Spatifil – zelena sobna rastlina, ki čisti zrak

spatifil

Spatifil ali samolist je priljubljena sobna rastlina, za katerega je značilna šopasta rast s podolgovatimi svetleče temno zelenimi listi na daljših pecljih. Je zelena rastlina, ki iz zraka čisti širok spekter škodljivih snovi, kot so amonijak, formaldehid, benzem, ksilen in trikloretilen. Znižuje tudi elektrosmog. Iz vsakega ukrivljenega temno zelenega lista lahko požene cvet, kateri zdrži več tednov. Cvet sestavlja belo do smetanasto betičasto socvetje na visokih pecljih, ki ga obdaja velik bel ovršni list, kateri kasneje postane zelen.

V Evropo je spatifil prišel iz Kolumbije že pred več kot 140 leti. Ustreza mu topel, vlažen zrak in je nezahteven glede svetlobe. Najlepše uspeva na svetlem do polsenčnem mestu, kjer je zaščiten pred direktnim soncem. Uspeval bo tudi v temnejših kotičkih, kjer pa redkeje cveti. Primerna temperatura zanj je od 18 do 22 °C. Ne prenaša prepiha ali mrazu. V višino zraste približno 1 meter. Ima majhen spekter škodljivcev in bolezni. Razmnožujemo ga z delitvijo starejših rastlin na več delov. Sadimo in presajamo ga v univerzalno zemljo za sobne rastline.  Zaradi močnega koreninskega sistema ga je priporočljivo presajati vsake dve leti.

spatifil presajanje

V poletnem času mu vzdržujemo zmerno vlažno prst in ga občasno škropimo. Gnojimo ga malo, enkrat tedensko od pomladi do jeseni. Pozimi mu vsake toliko pustimo, da se prst rahlo izsuši. V kolikor ga najdemo popolnoma ovenelega z posušenimi listi, ga ne zavržemo, ampak ga preprosto postavimo v večjo posodo z vodo in čez kakšno uro bo rastlina spet živahnega videza.

Spatifil lahko kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce,
Maribor).