Tripsi ali resarji: kako se jih znebiti

Vsak ljubitelj rastlin si želi imeti lepe, predvsem pa zdrave rastline. A slednje včasih ni najlažje. Lahko jih prizadenejo različne bolezni, jih napadejo različni škodljivci ali pa sami naredimo kaj narobe. V tokratnem članku bomo pobližje spoznali resarje oz. tripse. Kako jih prepoznati, kakšno škodo naredijo rastlini in kako se z njimi spopasti ter se jih uspešno znebiti.

Kaj sploh so tripsi?

Resarji ali tripsi so majhne žuželke, ki spadajo v družino Thripidae. Ime so dobili po svoji značilni obliki kril – nimajo tipične opne, ampak so sestavljena iz množice resic. Telo je podolgovato in tanko. Mladi tripsi so običajno rumene barve, s starostjo pa se obarvajo rjavo ali črno. Po vsem svetu živi več kot 6000 vrst tripsov, ki dobesedno sesajo življenje rastlinam.

Razvoj tripsa poteka v kar šestih fazah. Jajčeca so rumeno bele barve, ledvičaste oblike. Samica, tik preden odleže jajčeca, naredi majhno luknjico v tkivo rastline – list, steblo. Tako ličinke, kot tudi odrasle žuželke se prehranjujejo z vsemi nadzemnimi deli rastline, odrasli pa so, zaradi kril, tudi mobilni. S tem razlogom se lahko hitro razširijo na vse naše sobne in zunanje rastline.

Običajno veljajo za ene izmed težje odkritih škodljivcev, saj so izjemno majhni, poleg tega pa škoda, ki jo povzročijo, pogosto spominja na pomanjkanje hranil in ne na napad škodljivcev. Listi postanejo bledi, pojavijo se srebrni madeži, nato pa odmrejo. Pogosto so okužene rastline deformirane, razbarvane in brazgotinaste.

Življenjski cikel tripsov

Življenjski cikel tripsov je predvsem odvisen od vrste, pa tudi od lokacije, rastline in drugih dejavnikov. Običajno mladi tripsi in odrasli prezimijo v zemlji. Spomladi samice izležejo jajčeca v tkiva rastline – cvet, listi, stebla. Samice, ki so nekoliko večje od samcev, se lahko razmnožujejo brez oploditve samca. Vsaka samica lahko naenkrat izleže do 80 jajčec, ki se lahko, ob ugodnih razmerah, izležejo že v nekaj dneh.

Ličinke, imenovane tudi nimfe, ki se izležejo iz jajčec, se hranijo z rastlinskimi sokovi. Po dveh ali več stadijih nimfe, mnogi tripsi padejo na zemljo, kjer se lahko zabubijo. Nimfe se zabubijo tako, da oblikujejo nekakšne zapredke na rastlini ali v zemlji. Odrasli, s krili, se po nekaj dneh izležejo iz zapredkov in cikel se lahko ponovno začne.

Populacija je na vrhuncu od pozne pomladi do sredine poletja. Na leto je lahko do 15 generacij, kjer traja celoten cikel, od jajčeca do odraslega, v toplem vremenu, le 16 dni.

Kako lahko prepoznamo tripse?

Odrasli tripsi so zelo majhni, dolgi in vitki. Lahko so črne, rjave ali pa celo rumene barve. Običajno odskočijo ali odletijo, ko se jim približamo.

Nimfe so pomanjšana različica odraslih. Običajno so svetlo zelene ali rumene barve, krila pa še niso popolnoma razvita.

Tripse pogosto zelo težko vidimo s prostim očesom, saj so zelo majhni. Ker obstaja veliko vrst, se lahko med seboj tudi nekoliko razlikujejo.

Običajno pa prej kot tripse, opazimo škodo, ki jo naredijo na naši rastlini. Ko se resarji “zberejo” v velikem številu, za seboj pustijo pravo uničenje. Za hranjenje namreč uporabljajo samo spodnjo čeljusti, ki je zelo velika. Z njo prebodejo zgornjo plast rastline in nato srkajo celični sok. Na spodnji strani lista se nato pojavijo značilni srebrni in motni vzorci. Pri nekaterih vrstah tripsov se lahko pojavijo tudi rjave liste, rastlina deluje ovenelo, poškodovani listi pa postanejo zviti, razbarvani in brazgotinasti.

Kako se učinkovito znebiti tripsov?

Vse rastline, ki prinesemo na svoj vrt oz. domov, je pomembno, da jih dobro pregledamo že v trgovini. Tudi po prihodu domov, vam svetujemo, da jih postavite “v karanteno” oz. ločen prostor za cca. 14 dni. Na tak način lahko preprečimo vnos škodljivcev v naš dom.

Nastanek oz. napad pa lahko preprečimo tudi s preventivnim ukrepanjem: rastline redno pregledujemo, jih občasno tretiramo z insekticidi (Neem tonic, Raptol. Promanal, Strike…) in/ali poleg rastlin postavimo lepljive modre plošče. Lepljive modre plošče moramo postaviti tik ob rastline, saj tripsi veljajo za zelo slabe letalce. Običajno nam modre plošče bolj pomagajo pri zgodnjem odkrivanju škodljivcev, nato pa moramo rastlino ustrezno tretirati. Odlična rešitev so tudi predatorji proti tripsom.

Če pride do napada tripsov naknadno, tekom sezone, je pomembno, da okuženo rastlino čim hitreje ločimo od preostalih rastlin. Sosednje rastline dobro pregledamo in preventivno tretiramo. Nato se posvetimo reševanju okužene rastline. V kolikor je okužba/kolonija preprosto prevelika, je običajno bolje, da takšno rastlino zavržemo. V kolikor okužba še ni tako velika in je obvladljiva, rastlino tretiramo z insekticidi, kot je npr. Strike. Strike namreč vsebuje aktivno snov, imenovano acetamiprid. Ta deluje tako, da zavira živčni sistem tripsa in ga posledično učinkovito odpravi. Strike velja za zelo močan insekticid, zato običajno zadostuje že en nanos. V kolikor po nekaj dneh opazimo, da so tripsi še vedno prisotni, rastlino tretiramo ponovno. Vsekakor pa s škropljenjem ne pretiravamo, saj lahko resarji s časoma razvijejo odpornost.

Veliko ponudbo rastlin in dodatkov lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja