Zlata palma ali Areka s pridihom tropske svežine

Zlata palma ali Areka je priljubljena sobna rastlina v naših domovih, ki prispeva k boljšemu zraku v našem bivalnem prostoru in daje pridih tropske svežine in otoške lepote. Rastlina izvira iz Madagaskarja in otočja Comoros. V naravi raste ob rekah in vlažnih gozdovih, a je, na žalost, na robu izumrtja. Prepoznamo jo po njenih tankih rjavo pegastih steblih. Ta v naravi zrastejo do 10 metrov v višino in imajo premer od 5 do 8 centimetrov. Kot sobna rastlina zraste nekje do 2 metra. Njeni listi so glavničasto in pernato deljeni. Tako imenovana mahala so sestavljena iz 6 do 10 listov, ki so lepo oblikovani in se obračajo navzdol. Teh mahal na tankih stebelcih je vedno več skupaj, kar ji čez čas daje videz bujnosti. Ima sposobnost odstranjevanja sobnih onesnaževalcev in celo shranjevanja odvečnih soli v določenih listih, ki kasneje odmrejo. Te je priporočeno čim hitreje odstraniti.

areca

Zlata palma ima visoko potrebo po vlažnem substratu. Prija ji mehka voda s čim manj vodnega kamna, ki naj ima sobno temperaturo. Voda za zalivanje naj tudi stoji vsaj nekaj dni preden z njo zalijemo rastlino. Zalivamo redno, saj hitro porablja vodo. Pogosto pršimo, sploh ob suhem ogrevanem zraku. Pozimi na hladnejših mestih zalivamo manj. Gnojimo jo poleti na 3 do 4 tedne z gnojimo za zelene sobne rastline, v zimskem času na vsakih 6 tednov s polovično dozo.

Rastlina prenese močno svetlobo, a brez žgočega sonca, čeprav ji najbolj ugaja delno senčno mesto. Močna svetloba obarva njene liste v zlato rumene barve, po čemer je rastlina tudi dobila svoje ime. Uspeva le v toplem prostoru, kjer so temperature nad 15 °C. V kolikor jo presajamo, uporabimo univerzalno zemljo za sobne rastline. Razmnožujemo jo s stranskimi poganjki, ki jih pri presajanju previdno ločimo in vsadimo ločeno.

palma areca

Zlato palmo lahko kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja