Sobna smrečica – božično drevo v našem domu

Sobna smrečica je zimzelena rastlina, ki spada med iglavce. Prihaja iz gozdov Norfolških otokov v južnem Pacifiku. Zanjo je značilno pokončno steblo z vodoravno nameščenimi vejami, ki se izraščajo v lepo vidnih nadstropjih. Njene gosto posejane iglice so sprva svetlo zelene, ki z starostjo rastline postanejo temno zelene. Tako kot za vse iglavce, tudi zanjo velja počasna rast. Primerna je za okraševanje božičnega drevesa ali kot lepa lončnica za darilo v mesecu decembru. Čez leto lahko predstavlja čudovit delček iglastega gozdu v našem domu. V stanovanju lahko z leti doseže do 2 m višine, v naravi pa tudi do 60 m.

Sobno smrečico postavimo na svetlo mesto, brez direktnega sonca. Za enakomerno rast potrebuje svetlobo z vseh strani. Pri tem si lahko pomagamo, da jo vsake toliko časa malo obrnemo. Najbolj ji ugaja bolj hladno mesto, a s skrbnim zalivanjem bo dobro prenesla tudi sezono ogrevanja. Med poletjem jo lahko imamo tudi zunaj in jo v jesenskem času spet postavimo nazaj v stanovanje. Poleti jo zalivamo dvakrat tedensko, pozimi pa le toliko, da je prst vlažna. Voda za zalivanje naj bo deževnica ali dalj časa nalita voda. V toplejših prostorih ali vročih poletjih jo lahko škropimo. V rastnem obdobju gnojimo na 14 dni z gnojilom za iglavce. 

sobna smrečica

Zaradi počasne rasti jo presajamo le, ko preraste lonček ali pa ji samo po vrhu nasujemo novo plast zemlje. Za presajanje je primerna bolj odcedna zemlja, primerna za iglavce ali za zelene sobne rastline. Razmnoževanje sobne smrečice je zelo težko, če ne že nemogoče. To lahko poskusimo s potaknjenci stebelnih vršičkov pri temperaturi tal 25o C in visoki zračni vlažnosti, pri čemer potrebujemo hormon za zakoreninjenje. 

Sobno smrečico lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja