Načrtovanje in priprava sajenja na zelenjavnem vrtu

Kaj, kako in kdaj posaditi na vrt, če želimo vzgojiti dobro in zdravo zelenjavo ter poskrbeti za urejen vrt, ki bo dobro izkoriščen skozi celotno sezono? Najboljši čas za načrtovanje vrta je pozimi, ko zemlja počiva. Družina za oskrbo z zelenjavo potrebuje približno 20 m2 prostora na enega člana. Če je prostora manj, je smiselno posaditi le osnove oziroma zelenjavo, ki jo imamo radi, dišavnico ali kakšno cvetlico za lepši izgled vrta ter privabljanje opraševalcev. Ko se tako odločimo katere rastline bomo posadili, je potrebno vrt razdeliti na gredice poljubnih dolžin, ki naj bodo širine približno 1,2 metra.

Pri samem načrtovanju sajenja je potrebno imeti v mislih lastnosti rastišča, ki ga rastline potrebujejo, dobre in slabe sosede, kolobarjenje, osončenost vrta, katere rastline potrebujejo več sonca ali vlage in katere se zadovoljijo z nekoliko manj sonca in vlage ter samo višino, ki jo rastline dosežejo, da ne senčijo drugih.

Priprava in gnojenje zemlje

V kolikor smo zemljo pripravili že v jeseni, nam zdaj ni potrebno čakati, da se od zime zmrznjena in razmočena zemlja otopli in posuši. To je predvsem pomembno takrat, ko želimo sejati semena direktno na prosto, saj pri premrzli zemlji seme ne vzklije, pri sušenju zemlje na površini pa se lahko tudi naredi skorja, ki rastlinam oteži pot na površje. Prav tako je priporočljivo, da gredice med zimo ne ostanejo gole. V kolikor zemlje v jeseni nismo pripravili, pa si izberemo čas, da jo prekopljemo, poberemo kamenje in plevel, razbijemo večje grude in zravnamo površino. Pri tem je potrebno počakati na ustrezno vlago, toploto tal in zraka. Da se je zemlja posušila ugotovimo, ko se nam več ne lepi na orodje, ki ga želimo uporabljati.

Ne glede na čas, ki smo ga izbrali za pripravo zemlje, le to spomladi pognojimo. Pri tem pazimo, da jo gnojimo v ustreznih odmerkih. Za primer naj navedemo, da je 1-3 kg briketiranega gnojila dovolj za 10 m². Gnojenje je tudi predvsem odvisno od stanja tal in potrebe rastlin. Z dodajanjem gnojila, substratov in organskih dodatkov namreč poskrbimo za ustreznost tal oziroma rastišča, ki ga rastline potrebujejo za rast in razvoj. Največ gnojila tako potrebujejo rastline, ki bujno cvetijo in zelenjava, ki bujno rodi.

Gnojimo lahko z organskimi ali mineralnimi gnojili, potrebna je le previdnost pri dodajanju gnojil s poudarkom na določenem elementu, saj se lahko ti med seboj lahko izključujejo. V kolikor smo v jeseni v zemljo sadili ozimno pšenico, jo lahko zdaj spodkopljemo in tudi na ta način obogatimo tla z organsko maso. Močno pognojeno zemljo potrebujejo kapusnice – zelje, ohrovt, nekoliko manj solatnice, sledijo plodovke – paradižnik, paprika, jajčevec, ki potrebujejo predvsem dovolj organske snovi, kalij za plod in vodo ter nazadnje čebula, česen, por in korenček, ki jih predhodno sploh ne gnojimo, če upoštevamo pravilen 4 letni kolobar – vrstenje vrtnin po letih.

4 letni kolobar – vrstenje vrtnin po letih

Vrt razdelimo na 4 enake dele. Pri tem vzamemo v obzir, da se ista vrtnina na isto mesto ne vrne vsaj 3 leta. Vsak del razdelitve na 4 dele imenujemo poljina. Spodaj smo pripravili en primer kolobarja, možne pa so tudi različne variacije. Pri tem si zapomnimo, da je pomembno tudi to, kako kolobar nadaljujemo tekom leta do jeseni.

Nasvet: Ko poberemo čebulo, ki smo jo sadili jeseni, korenje še pustimo rasti. Nasledila ju bosta endivja in radič.

1. poljina: plodovke (sosledje: paprika, bučke, paradižnik, kumare, jajčevec, zgodnje zelje in zgodnji krompir)
  2. poljina: kolerabica in solata z redkvico ali korenjem, brokoli in zelena, zelje in zelena, cvetača in solata berivka, vmes sejemo grah (nizek ali visok) in nizek fižol
  3. poljina: sladka koruza in visok fižol, por in korenček, čebula in korenček, šalotka in spomladanski česen
  4. poljina: sosledje: bob, rdeča pesa, nizek fižol, radič tržaški solatnik, blitva

Spomladi najprej sadimo spomladanski česen in čebulček. Sadimo tudi bob šalotko, grah, redkvico in solato. V zelenjavni vrt umestimo zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in nadzemno kolerabico. Ob robovih ne pozabimo sejati in saditi uporabne dišavnice in zelišča, ki tudi na vrt privabljajo metulje in čebele ter naredijo zelenjavni vrt še bolj pisan in privlačen.

Sadike zelenjave in dišavnic Dobro & Zdravo lahko zdaj naročite v predprodaji spletne trgovine Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji. Na voljo so v preprodaji z informacijo o datumu dobavljivosti, kupiti pa jih bo mogoče tudi kasneje v redni spletni prodaji ali v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor). Sadike bomo dostavljali po vrstnem redu naročil glede na datume dobavljivosti, ki so napisani ob izdelkih.