Paprika – zelenjava s okroglimi in koničastimi plodovi

Paprika je zelenjava s barvnimi, okroglimi ali koničastimi plodovi, ki nam popestrijo vrt in jedi. Presajamo jih v rastlinjake v drugi polovici aprila, na prosto pa v maju. Oblikujejo grmiček, listi pa so pecljati, enostavni in jajčasti. Cvetovi so majhni in se razvijejo, ko ima rastlina najmanj 5 listov. Koreninski sistem je zelo slabo razvit. Plodovi so različnih barv in oblik. Ko zorijo, lahko spremenijo barve. Če jih posadimo v hladno zemljo se rast ustavi, nastavki za cvetove odpadejo, ustavi se rast korenin in takšna rastlina potrebuje, kar nekaj časa da si opomore.

Sajenje paprike

Sejane paprike lahko pri presajanju iz lončka v zemljo posadimo globlje, kot so rasle v lončku, saj razvijejo dodatne korenine po steblu. Cepljene sadike ne posadimo globlje, saj lahko pride do osamosvojitve cepljenega dela in propada podlage na katero je rastlina cepljena. Sadike z lončkom vred obrnemo, lonček stisnemo, da nam sadike ostanejo na dlani. Nato naredimo jamo, ki naj bo dvakratne velikosti sadilnega lončka. V jamo nasujemo kompost. Nanj položimo sadike in jih zasujemo z mešanico prsti in komposta. Sadike tudi dobro zalijemo.

Med sadikami paprike v vrsti naj bo nekje 40 cm prostora in med vrstami 70 cm. Dobro se obnesejo tudi, če so nasajene bolj gosto v skupine po dve ali tri, ker se tako podpirajo pri rasti. Pri cepljenih sadikah naj bodo razdalje še malo večje. Sadike lahko vršičkamo in tako kontroliramo rast v višino. Lahko jih sadimo tudi ob oporo, da se pod težo plodov ne poležejo po tleh.

Paprike potrebujejo precej vode in imajo zelo velike potrebe po hranilih. Gnojimo jih predvsem z organskimi gnojili, v fazi tvorbe cvetov in plodov pa dodajamo mineralna gnojila s povečano količino kalija in dušika. Dobro je, da tla zastremo s slamo ali črno folijo za prekrivanje tal, saj zadržuje toploto in vlago v tleh. Predvsem je pomembna oskrba z vodo v zgodnjem rastnem obdobju, ko nastavljajo plodove in cvetove. Pomanjkanje vode vodi v odpadanje plodov in cvetov ali pa so plodovi deformirani in majhni.

Korenine paprik žal rade pojejo bramorji in voluharji. Zaradi vremenskih nihanj, glivičnih in bakterijskih okužb se pogosto pojavi gniloba na plodovih. Napade jih lahko tudi siva plesen, uvelost paprike, bakterijska pegavost, črnoba in podobno, zato je ključnega pomena izbira zdravih sadik in dobra pognojenost ter zalitost rastline. 

Sorte cepljenih sadik paprike

Paprika babura Lamuyo je zgodnja sorta rdeče babure z debelim mesom. Plodovi dosežejo v dolžino 16 do 18 cm. Na začetku so obarvani zelo. Z zrelostjo postanejo rdeči. Primerna je za svežo porabo in tudi predelavo. Odporna je na mozaični virus. Zelo dobro uspeva v naših pogojih. Na voljo je kot cepljena sadika.

Paprika Lipari je robustne rasti in zelo rodna sorta podolgovate paprike. Plodovi so podolgovati, v obliki roga. Dosežejo približno od 3 do 5 centimetrov v premeru in 20 do 25 centimetrov v dolžino. Barva pri tej sorti se spremeni iz zelene v rdečo. Plodovi so zelo kakovostni, okusni in sladki. Pobiramo lahko zelene ali rdeče plodove. Na voljo je kot cepljena sadika.

Paprika babura Tenor je odporna sorta živo rumene paprike babure. Plodovi so veliki in izredno dobrega okusa. V dolžino dosežejo do 10 cm, v premeru 13 – 16 cm. Zreli so obarvani živo rumeno in so prava popestritev poletnih jedi. Na voljo je kot cepljena sadika.

Sorte sejanih sadik paprike

Paprika Red Sunrise je srednje zgodnja sorta rdeče paprike babure z okusnim in debelim mesom. Rastlina je kompaktna in bujna. Dobro uspeva tudi v pogojih z manj svetlobe. Je zelo odporna na različna virusna obolenja. Plodovi so težki 180 do 200 g. Meso je debelo, sladko in zelo okusno. Na voljo je sejana sadika.

Paprika Yellow Sun je srednje zgodnja in rodna sorta rumene paprike babure s srednje sladkim mesom. Bujna rastlina je zelo odporna proti različnim virusnim obolenjem. Pridelek je velik in srednje zgoden. Svetlo rumeni plodovi z debelim mesom tehtajo 170 do 190 gramov in so pravilne kvadratne oblike. Na voljo je sejana sadika.

Paprika Orange Sunset je oranžna sorta paprike babure z debelim in sladkim mesom. Rastlina je bujna in enostavna za vzgojo. Rodnost je srednje dobra, rastlina pa zelo odporna na različna virusna obolenja. Plodovi tehtajo 170 do 180 gramov in se zelo hitro obarvajo oranžno. So sladkega okusa in vsestransko uporabni. Na voljo je kot sejana sadika.

Paprika Bellania je zgodnja sorta z vijoličnimi plodovi, ki dosežejo 8 do 10 cm. Imajo debelo sočno meso dobrega okusa. Odlikuje jih odlična prebavljivost. Primerni so za širok spekter sredozemskih jedi. Na voljo je sejana sadika.

Paprika Babura Snow White je zelo zgodna in rodna sorta bele paprike babure z debelim mesom in odličnim okusom. Je zelo odporna na različna virusna obolenja. Vzgajamo jo lahko tako na prostem kot v rastlinjakih. Plodovi imajo debelo, mesnato steno in pravilno kvadratno obliko. Masa posameznega plodu znaša 200 g. Plodovi so zelo sočni in okusni. Primerni so za solate, polnjenje in vlaganje. Na voljo je kot sejana sadika.

Paprika Honey Long je srednje zgodna in dobro rodna sorta rumene paprike s sladkimi in koničastimi plodovi. Rastlina je srednje bujna. Plodovi v dolžino dosežejo do 22 cm in so težki 80 do 100 g in se zelo hitro obarvajo rumeno. So izjemno sladki in zelo okusni. Na voljo je kot sejana sadika.

Paprika Candy Long je srednje zgodna in dobro rodna sorta oranžne paprike s sladkimi in koničastimi plodovi. Rastlina je srednje bujna. Plodovi v dolžino dosežejo do 22 cm in so težki 80 do 100 g. Zelo hitro se obarvajo oranžno. So izjemno sladki in zelo okusni. Na voljo je kot sejana sadika.

Cepljene in sejane sadike paprike lahko naročite v predprodaji spletne trgovine Flora Express z datumi dobavljivosti in dostavo po vsej Sloveniji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja