Paradižnik – vrtnina z rdečimi, sočnimi sadeži poletja

Paradižnik je priljubljena vrtnina z rdečimi sočnimi plodovi, ki nas razveseljujejo v poletnih solatah. Za dobro vzgojo paradižnika je potreben nakup zdravih sadik in sajenje na sončno toplo mesto, v času, ko mine nevarnost pozebe. Zdrava sadika je temno zelene barve, ima lepe enakomerne razporejene bele korenine in ni pretegnjena, kar pomeni, da so razdalje med listi kratke, steblo pa debelo.

Sajenje in oskrba paradižnika

Sejano sadiko paradižnika lahko pri presajanju v zemljo iz lončka posadimo globlje, kot je bil posajen v lončku, do prvih pravih listov, saj tako razvije dodatne korenine po steblu. Tega ne upoštevamo pri cepljenih sadikah, ki jih sadimo enako globoko, kot so rasle v lončku, saj lahko v nasprotnem primeru pride do osamosvojitve cepljenega dela in se s tem izgubi vpliv podlage, na katero je cepljena sadika.

Da sadike ne poškodujemo pri presajanju, jo iz lončka najlažje vzamemo tako, da lonček narahlo stisnemo, ga obrnemo in hkrati držimo rastlino med prsti, da nam ostane na dlani. V gredo izkopljemo jamico, ki je enkrat ali dvakrat večja kot velikost sadilnega lončka. V jamico na dno nasujemo zreli kompost in v jamo položimo koreninsko grudo sadike. Nato jo zasujemo z mešanico zemlje in komposta. Okoli sadike prst narahlo stisnemo, da se prepričamo, da ni ostalo nič večjih zračnih prostorov. Tako posajeno sadiko dobro zalijemo.

Poznamo različne sorte paradižnika, zato sta razdalja sajenja in velikost  opore odvisna od višine, ki jo bo rastlina dosegla. Pri visokem paradižniku naj bo razdalja sajenja med sadikami od 50 do 80 centimetrov v vrsti in od 80 do 100 centimetrov med vrstami. Grmaste sorte paradižnika za vzgojo ne potrebujejo opore. Pod pazduho listov razvije zalistnike, ki jih pri gojenju sproti odstranjujemo.

Paradižnik za tvorbo plodov potrebuje veliko hranil. Za osnovno gnojenje uporabljamo organska hranila, potrebno pa je dodajati tudi kalijeva gnojila in dodatke aminokislin, ki jih vsebujejo morske alge.

Za paradižnik je dobro, da mu nudimo streho, saj vlaga na listih vodi v nastanek paradižnikove plesni. V ponudbi sadik Dobro&Zdravo imamo tudi sorte sadik, ki so bolj odporne na plesni, zato je ob gojenju na prostem dobro poseči po odpornih sortah.

Sorte paradižnika

Paradižnik Dolce Cuore je nova volovska sorta paradižnika z rožnatimi plodovi v obliki srca, sočnega okusa. Sorta je primerna za gojenje v rastlinjakih in na prostem. Je srednje živahna rastlina, z visokim pridelkom. Plodovi so srednje veliki in bledo zelene barve, nato se obarvajo rožnato. Meso je sočno in zelo dobrega, sladkega okusa. Na voljo je sejana sadika.

Paradižnik Fleurette ali volovsko srce je sorta mesnatega paradižnika izredno močne in zdrave rasti, ki obilno obrodi. Je srednje zgodnja sorta. Plodovi so rahlo izdolženi in gladki. Barva je rdeča in tudi zelen obroč okoli peclja izgine, ko je popolnoma zrel. Dosežejo težo do 180 g. Odlikuje jih sladko in nežno meso, ki se z zrelostjo ne zmehča in ne postane kašasto. Odlični so za omake, polnjenje, za pripravo svežih solat in ostalih jedi. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Maestria je zelo rodna sorta paradižnika. Rdeči plodovi so težki 240 g in več ter zelo mesnati. Sorta je odporna na plesni in je enostavna za vzgojo. Je zelo bujna in se odlično obnese pri vzgoji na prostem. Dozori v 12 tednih. Paradižniki so odličnega okusa in primerni za solate, omake, enolončnice in ostale jedi. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Previa je bujna, zelo zgodnja in rodna sorta grozdastega paradižnika. Primerna je za vzgojo na prostem. Rdeči plodovi so zelo aromatični in čvrsti. Tehtajo približno 140 g in so nanizani v grozdih po sedem. Pričarajo nam prve poletne paradižnikove solate. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Ananas je sorta z velikimi, mesnatimi paradižniki rumeno rdeče barve, ki so skoraj brez semen. Je srednje pozna sorta. Plodovi so težki so 240 do 400 g. Uporabimo jih v solatah, narezane na rezine, ki so prelite z oljčnim oljem ali pa iz njih pripravimo prav posebno rumeno paradižnikovo omako. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Supersteak je srednje pozna sorta mesnatega paradižnika. Plodovi so zelo veliki, zelo okusni in težji od 500 g. Lahko jih uporabimo sveže, v solatah in za odlične omake. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Chocoprevia je mesnat paradižnik s srednje debelimi in rdeče rjavimi plodovi z zelenim obročem ob peclju. Je srednje zgodnja sorta paradižnika. Rastline so zelo zdrave in močne ter odporne na plesni. Plodovi so zelo okusni in vsestransko uporabni. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Green Zebra je izredno rodna sorta zeleno rumenkastega paradižnika. Plodovi merijo približno 5 cm in tehtajo 80 do 120 g. Primerni so za obiranje, ko se svetlo zelene proge pričnejo barvati rumenkasto. Meso je svetlo zeleno, sočno in zelo okusno. Na voljo je sejana sadika.

Paradižnik Cornabele je srednje pozna sorta paradižnika z ošiljenimi plodovi (hybrid Andine Cornue), ki dobro obrodi. Odporen je proti nekaterim glivičnim obolenjem. Plodovi so težki 180 g, imajo malo semen in so zelo okusni. Na voljo je sejana sadika.

Cepljene in sejane sadike paradižnika lahko naročite v predprodaji spletne trgovine Flora Express z datumi dobavljivosti in dostavo po vsej Sloveniji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja