Jagode- zapeljivo sadje za vaš vrt ali korito

Jagode so priljubljene sadne rastline s zapeljivimi rdečimi plodovi, ki rastejo na skoraj vsakem vrtu. Odlično nam uspevajo tudi v posodah. Sadimo jih na prosto takoj, ko je zunaj dovolj toplo. Poznamo navadne, vzpenjave in viseče sorte, ki jih naprej delimo na enkratrodne in mesečne ali večkratrodne jagode. Plodove enkratrodnih jagod obiramo maja, mesečnih pa vse do jeseni. Ločimo jih še po obliki plodov, okusu, barvi plodov in barvi cvetov.

nabiranje jagod otroci

Sajenje in vzgoja jagod

Pri jagodah pazimo da jih posadimo na višino prsti, kot so bile posajene v lončku in jih ne sadimo globlje v zemljo. Sadiko najlažje nepoškodovano vzamemo iz lončka tako, da lonček narahlo stisnemo ga obrnemo in medtem držimo rastlino med prsti, da nam ostane na dlani. V gredo izkopljemo jamico, ki je vsaj dvakrat večja kot velikost sadilnega lončka. V jamico na dno nasujemo zreli kompost in v jamo položimo koreninsko grudo sadike. Nato jo zasujemo z mešanico zemlje in komposta. Okoli sadike prst narahlo stisnemo, da okoli ni večjih zračnih prostorov. Tako posajeno sadiko dobro zalijemo.

Jagode potrebujejo dovolj sonca, humusno bogato prst (pH med 5,5 in 6,5), veliko gnojenja in dovolj vlage, predvsem v obdobju cvetenja in tvorbe plodov. Za dober razvoj plodov je potrebno dodajati tudi gnojila ob cvetenju in zorenju. Na vrtu jih sadimo na razdalji približno 40 centimetrov. Okoli rastlin je dobro uporabiti zastirko, ki zadržuje vlago in preprečuje, da bi bili plodovi umazani in zato gnili. Plodove največkrat napade siva plesen, liste in poganjke pepelasta plesen, korenine pa rdeča koreninska gniloba.

Primerne so tudi za gojenje v posodah, kjer je treba skrbeti  za več gnojenja in zalivanja. Večina sort razvije živice, ki služijo vegetativnemu razmnoževanju. Če nočemo, da oslabijo rast matični rastlini in zmanjšajo pridelek jih odstranjujemo. Tega ne počnemo pri vzpenjavih in visečih sortah, saj te razvijejo plodove na živicah že prvo sezono po sajenju.

V ponudbi sadik Dobro&Zdravo imamo sorte sadik jagod, ki so primerne za različne načine gojenja, od visečih, vzpenjavih, enkratrodnih, mesečnih, do bolj odpornih sort na bolezni.

Enkratrodne jagode

Enkratrodne jagode Hummi® Praline Hz imajo srednje velike, izredno aromatične in temno rdeče jagode, ki po okusu spominjajo na gozdne. Sorto odlikuje zelo visoka rodnost, prve plodove pa lahko obiramo v sredini junija. Je izredno trpežna sorta, odporna na različne bolezni. Plodove uporabimo sveže, primerni so za pripravo sladoleda, za marmelade ali jih zamrznemo.

Enkratrodne jagode Maxxima so sorta jagod z velikimi do zelo velikimi, temno rdečimi jagodami. Rastline so močne, pokončne in goste rasti. Tvorijo srednje veliko živic. Plodovi zorijo od sredine do konca junija.

Mesečne jagode

Mesečne jagode Cupido® so ena izmed najslajših in najokusnejših sort jagod na tržišču. Vzgajamo jih lahko v posodah ali na vrtu. Rastlina tvori srednje veliko živic in ima bele cvetove. Plodovi so čvrsti, srednje veliki in srčaste oblike. Na rastlini so plodovi dobro vidni, kar omogoča enostavno obiranje.

Mesečne jagode Hummi® Gento Hz imajo oranžno rdeče plodove, ki imajo prav poseben okus, saj spominja na peneče vino. So mesečne jagode, ki dajejo takoj velik pridelek. Prvič jih obiramo od sredine junija pa vse do pozne jeseni.

Mesečne jagode Hummi® Merosa Hz so odlična sorta jagod z rubinasto rdečimi jagodami, ki jih sadimo na različne vrste nasadov, v okrasne lonce ali korita. S svojimi številnimi svetlo roza cvetovi so tudi čudovite okrasne rastline. Plodove obiramo od junija do prve zmrzali. So zelo sladki in aromatični.

Gozdne mesečne jagode Alexandria so cenjene zaradi drobnih rdečih plodov in okrasne goste rozete z belimi cvetovi. Ne tvorijo živic. Gosta listna rozeta preprečuje rast plevelom. Drobni 1,5 cm veliki rdeči plodovi zorijo vso poletje.

Viseče in vzpenjave jagode

Viseče mesečne jagode Elan imajo posebno sladke in do 6 centimetrov velike plodove, ki dozorevajo neprestano od junija vse do oktobra. Cvetijo z belimi cvetovi. Sorta je primerna za sajenje v viseče košare in korita. Tvori veliko dolgih živic, na katerih se že isto leto razvijejo plodovi. Imajo visok delež sladkorja in do 50% večjo vsebnost vitamina C kot večina ostalih sort. Primerni so tako za svežo porabo kot za pripravo jedi, sokov, marmelad in sladic.

Vzpenjave mesečne jagode Kletter Hummi® imajo srednje velike, svetlo rdeče in izredno sladke jagode. Sadimo jih na gredice, v posode ali korita. Za pokončno rast potrebujejo oporo, na katero živice pritrdimo z vrvico. Sorta ima zelo močno rastoče živice, na katerih že prvo sezono dobimo plodove. Prve jagode so zrele v začetku junija, obiramo pa jih čez celo poletje do prve zmrzali.

Enkrat rodne in mesečne sadike jagod lahko naročite že v predprodaji v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji, dostavljali pa jih bomo po vrstnem redu naročil od 15.marca dalje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja