Zelene sobne rastline za temnejše prostore

Rastline so najlepši način, da spremenimo energijo prostora v nekaj veselega in toplega. Soba brez lončnic hitro deluje pusto in sterilno. A kaj postaviti na mesto, kjer je šibka svetloba ali pa je preprosto temno? Obstajajo tudi sobne rastline za temne prostore?

Morda imate vtis, da za ohranjanje sobnih rastlin potrebujete tono sonca in svetlih prostorov, vendar temu ni vedno tako. Obstajajo sobne rastline, za katere je enostavno skrbeti in dobro prenesejo šibko svetlobo. Nekaterim gre celo bolje v senčnih prostorih, če lahko verjamete. Če še niste našli sobne rastline za vaš temen prostor, potem ste na pravem mestu.
Sestavili smo seznam najboljših sort rastlin za temne prostore, ki bodo zapolnile vaše temne in puste kotičke. Če pa vam od teh sobnih rastlin za temne prostore preprosto nobena ni všeč, ne skrbite, dandanes že obstajajo zelo kvalitetne žarnice, posebej namenjene za rast rastlin. Tako lahko si mirne duše izberete rastlino, ki vam je res všeč pa čeprav pri njej piše, da potrebuje svetlo mesto.

Nega rastlin

Pri rastlinah, ki so res nekaj posebnega, da uspevajo v naših temnih kotičkih in jim prinašajo toploto ter pozitivnost, je malo drugačna tudi njihova nega.

Za te rastline je pomembno, da se na njihovih listih ne nabira preveč prahu, saj to ovira absorpcijo svetlobe, ki je že tako v pomanjkanju. Hvaležne vam bodo, če jim redno očistimo liste z vlažno krpo ali jih stuširamo. Tako bodo lahko nemoteno še naprej osvetljevale vaš temen prostor. Prav tako je malo drugače pri gnojenju in zalivanju teh rastlin. V temnejših prostorih rastlina raste počasi. Posledično je njihova potreba po hranilih in vodi veliko manjša od rastlin na direktnem soncu. Gnojimo ji torej zelo malo in varčno zalivamo.

Gre predvsem za rastline, ki so se prilagodile rasti v gozdovih, pod drevesi z gostimi krošnjami, kjer do njih svetloba praktično ni mogla priti. Če želite prostor, kjer svetlobe ni na pretek, poživiti s sobno rastlino, bodo predstavljene rastline v nadaljevanju vsekakor dobra izbira.

Predstavitev rastlin

1. Taščin jezik

Taščin jezik ali njeno latinsko ime Sansevieria prihaja iz tropskih predelov zahodne Afrike. Zanjo pravijo, da preživi tudi v najslabših razmerah in jo je nemogoče ubiti. Kakšno olajšanje za nas ljubitelje rastlin. Izjemne lastnosti teh rastlin se tle ne končajo. Tudi neobčutljive so na trdo vodo ali suh zrak. Uspevajo lahko tako na soncu kot v senci. Ker je precej trdoživa rastlina, jo mnogi priporočajo tudi za polepšanje delovnega prostora v službi, ki pogosto ni idealen.


Nega taščinega jezika
Taščini jeziki se ponašajo z čvrstimi in mečastimi listi, ki včasih dosežejo tudi do 1 m visoko. Na obeh straneh imajo temne ali svetlo zelene prečne pasove. Obstajajo pa že različne sorte. Poleg zelenega taščinega jezika, najdemo tudi primerke z rumenimi listnimi vzdolžnimi robovi. Rast je po večini togo pokončna ali rozetasta. O idealnemu mestu za njih smo že pisali. Torej preživijo dejansko vse lege. Naj bo svetlo, s soncem ali brez vse do čiste sence. Najraje imajo vse leto toplo, tudi pozimi ne pod 15 o C.
Zalivamo samo, ko se substrat res izsuši. Poleti, če imamo te rastline postavljene na svetla mesta, mesečno gnojimo z gnojilom za kaktuse. V temnejših prostorih odmerek zmanjšamo. Razmnožujejo jih po navadi kar z delitvijo, saj se močno razraščajo.


Bolezni in škodljivci
Posebnih škodljivcev nima. Absolutno ena izmen najtrpežnejših rastlin. Pazimo pa res samo, da je ne zalivamo preveč.


Nakup in ponudba
V spletni trgovini Flora Express imamo na voljo poleg zelenih sort tudi sorte s pisanimi listi ali celo sorto ‘Mikado’, ki ima valjaste liste.

2. Zamija

Zamija ali latinsko Zamioculcas domuje v gosto poraščenih gozdovih vzhodne in južne Afrike. Najbolje ji ustreza zmerna svetloba, ki ni usmerjena neposredno proti njej. Prav dobro se bo tudi znašla v majn svetlih in temnih prostorih. Zamije so izvrstne tudi za prečiščevanje zraka v prostoru, brez vode pa lahko zdrži celo 4 mesece. Značilna je po krepkih, pernatih listih, ki so na dolgem peclju, kateri je na začetku kijasto zadebeljen.


Nega zamije
Potrebuje vse leto toplo mesto. Glede svetlobe ni izbirčna, samo da ni na direktnem soncu. Je ena tistih rastlin, ki ima raje pretemno, kot pa preveč svetlo. Zalivamo jo zelo malo in varčno. Obvezno se izogibamo stoječi vodi. V poletnih mesecih na polsenčnih mestih gnojimo vsake 4 tedne. Razmnožujemo jo z delitvijo ali listnimi potaknjenci.


Bolezni in škodljivci
Posebnih škodljivcev nima. Pazimo, da je ne zalivamo preveč.


Nakup in ponudba
V spletni trgovini Flora Express imamo v ponudbi dve zeleni sorti zamij in sicer Zamioculcas zamiifolia in Z. zamiifolia ‘Zenzi’. Najdete pa lahko tudi sorto s temnejšimi listi, Zamioculcas Raven.

3. Navadna monstera

Navadna monstera (Monstera deliciosa) je doma iz tropskih gozdov Mehike. V naravi se lahko povzpne kar do 20 metrov. Navadna monstera sicer deluje eksotično, vendar je v resnici zelo nezahtevna. Res je, lepše in hitrejše bo rasla na svetlem in toplem mestu brez direktnega sonca. Brez težav bo uspešno uspevala tudi na temnem mestu. Ne verjamete? Vsi se spolnimo veličastnih monster v enem temnem odročnem kotu
naših šol. Preprosto veličastne so!


Nega monstere
Navadna monstera in njeni veličastni listi, kdo jih nebi poznal. Njeni listi so sprva svetlo zeleni in celorobi. Ko se list razvije in zraste postanejo temno zeleni. S starostjo rastline pridobijo značilne pernato razcepljene liste. Pri rasti poženejo tudi dolge zračne korenine, ki se ukoreninijo v stiku s substratom. Vzdržujemo enakomerno rahlo vlago, brez stoječe vode. Poleti na svetlem mestu gnojimo vsaka 2 tedna, v temnejših
prostorih zmanjšamo 1x na mesec. Najlažje jih razmnožujemo s potaknjenci stebelnih vršičkov.


Bolezni in škodljivci
Posebnih škodljivcev nima. Hvaležna man bo, če bomo redno čistili njene velikanske liste in odstranili prah.


Nakup in ponudba
V spletni trgovini Flora Express imamo poleg navadne monstere na voljo še Monstera adansonii. Je manjša predstavnica teh veličastnih rastlin z izredno zanimivimi naluknjanimi listi.

5. In še se najde kakšna

Za temne prostore so primerni tudi zeleno listne sorte bršljanov ali pa vsem dobro poznan izredni čistilec zraka samolit ali Spathiphyllum. Bolj med redkimi je precej izjemna navadna ščitovka ali Aspidistra elatior, ki ima podobne lastnosti kot taščin jezik. Svet sobnih rastlin je dan danes zelo raznovrsten in bogat z izbiro. Nedvomno je še kakšna izjema za temne prostore.

Sobne rastline lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja