10 najboljših pritlikavih sadnih sort za vzgojo v loncih

Pritlikavo sadno drevje in jagodičevje sta odlični rešitvi za vse tiste, ki imate majhen vrt ali pa ga sploh nimate. Kljub pomanjkanju prostora, lahko na svoji sončni terasi ali balkonu, pridelate domače in okusno sadje. Sorte cepljene na takšno podlago, običajno v višino dosežejo le 1,5-2 metra.

Kako posaditi sadno drevje in zanj ustrezno skrbeti, smo zapisali že v prejšnjem članku “Jesensko sajenje sadnega drevja in jagodičevja“, tokrat pa bomo predstavili 10 najboljših sadnih sort, ki jih lahko vzgajamo v loncih.

10 sort sadnega drevja in jagodičevja

1. Pritlikava jablana Gala

Jablana Gala je sorta, ki je vsem zelo dobro poznana in plodove velikokrat najdemo na trgovskih policah. Sorta ima srednje velike, rdečo rumene plodove, ki so sočni, hrustljavi, aromatični in sladki. Od aprila do maja nas razveseljuje z belimi do rahlo roza cvetovi. Plodovi zorijo meseca septembra. Meso je rumeno, sočno, hrustljavo, sladko in aromatično. Prednost te sorte je ta, da je dobro odporna na različne bolezni in je samooprašna (ne potrebuje opraševalca).

2. Pritlikava jablana Golden Delicious

Jablana Golden Delicious ima rumeno zelene plodove, ki so srednje veliki, sočni, čvrsti in zelo dobrega okusa. Od aprila do maja cveti s čudovitimi belimi cvetovi. Plodove obiramo od sredine do konca septembra. Meso je sočno, čvrsto, z blago kislino in aromatično. Sorto odlikuje visoka in redna rodnost, polega tega pa je tudi samooprašna.

3. Pritlikava marelica Bergeron

Marelica Bergeron ima žafranovo oranžne plodove, z zelo nežno kožico. Je nekoliko bolj pozna sorta, zato dobro prenaša mraz. Plodovi zorijo v začetku julija. Meso je aromatično, zelo dobrega okusa in se zelo lepo loči od koščice. Soro odlikuje visoka odpornost in je samooprašna.

4. Pritlikava marelica Orange Beauty

Marelica Orange Beauty ima srednje velike plodove, kožica je rumena z roza poprhom. Spomladi cveti z izredno dekorativnimi cvetovi, v mesecu juliju pa nas razveseljuje z okusnimi plodovi. Meso je oranžno, sočno in zelo sladko. Plodovi se predvsem uporabljajo za svežo porabo ali predelavo v marmelade in sladice. Sorta je samooprašna.

5. Pritlikava češnja Stella Compact

Češnja Stella Compact je ena prvih samooprašnih sort češenj in najbolje uspeva v klimi, z dolgo in hudo zimo ter suhim poletjem. V mesecu aprilu in maju cveti z belimi cvetovi. Plodove obiramo proti koncu meseca julija in v začetku avgusta. Češnje so velike, temno rdeče barve, nekoliko trše in zelo slastne. Za optimalno rodnost potrebuje veliko sonca in vlažna tla, ki so zmerno pognojena. Sorta je samooprašna.

6. Pritlikava sliva Hauszwetsche

Sliva Hauszwetsche ima srednje velike plodove, podolgovato okrogle oblike, modro črni, s poprhom. Spomladi cveti z lepimi, bledo rožnatimi cvetovi, v mesecu septembra pa obiramo plodove. Meso je rumeno, sočno, čvrsto, sladko kiselkastega okusa in se lepo loči od koščice. Prav tako pa je tudi ta sorta samooprašna.

7. Pritlikavi križanec Aprimira

Aprimira je križanec med marelico in ringlojem. V spomladanskih mesecih nas razveseljuje s številnimi, dekorativnimi cvetovi, od sredine avgusta dalje pa obiramo okusne plodove. Plodovi so oranžno rumene barve, na osončeni strani lahko rahlo rdečkasti. Meso je oranžno, zelo čvrsto in okusno. Sorta je samooprašna.

8. Pritlikava breskev Bonanza

Breskev Bonanza ima debele, rumeno rdeče in rahlo dlakave plodove, ki so zelo okusni. V mesecu aprilu cveti s čudovitimi cvetovi, ki so živo rožnate barve. Plodove obiramo v mesecu juliju. Meso je zelo dobro in sočno. Breskvam moramo na splošno priskrbeti lahka, globoka, zračna in rodovitna tla.

9. Nizka malina Ruby Beauty

Malina Ruby Beauty je nizka sorta maline, ki v višino doseže le do 1 metra. Je breztrnata sorta, ki nam bo najbolje uspevala v navadni vrtni zemlji, na sončni ali polsenčni legi. Plodove obiramo od junija dalje. Maline so velike, rdeče in zelo okusne. Na grmiček lahko dobimo do 1,5 kg pridelka.

10. Ameriška borovnica Hortblue Petite

Borovnica Hortblue petite je večkrat rodna sorta. Uspeva v kislih tleh, na sončni ali polsenčni legi. V višino doseže do 1,2 metra. Plodovi prvič zorijo v juliju in avgustu, drugič pa v mesecu septembru in do prve zmrzali. Plodovi so srednje veliki in svetlo modre barve. Okus je zelo dober, sladek in aromatičen. Plodovi so primerni tako za svežo porabo kot tudi nadaljnjo porabo.

SAJENJE IN VZGOJA PRITLIKAVEGA SADNEGA DREVJA TER JAGODIČEVJA

Izbira lonca in zasaditev

Za sajenje dreves v lonce, je predvsem pomembno, da je le-ta dovolj velika. To rastlinam omogoča, da lahko neovirano rastejo in se razvijajo. Višina in širna posode morata biti vsaj 50 cm. Pomembno je tudi to, da izberemo takšen lonec, ki ima na dnu drenažno luknjo. Ta namreč omogoča odtekanje odvečne vode, s tem pa preprečimo gnitje korenin.

Na dno posode najprej pripravimo drenažno plast. Za to lahko uporabimo glinopor ali kaj podobnega, nato pa čezenj damo plast filca/koprene. To bo omogočalo, da bo odvečna voda lahko odtekala. Nato sledi zemlja. Pomembno je, da izberemo kakovostno mešanico zemlje, saj kasneje vpliva na razvoj rastline. Izberemo zemljo, ki je dobro prehranjena, rodovitna in dobro odcedna. Uporabimo lahko tudi dobro uležan kompost, ki ga zmešamo z nekaj vrtne zemlje.

Lega

Sadne sadike moramo postaviti na sončno ali polsenčno lego. Le z zadostno količino sonca, bodo plodovi dozoreli in razvili okus – sladkor. S pravilno izbiro lego bomo rastlini zagotovili zdravo rast, ona pa nas bo nagradila z zdravim, obilnim in sočnim pridelkom.

Prednost vzgoje rastlin v loncih je tudi ta, da jih hitro lahko zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi pojavi – toča, zmrzal. Preprosto jih lahko premaknemo pod streho ali v bolj zavetrno lego. Čez zimo svetujemo, da lonec dodatno ovijemo s kopreno, saj na tak način rastlino oz. korenine dodatno zavarujemo pred zmrzovanjem.

Gnojenje in zalivanje

Tekom sezone ne smemo pozabiti niti na gnojenje. Najbolj enostavno je dognojevanje z vodotopnimi gnojili, katera uporabimo pri zalivanju rastlin. V začetni fazi rasti izbiramo predvsem takšna gnojila, ki imajo visok delež dušika (N). Ta element namreč poskrbi in vzpodbudi rast.

Kasneje, ko začne rastlina tvoriti cvetove in plodove, uporabimo gnojilo za plodovke. Le-ta bo poskrbelo, da bo rastlina prejemala dovolj hranil, kar pa pomeni tudi večji pridelek.

Nikoli pa ne smemo pozabiti na zalivanjetako poleti kot tudi pozimi. Rastline, posajene v lonce, so popolnoma odvisne od nas. Paziti moramo predvsem na to, da z zalivanjem ne pretiravamo, sploh pozimi. Pozimi jih zalijemo le toliko, da pokrijemo njihove osnovne potrebe po vodi. Kar se tiče zalivanja poleti – žal smo tu zelo odvisni od vremena. Bolj kot je vroče, več vode bo rastlina potrebovala.

Sadike pritlikavega sadnega drevja lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Članek napisala: Nina Kolenc, Vrtko d.o.o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja