Pajkove pršice: kako jih prepoznati in se jih uspešno znebiti?

Pajkove pršice, spadajo v družino Tetranychidae, in so ene izmed najbolj pogostih škodljivcev, ki lahko napadejo naše rastline. Gre za drobne škodljivce, ki se razmnožujejo zelo hitro in dobesedno sesajo življenje iz naših lončnic. Napadejo lahko tako sobne kot tudi zunanje rastline, najpogosteje in najnevarnejše pa so v rastlinjakih.

Spadajo v skupino pajkovcev, kar pomeni, da so v sorodu s pajki, klopi in škorpijoni.

Odrasli primerki so rdečkasto rjave barve, ovalne oblike in zelo majhni (običajno potrebujemo povečevalno steklo, da si jih lahko dobro ogledamo).

Živijo v kolonijah in jih največkrat opazimo na spodnji strani listov. Velike populacije običajno spremljajo tudi tanke mreže. Hranijo se tako, da prebodejo listno tkivo in iz njega sesajo rastlinski sok. Listi s časoma porumenijo, se posušijo in odpadejo.

Pršice se običajno pojavijo v poletnih mesecih, v vročih in suhih razmerah. Napadejo lahko sobne rastline in zunanje – drevesa, okrasne rože (milijon zvončki, petunije), zelo rade pa imajo melone, lubenice, paradižnike.

Kaj so pajkove pršice?

Pajkove pršice, znan. Tetranychus urticae, so ene izmed najpogostejših škodljivcev, ki jih najdemo na naših rastlinah. Obstaja čez 1600 vrst pajkovih pršic, najdemo pa jih v rdeči, zeleni, rumeni ali celo rjavi barvi.

Večina vrst pršic prezimi kot jajčeca na lubju ali na listih rastlin. Spomladi, ko se okolje ogreje, se šesteronoge ličinke izležejo, da bi se hranile. Čez nekaj dni poiščejo zavetje, kjer se prelevijo v prvo fazo nimfe. Nimfe imajo osem nog in gredo še čez dve razvojni fazi, preden postanejo odrasle pršice. Odrasli primerki se lahko razmnožujejo izjemno hitro, vsaka samica pa lahko naenkrat odloži na stotine jajčec. V kolikor so razmere v okolju ugodne (vroče, suho), lahko celoten razvoj, od jajčeca do odraslega primerka, traja le 5 dni!

Velike kolonije teh škodljivcev povzročajo zelo veliko in vidno škodo na rastlinah. Na listih se najprej pojavijo drobni vzorci, rumene barve. List lahko kasneje “spreminja” barvo, je deformiran, se zvija in/ali odpade.

Kako odkriti in se uspešno znebiti pršic?

Najboljši način, da preprečimo razvoj pršic in tudi ostalih škodljivcev je ta, da rastline redno pregledujemo – npr. takrat, ko jih zalivamo, lahko na hitro preverimo še njihove liste in stebla. Običajno najprej opazimo njihove mreže in šele nato res majhne pikice, podobne pajkom.

Enkrat, ko odkrijemo škodljivce na rastline, je najbolje, da okuženo rastlino čim prej izoliramo, da se ne okužijo še ostale rastline. Močno okužene rastline so običajno težko rešljive, zato je po navadi najbolje, da takšne rastline raje zavržemo.

V kolikor je okužba zmerna oz. majhna, uporabimo pesticid. Problem pri pršicah je, da lahko zelo hitro razvijejo odpornost na različne pesticide. Ravno zaradi teh razlog, je pomembno, da pršice zatiramo tudi z učinkovitimi naravnimi metodami.

Obrezovanje

Okužene dele rastline – listi, stebla, cvetovi, obrežemo in zavržemo. Svetujemo, da okužene rastline oz. dele njih ne zavržete na kompost, ampak v smeti. Pršice se lahko namreč iz komposta razširijo na druge, zunanje rastline. Pri obrezovanju rastlin ne oklevajte in res obrežite vse okužene dele, da se le te ne razširijo.

Zalivanje

Pomembno je, da našim rastlinam nudimo pravilno nego. Na tak način imamo zdrave in odporne rastline. Moramo se zavedati, da se pršice razvijejo največkrat tam, kjer je suho okolje (nizka vlaga) in na rastlinah, ki so premalo zalite. S tem razlogom moramo poskrbeti, da so naše rastline vedno dovolj zalite in ne premalo. Ravno tako se pršice rade pojavijo na rastlinah, katerim redno ne obrišemo prahu z listov. Priporočamo občasno uporabo balzama za liste, ki bo poskrbel za zdrav videz, odprte listne pore in preprečil nabiranje prahu in umazanije.

Predatorske žuželke

Odlična izbira so tudi predatorski oz. koristni žužki, s katerimi se lahko učinkovito znebimo nezaželenih škodljivcev. Najbolje si je omisliti predatorske žužke takrat, ko je kolonija škodljivcev še majhna.

Uporaba Neem tonica in insekticidov

Neem tonic je odlična rešitev, sploh preventivna, saj z njim že v začetni fazi uničimo jajčeca škodljivcev. Pomembno je, da z njim temeljito poškropimo vse dele rastline, saj lahko le tako ustrezno zaščitimo rastlino.

Kar se tiče uporabe insekticidov – pršice lahko zelo hitro razvijejo imunost na določene insekticide, zato je pomembno, da le-teh ne uporabljamo prepogosto. Insekticidi, ki so pri nas izkazali za učinkovite so: Bio Plantella Ovitex, Strike, Promanal in Raptol.

Če se je populacija škodljivcev že nekoliko razširila, svetujemo, da najprej uporabite insekticid, čez nekaj dni pa nato “naselite” predatorske žužke. Te bodo nato preprečili nadaljnji razvoj pršic.

Veliko ponudbo rastlin in dodatkov lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja