Meta – aromatična dišavnica z nazobčanimi listi

Meta je dišavnica s svetlo ali temno zelenimi in nazobčanimi aromatičnimi listi, ki prijetno dišijo. Izhaja iz družine ustnatic. Domnevno izvira iz Azije, od koder je bila prenesena v Evropo, kjer odlično uspeva. Je trajnica, ki zraste do 90 cm visoko. Ima 4 stranska gladka stebla, iz katerih izraščajo suličasti in do 9 centimetrov dolgi ter 4 centimetre široki listi. Tako kot melisa spominja na koprivo, saj so robovi listov močno nazobčani z izrazitimi listnimi žilami. Stranski poganjki tvorijo klasasto oblikovana socvetja roza vijolične barve, ki se razcvetijo med julijem in septembrom. Oprašujejo jo čebele, katere privlači prijeten vonj po mentolu. Zaradi slednjega tudi z gredic uspešno odganja mravlje, bolhače, miši in podgane.

Za rast meta potrebuje vlažna, a hkrati dobro odcedna tla. Rada ima rahlo kislo do srednje bazično zemljo, prijajo pa ji polsenčna mesta. Če jo posadimo na vrt, lahko pričakujemo, da se bo ob ugodnih pogojih zelo hitro razrasla, saj se uspešno razširja s koreninami. Če le tega ne želimo, jo lahko v gredico posadimo skupaj s sadilnim lončkom. Uspešno se razširja tudi s semeni ali potaknjenci, ki jih lahko sejemo ali sadimo aprila. Odlično se ujame v gredici skupaj s paradižnikom in zeljnicami. Sadike sadimo na sadilni razdalji 30 do 45 centimetrov, pri čemer pazimo, da rastlina zaradi bujne rasti ne bo zasenčila in zadušila sosednjih rastlin.

Mlade liste in poganjke lahko trgamo iz rastline celotno sezono. S tem še dodatno spodbudimo široko in bujno razraščanje rastline. Odlično se podajo kot dodatek ribjim in mesnim jedem, solatam, juham ali omakah, iz svežih ali posušenih listov pa si lahko tudi pripravimo čaj. Jeseni listi začnejo rjaveti, zato celotno rastlino porežemo tik nad tlemi in jo pokrijemo s slamo, praprotnem ali s steljo, da jo tako zavarujemo pred zimo.

Meta je zelo odporna na bolezni in škodljivce. Lahko se le zgodi, da jo napadejo glive. V tem primeru rastlino odrežemo tik nad tlemi, veje pa ožgemo, da preprečimo nadaljnjo širjenje.

Sorte mete

V ponudbi imamo naslednje sorte mete:

Maroška meta je trajnica, ki ima svetlo zelene nazobčane liste, vonj pa je nekoliko manj sladkoben kot pri poprovi meti.V višino zraste do 60 centimetrov.

Čokoladna meta je trajnica s temno zelenimi listi, ki imajo prijeten vonj po čokoladi. V višino zraste do 50 centimetrov.

Ananasova meta je trajnica s pisanimi listi, ki imajo okus in vonj po ananasu.

Sadike mete lahko naročite v predprodaji v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji, dostavljali pa jih bomo po vrstnem redu naročil od 28.aprila dalje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja