Alokazija – kako skrbeti za priljubljeno sobno rastlino

Alokazija (znanstveno ime Alocasia) se ponaša z velikimi in presenetljivimi listi, katere najdemo v najrazličnejših oblikah in barvah. Zaradi svoje neverjetne privlačnosti postaja vedno bolj priljubljena sobna rastlina in jo najdemo v marsikaterem domu. Trenutno poznamo okoli 80 vrst alokazij, ki izvirajo iz subtropskih predelov Azije in vzhodne Avstralije.

NEGA ALOKAZIJ

Alokazija potrebuje svetlo mesto, s posredno svetlobo. Neposredno sonce lahko povzroči opekline na njihovih veliki listih. Ne prenašajo najbolje temnih prostorov, zato moramo res poskrbeti, da bo prostor, v katerega jo postavimo, dovolj svetel. Obožujejo vlažno okolje, zato je priporočljivo, da si omislimo vlažilec zraka, ali pa poleg nje postavimo podstavek napolnjen z vodo.

Kar se tiče zalivanja, tudi pri njih velja, da jih zalivamo raje manj kot preveč, čeprav imajo zelo rade visoko vlago v okolju. Zalijemo jih takrat, ko se zemlja že nekoliko presuši. Vedno jih zalijemo s postano vodo ali deževnico. Nekajkrat na teden jih lahko tudi popršimo z vodo, vendar pazimo, da s pršenjem ne pretiravamo. V hladnejšem delu leta alokazije zalivamo redkeje, saj traja tudi nekoliko dlje, da se zemlja presuši. Zelo so dovzetne na gnilobo korenin in glivične okužbe, če ni poskrbljeno za ustrezno drenažo.

Priporočljivo je tudi, da rastlino pogosto obračamo, saj bomo na ta način dosegli enakomerno rast z vseh strani. Hkrati pa lahko tudi očistimo umazanijo in prah, ki se nabirata na listih ter mašita pore. Priporočamo, da vedno pregledate tudi spodnjo stran listov, kjer se po navadi razvijejo morebitni škodljivci.

GNOJENJE, PRESAJANJE IN RAZMNOŽEVANJE ALOKAZIJ

Za vse sobne rastline velja, da jih gnojimo v času intenzivne rasti – to je po navadi od marca do septembra. Rastlino gnojimo enkrat mesečno s tekočim gnojilom za zelene sobne rastline. Paziti pa moramo, da vedno preberemo navodila za uporabo gnojila, saj se le-ta razlikujejo.

Manjše rastline presajamo na vsaki 12 do 18 mesecev, vedno pa to počnemo v spomladanskih mesecih. Običajno jih presadimo v številko večji lonček. Pazimo, da ne izberemo prevelikega, saj bo nato usmerjala energijo v rast korenin.

Večje, odrasle rastline presajamo redkeje, predvidoma na vsakih 18 do 24 mesecev. Rastlino lahko presadimo do dve številki večji lonec. Tudi tu moramo paziti, da je ne presadimo v prevelik lonec.

Vse sorte alokazij razmnožujemo z gomoljčki, ki zrastejo iz korenin matične rastline. Te bomo najlažje opazili, ko bomo rastlino presadili. Previdno odstranimo gomoljčke iz zemlje in jih damo v ločeno posodo. Gomoljčke lahko naprej vzgajamo v zemlji, ali pa jih postavimo v perlit ali v šotni mah. Pomembno je, da se gojenja gomoljčkov lotimo v pravem letnem času, saj lahko sicer čakamo po več mesecev, da le-ti poženejo korenine. Vedno moramo paziti, da je medij dovolj vlažen, ne pa tudi razmočen, saj obstaja nevarnost glivičnih okužb in gnitja gomoljčkov. Gomoljčkom priskrbimo svetlo in toplo lego, ne smejo pa biti na direktnem soncu. Ob pravilnih pogojih, bi morali po nekaj tednih pognati korenine. Ko so le-te dovolj velike, jih presadimo v lonček, v zračno in dobro odcedno mešanico zemlje. V začetni fazi je priporočljivo, da mlade rastline postavimo pod stekleno “kupulo”, da lahko zagotovimo kar se da visoko vlago v ozračju.

BOLEZNI, ŠKODLJIVCI IN TEŽAVE

Povešeni listi:

Povešeni listi so po navadi znak prekomernega zalivanja, škodljivcev, premajhne količine svetlobe in hranilnih snovi v zemlji. Predno zaženemo paniko, najprej dobro razmislimo, kaj smo pred kratkim spremenili v negi rastline, da je povzročilo povešene liste. Pred naslednjim zalivanjem moramo vedno počakati, da se zemlja že skoraj popolnoma presuši. Če je rastlina zalita preveč, nam to pokaže z rumenenjem listov, če je pa zalita premalo, pa se  bodo na listi pojavile nekakšne pege in luknje.

 Nato preverimo, če prejema dovolj svetlobe – z letnimi časi se tudi količina svetlobe spreminja! Če menimo, da je ne prejema več dovolj, jo premaknemo bližje viru svetlobe, a ne na direktno sonce! Če menimo, da ni vzrok ne v zalivanju, ne v svetlobi, je morda prerastla svoj lonec. V času intenzivne rasti , od marca do septembra, alokazije rastejo zelo hitro in imajo rade dovolj prostora. Rastlino nato presadimo v eno številko večji lonec in dodamo nekaj sveže zemlje, ki je bogata s hranilnimi snovmi.

Pršice:

Če se našo alokazijo napadejo pršice, jo moramo najprej izolirati. Liste in stebla lahko sperete pod tekočo vodo z milnico. Na koncu vse skupaj prebrišemo z Neem oljem ali pošpricamo s Promanalom. Svetujemo tudi, da zvišate % vlage v okolju, v katerem se rastlina nahaja. Pršice se najbolje počutijo v suhih razmerah, zato lahko z vlažilcem zraka, pršenjem ali podstavkom napolnjen z vodo preprečimo nastanek le-teh.

Izgubljanje listov:

Četudi je alokazija odvrgla vse liste, še ne pomeni, da je ne moremo obuditi. Najprej moramo preveriti korenine oz. gomolj, če niso tudi te nagniti. Če je prišlo do tega, potem žal naši alokaziji ni več pomoči. Če pa so korenine lepo bele, gomoljček pa izgleda zdrav, potem imamo upanje. Gomolj lahko posadimo nazaj, ali pa ga postavimo v perlit. Poskrbimo, da je v prostoru dovolj svetlo in toplo, ter vzdržujemo visoko vlago. V nekaj tednih, bi morala rastlina pognati na novo.

Lise na listih:

Znano je, da so alokazije zelo občutljive na soli, minerale in klor, ki se nahajajo v vodi iz pipe. Posledica le-teh so madeži na naših listih. Rastlino vedno zalivamo s postano vodo – vsaj 24 ur, ali deževnico.

SORTE ALOKAZIJ

 • Alokazija Azlanii gre za eno bolj redkih vrst alokazij, ki so jo začeli gojiti šele pred kratkim. Barva listov se s starostjo spreminja. Novi, mladi listi so sprva svetlo zelene barve z rdeče vijoličnimi žilami. S starostjo le-te postajajo temno zelene barve z rdeče vijoličnimi žilami in svetlo zelenimi valovitim robom. Spodnja stran listov se obarva temno vijolično. V višino lahko doseže do 60 centimetrov.
 • Alokazija Black Velvetznana tudi kot alokazija Reginula ali Jewel Alocasia.Krasijo jo temno zeleni, skoraj črni žametni listi z svetlimi, srebrnimi žilami. V višino lahko doseže od 30 do 40 centimetrov.
 • Alokazija Frydekgre za zelo redek in iskani hibrid, zaradi svojih velikih, temno zelenih žametnih listov. Piko na i pa dodajo velike, tanke bele žile. Ta sorta lahko v višino doseže do 1 metra.
 • Alokazija Hilo Beauty gre za hibrid, ki je na izgled bolj podoben kaladijem kot pa alokazijam. Je sorodnik Adama, z zelenimi listi, katere krasijo svetlo zelene lise. V višino lahko doseže do 2 metra, posamezni listi pa lahko zrastejo celo do 1 metra.
 • Alokazija Lauterbachiana znana tudi kot Purple Sword zaradi svojih vijolično obarvanih suličastih listov. V višino lahko doseže do 1,2 metra.
 • Alokazija Luteasorta se ponaša s čudovitimi, velikimi zelenimi listi in z neonsko obarvanimi žilami ter steblom, ki s starostjo postajata svetlejša. Rastlina bo potrebovala veliko prostora za svojo rast, saj v višino lahko doseže kar do 2,5 metra.
 • Alokazija Nairobi Nightgre za eksotično sorto z zaobljenimi, sijočimi in temno zelenimi listi, ki izraščajo iz pokončnega, rožnatega stebla. Listi lahko zrastejo do 30 centimetrov, sama rastlina pa lahko v višino doseže do 80 centimetrov.
 • Alokazija Pink Dragongre za kompaktno sortos svetlečimi, zelenimi listi, ki izraščajo in pokončnega, rožnatega stebla. Ob pravilnih pogojih lahko doseže do 1,2 v višino in 80 centimetrov v širino.
 • Alokazija Amazonica Polly – verjetno ena izmed najbolj pogostih alokazij, ki jih najdemo v naših domovih. Njene čvrste temno zelene liste krasijo velike, debele bele žile, spodnji del lista pa je obarvan temno vijolično. V višino lahko doseže med 30 in 60 centimetrov.
 • Alokazija Portadoraje nenavadno privlačna sorta, znana in priljubljena predvsem zaradi svojih veliki listov. Listi so zeleni, rahlo valoviti in izraščajo iz pokončnega, zeleno rjavega stebla. V višino lahko doseže od 180 do 240 centimetrov, v širino pa se lahko razraste med 120 in 180 centimetri.
 • Alokazija Sariannas pritegne s svojim tropskim videzom. Listi so v obliki puščice, temno zelene barve z izrazitimi belo zelenimi žilami.  Stebla so dolga in pokončna. V višino lahko doseže do 1,5 metra.
 • Alokazija Silver Dragontrenutno ena najbolj iskanih in zaželenih alokazij. Ponaša se svojimi srebrno zelenimi listi, ki izraščajo iz svetlo zelenega stebla. Spodnji del je zelene barve, žile pa so temno vijolične, kar jo dela še bolj posebno. Gre za kompaktno sorto, ki v višino doseže do 50 centimetrov.
 • Alokazija Wentiigre za sorto alokazije, ki ima velike, temno zelene liste, spodnja stran listov pa je obarvana temno vijolično. V višino lahko doseže do 60 centimetrov.
 • Alokazija Zebrina – gre za sorto belo črnim steblom, iz katerega izraščajo zeleni, suličasti listi. V višino lahko doseže do 90 centimetrov.
 • Alokazija Red Secret – očara nas s svojimi rdeče bronastimi listi, ki rastejo iz svetlo zelenega, pokončnega stebla. Mladi listi so sprva bleščeči, rdečkaste barve, s starostjo pa postajajo vedno bolj zeleno rdeče barve in izgubljajo svoj lesk. V višino lahko doseže do 30 centimetrov.
 • Alokazija Stingray – ima izredno zanimive, nenavadne liste, ki nas spominjajo na morskega skata. Ta sorta lahko, ob pravilnih pogojih, v višino doseže 2 metra.

Vse alokazije lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja