Monstera – nega in sorte tropske sobne rastline

Monstera je priljubljena sobna rastlina z velikimi, zelenimi in pernato razcepljenimi listi, ki so sprva svetlo zelene, kasneje pa temno zelene barve. Rastlina je tropskega izvora. Izhaja iz Mehike, kjer se v tropskih gozdovih pritrjuje na drevje podobno kot bršljan v naših gozdovih. V naravi doseže tudi do 20 m višine. Kot sobna rastlina zraste nekaj metrov visoko in nam lepo zapolni bivalni prostor. Pri rasti požene dolge in zračne korenine, ki se lahko hitro zakoreninijo ob stiku s prstjo.

navadna monstera

Monstera je manj zahtevna sobna rastlina. Potrebuje svetlo in toplo mesto brez direktnega sonca. Optimalna temperatura je približno 20 °C. Ustrezata ji humusna in prepustna zemlja ter veliko zračne vlage. Pri zalivanju je dobro vzdrževati zmerno vlažno prst. V zimskem času, v prostorih z gretjem in bolj suhim zrakom, jo lahko tudi pršimo. Za lepo in zdravo rast jo poleti gnojimo na 2 tedna, v zimskem času pa na 4 tedne ali več.

Monstero sadimo in presajamo v univerzalno zemljo za sobne rastline. Steblom lahko dodamo oporo za naslanjanje. Ko rastlina postane prevelika, ji stebla z listi pod vrhom skrajšamo in prilagodimo na želeno višino. Odrezano steblo z listom in vsaj eno zračno korenino lahko uporabimo kot potaknjenec za novo rastlino. Postavimo ga v lonček z vodo in počakamo na razvoj korenin. Za večjo vlago lonček pokrijemo s folijo. Zunanjih zračnih korenin ne strižemo, saj nam omogočajo posaditi rastlino globlje v lonec ter tudi sami rastlini pomagajo k pridobitvi potrebne vlage iz zraka.

Poznamo večje in manjše sorte monstere. Poleg navadne monstere ali monstere deliciosa, ki jo pri nas dobite višine 40 do 60 centimetrov v loncu premera 17 centimetrov z velikimi in globoko razcepljenimi zelenimi listi lahko tudi kupite monstero adansonii, ki je višine 15 do 20 centimetrov v loncu premera 12 centimetrov s celimi luknjami na listih in se imenuje tudi “Monkey Mask”.

monstera adansonii

Monstero lahko kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja