Taščin jezik – odporna rastlina s koničastimi listi

Rastlino s pokončnimi in koničastimi zelenimi listi z belimi lisami poznamo pod imenom taščin ali hudičev jezik, nekoliko redkeje pa je še poznana pod imenom progasta sabljika, bajonetka oziroma pod izpeljanko iz latinskega imena – »sanseverija«. Rastlina prihaja iz tropskih predelov Zahodne Afrike. Iz njenih žilavih listnih vlaken Afričani izdelujejo tetive za svoje lovske loke – od tod tudi eno izmed imen – bajonetka.

Pred desetletji je bila prisotna v večini dnevnih sob, nato je šla iz mode, a so jo njene izjemne lastnosti in edinstven izgled ponovno postavile pred nas. Zaradi trendov in arhitekture, vse več občudovalcev rastlin ugotavlja, da se grafično jasna figura rastline popolnoma prilega sodobnemu ambientu. Prav tako je rastlina cenjena v feng šuju, kjer je zaradi svojega uravnovešenega videza priljubljena za vzpostavitev harmonije v bivalnem prostoru. 

Zelo zanimiva lastnost sanseverije je njena zmožnost čiščenja zraka drugače od ostalih zelenih sobnih rastlin. Zanjo velja, da ponoči vskrkava ogljikov dioksid, podnevi pa ob dnevni svetlobi sprošča kisik. Iz zraka čisti tudi škodljivi benzen in trikloretilen. Prav zaradi teh lastnosti je dobrodošla sobna rastlina tudi v naših spalnicah, kjer bo pripomogla k boljšemu spancu. 

sanseverija taščin jezik

Najbolj priljubljena sorta taščinega jezika je zagotovo Sansevieria trifasciata laurentii, ki jo prepoznamo po rumeno obrobljenih listih. Zraste lahko tudi do 1 meter visoko ali celo višje. Veliko manjša in kompaktnejša je sorta Sansevieria trifasciata hahnii. Poznan pa je še tudi okroglolistni taščin jezik ali Sansevieria trifasciata cylindrica, ki je nevsakdanja sobna rastlina nižje rasti z okroglimi zelenimi listi, ki spominjajo na prste. Listi te sorte so dovolj mesnati in močni, da jih lahko med sabo tudi nežno prepletamo v okrasno kito. 

sanseverija cylindrica

Sanseverija je zelo odporna, skromna in skoraj neuničljiva sobna rastlina. Ne potrebuje veliko svetlobe, niti veliko vode. Postavimo jo lahko na zelo svetlo mesto ali na mesto s skoraj nič svetlobe. Najraje ima topel prostor, tudi pozimi naj bo temperatura vsaj nad 15 oC. Zelo dobro prenaša suhost. Prepogosto zalivanje ali stoječa voda lahko privedeta do koreninske gnilobe, kar prepoznamo po rjavi obarvanosti listov. Najbolje jo je zalivati 1-krat na 14 dni, ali v zimskem času še varčneje, oziroma, ko se substrat popolnoma izsuši. Poleti ji lahko mesečno dodajamo gnojilo za kaktuse. 

Zaradi nezahtevnosti in samo kančkom dobre oskrbe, se vsako leto zelo močno razraste, sploh, če jo imamo v premajhnem lončku. Pri presajanju uporabimo zemljo za kaktuse, saj omogoča boljšo drenažo in zračnost substrata. Veljala bo pa tudi univerzalna zemlja za sobne rastline, kjer pa jo zalivamo občutno manj.

Taščin jezik lahko kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

2 Replies to “Taščin jezik – odporna rastlina s koničastimi listi”

    1. Pozdravljeni,
      variegirane/pisane rastline običajno potrebujejo nekoliko več svetlobe, da ohranjajo svojo pestrost. V kolikor je vaša rastlina izgubila rumene robove, je lahko razlog v pomanjkanju svetlobe – pretemen prostor. Svetujem vam, da jo postavite na nekoliko bolj svetlo lego, nič pa ne bo narobe, če bo prejemala 1-2 uri direktnega jutranjega sonca.

      Lep pozdrav!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja