Mediteransko drevje v posodah

Pri sajenju sadik sadnega drevja v loncih velja pravilo, da jih lahko sadimo vse leto, z izjemo zmrzali. Priporočljivo je, da se jih sadi v jeseni, saj drevesa prezimijo na prostem in lahko spomladi že odženejo. V nasprotnem primeru jih sadimo spomladi, ko zemlja odmrzne. Obstajajo pa sadna drevesa, ki zime ne preživijo na prostem in jih sadimo v posode vse leto, ne glede na zunanje temperature. Z njimi si lahko še pred začetkom pomladi, v bivalnem prostoru, ki naj ne preseže temperature 15°C, ustvarimo pravo mediteransko vzdušje. Govora je namreč o mediteranskem sadnem drevju v posodah – drevesu limone, mandarine, klementine, calamondina in kumkvata.

Ta aromatična sadna drevesa nas vse od zgodnje pomladi razveseljujejo z enostavnimi, zvezdasto belimi in zelo dišečimi cvetovi. Plodovi se, odvisno od vrste, pojavljajo in zorijo v različnih odtenkih od enkrat do večkrat letno. Velja pravilo, da je sadež zrel, ko ga zasučemo in se loči od peclja. Zaradi vrednosti C vitamina se njihov sok uporablja kot dodatek osvežilnim pijačam. Čez poletje posode z mediteranskim drevjem postavimo ven na sončno mesto, nato pa jih pred zimo spet umaknemo v notranje in ne pretople prostore.

Sajenje mediteranskega drevja v posode

Sadike mediteranskega drevja, tako kot vrste stebričastega in pritlikavega sadnega drevja, sadimo v prostorne posode, ki imajo v premeru vsaj 50 cm. Pri izbiri posode pazimo, da izberemo dovolj veliko, okroglo in visoko, saj bomo s tem rastlini omogočili dobro rast in razvoj plodov. Najboljša izbira so glinene posode, ki so porozne in skozi katere prehaja v zemljo zrak. Ker mediteransko drevje uspeva na sončnih mestih, sajenje v plastične posode ni primerno, saj premočno segrevajo zemljo, v kolikor stojijo na soncu.

Pri sajenju poskrbimo, da je zemlja, v katero posadimo sadiko, dobro prehranjena s hranilnimi snovmi in prilagojena za drevesa v posodah. Za preprečevanje vlage na dno posode nasujemo gramoz ali črepinje glinenega lonca. Zavedati se moramo, da je sadno drevje v posodah veliko bolj odvisno od naše oskrbe kot sadna drevesa na vrtu. Potrebno je prilagojeno zalivanje in dognojevanje po potrebi, pri čemer pa v posodah ne sme zastajati voda. Posodo, v kateri uspeva mediteransko drevje, podstavimo s centimeter debelim podstavkom, v katerega lahko, namesto direktnega zalivanja drevesa, tudi nalijemo vodo, in pustimo, da jo le to samo, po potrebi, črpa iz njega.

Vrste mediteranskega drevja v posodah

Drevo limone ali limonovec je majhno, zimzeleno, okrasno sadno drevo z ovalnimi in usnjatimi listi, temno zelene barve. Plodovi običajno zorijo v mesecu decembru in jih obiramo vse do februarja. Ob ustrezni oskrbi in raznolikosti pogojev, v katerih drevo raste, se lahko cvetovi in plodovi pojavljajo vse leto, od zgodnje spomladi do zime. Zorijo v odtenkih zeleno rumene barve, odvisno od letnega časa. Barva plodov ni pogoj za zrelost sadeža, saj je ta zrel, ko ga z lahkoto ločimo od peclja. Plodovi so ovalne do skoraj okrogle oblike.

Drevo mandarine ali mandarinovec je zimzeleno drevo, ki običajno ne preraste treh metrov. Listi so ovalni, usnjati, bleščeči in temno zelene barve. Cvetovi rastejo v šopih. Plodovi so oranžne barve. Lupina mandarine ni užitna, meso je sladko in sočno.

Drevo klementine je majhno, zimzeleno, okrasno sadno drevo, ki je plod križanja med mandarino in pomarančo. Listi so ovalni, usnjati, temno zelene barve. Rodi enkrat letno. Plodovi se obirajo med novembrom in januarjem. So rahlo sploščene oblike, okrogli, sočni in oranžne barve. Gojene sorte so večinoma brez semen.

Calamondin ali sobni mandarinovec je majhno, zimzeleno, okrasno sadno drevo, ki je plod križanja mandarine in kumkvata. Listi so ovalni, usnjati in temno zelene barve. Plodovi so manjši in oranžne barve. Lupina je sladka, notranjost pa precej kisla. Plodove lahko uživamo skupaj z lupino skozi celo leto.

Kumkvat je majhno, zimzeleno, okrasno sadno drevo z ovalnimi in usnjatimi listi, temno zelene barve. Plodovi so rumene barve, majhni in podolgovati. Uživamo jih skupaj z lupino, meso je sladko kislega okusa.

Sadike mediteranskega drevja lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Maribor).