju.

SORTE JAGOD

Jagoda Aromas

Jagoda Aromas je večkrat rodna in izredno donosna sorto jagode, ki rodi od junija pa vse do prvega mraza. Cvetovi so bele barve, plodovi pa so koničasti, bleščeči, zelo debeli in rdeče barve s specifično aromo. Je ena izmed najslajših in najbolj aromatičnih sort. Odporna je proti plesnim in pršicam. Primerna je tako za sajenje na vrtove, kot tudi za vzgojo v loncih in koritih.

Jagoda Portola

Jagoda Portola je večkrat rodna in zelo bujna sorta jagode, ki rodi od pomladi pa vse do prvega mraza. Cvetovi so bele barve, plodovi pa so debeli, teže do 35 gramov, koničasti, bleščeči in rdeči s specifično aromo. Sorta je poznana po svoji sladkobi in dobri aromi. Iz ene sadike lahko pridelamo do 2 kilograma jagod, ki se zelo dobro skladiščijo. Primerna je tako za vzgojo na vrtu, kot tudi vzgojo v loncih in koritih.

Jagoda Cabrilo

Jagoda Cabrilo je bujna in večkrat rodna sorta, ki nam rodi od pomladi pa vse do prvega mraza. Cvetovi so bele barve, plodovi pa so srednje debeli, koničasti, bleščeči, temno rdeči in čvrsti. Po okusu so zelo sladki in aromatični. Sorta je zelo odporna na vse vrste bolezni. Primerna je tako za vzgojo na vrtu, kot tudi v posodah in koritih.

Jagoda Delizz White

Jagoda Delizz White je zelo bujna in večkrat rodna sorta jagode, ki rodi od pomladi pa vse do prvega mraza. Cvetovi so beli, zelo dekorativni in jo lahko uporabljamo tudi kot okrasno rastlino. Plodovi so debeli, težki do 35 gramov, koničasti in rdeči s specifično aromo. Po okusu so zelo sladki in aromatični. Sorta Delizz White je zaradi svoje kompaktne rasti in dekorativnosti primerna tako za na vrtove, kot tudi za vzgojo v loncih, koritih in obešankah.

Jagoda Summer Breeze Rose

Jagoda Summer Breeze Rose je zelo rodna sorta jagode, ki rodi vse od junija do prvega mraza. Tvori številne dvojne cvetove, ki so temno roza barve. Uporabna je tudi kot okrasna rastlina. Plodovi so srednje debeli, koničaste oblike, čvrsti, bleščeči in temno rdeče barve. Po okusu so zelo sladki in aromatični. Sorta Summer Breeze Rose je zaradi svoje kompaktne rasti in dekorativnosti primerna tako za na vrtove, kot tudi za vzgojo v loncih, koritih ali obešankah.

Jagoda Summer Breeze White

Jagoda Summer Breeze White je večkrat rodna sorta jagode, ki rodi vse od junija pa do prvega mraza. Tvori številne dvojne cvetove, bele barve. Uporabna je tudi kot okrasna rastlina. Plodovi so srednje debeli, koničaste oblike, čvrsti, bleščeči in temno rdeče barve. Po okusu so zelo sladki in aromatični. Sorta Summer Breeze White je zaradi svoje kompaktne rasti in dekorativnosti primerna tako za na vrtove, kot tudi za vzgojo v loncih, koritih ali obešankah.

RECEPT ZA JAGODNI SOK

Iz jagod lahko pripravimo odlične sladice ali pa kar preprosti gosti sok. Za pripravo soka potrebujemo:

  • 3 kg jagod
  • 9l vode
  • 1 kg sladkorja
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 20 g citronske kisline

Očiščene jagode segrejemo na zmernem ognju skupaj s sladkorjem, vanilij sladkorjem in manjšo količino vode (približno 3l). Vse skupaj kuhamo 15 minut, nato pa vse zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dolijemo preostalo vodo in citronsko kislino ter ponovno segrevamo do vretja. Za bolj eksotični okus lahko dodamo že pri segrevanju nekaj listov bazilike ali mete.

Še vroč sok prelijemo v ogrete steklenice in zapremo.

S sokom se lahko osvežimo takoj, ko se ohladi, ali pa ga shranimo za zimske dni, ko pogrešamo okus svežega sadja iz svojega domačega vrta.

Več o samem sajenju, vzgoji in sortah jagod si lahko preberete tudi v našem članku “Jagode – zapeljivo sadje za vaš vrt ali korito.”

Enkrat rodne in mesečne sadike jagod lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji, ali pa jih kupite v naših maloprodajnih vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja