Koralni kaktus, ki potrebuje zalivanje

koralni kaktus

Koralni ali bičkasti kaktus je skupina epifitskih kaktusov, ki v naravi rastejo na drevesnem deblu ali vejah. Po videzu nimajo nikakršne sorodstvene podobnosti s kaktusi, ki rastejo v vročih puščavah in so prekriti z bodicami najrazličnejših oblik. Prav tako nimajo nič skupnega z božičnimi kaktusi. Obstaja jih približno 35 vrst in izvirajo iz gozdov Srednje in Južne Amerike.

Kot sobne rastline so v naših domovih najlepši na višjih policah ali visečih košarah, kjer se njihova vitka in sočna stebelca nagibajo navzdol. Stebelca so sestavljena iz mnogih različno dolgih in tankih členkov. V zimskem času se lahko na teh dolgih tankih poganjkih razvijejo zvezdasti in delno dišeči cvetovi bele ali svetlo rumene barve, a je ta pojav redek. Ena najbolj priljubljenih vrst med sobnimi rastlinami je vrsta Rhipsalis baccifera.

rhipsalis

Koralni kaktus postavimo na svetlo mesto, a brez direktnega sonca. Ustreza mu topel in vlažen zrak, pozimi pa prenese temperature od 10 do 15°C. V nasprotju z navadnimi kaktusi, ga je potrebno pogosto zalivati in tudi škropiti, tudi pozimi, a se izogibamo stoječi vodi. Pri zalivanju si lahko na začetku pomagamo tako, da opazujemo njegova tanka stebelca, ki se zgrbančijo in postanejo toga, v kolikor mu je prst presuha. Ko mu dodamo vodo, se ponovno razživi. Vsaka dva tedna ga tudi rahlo pognojimo, da mu pomagamo pri spodbuditvi tvorbe cvetov. Le v jesenskem času mu namenimo dva meseca obdobja počitka in mu pustimo bolj suho prst.

koralni kaktus rastline

Če imamo koralni kaktus postavljen na polici med ostalimi sobnimi rastlinami, se zelo rad razraste po drugih rastlinah. Še posebej v bolj suhem okolju iz stebelc požene zelo tanke svetle zračne koreninice, s katerimi se lahko kar vraste v druge lonce. Ta stebelca s koreninicami lahko odlomimo in jih podtaknemo v novi lonček. Tako se tudi najlažje razmnožuje, s potaknjenci, na toplem mestu.

Koralni kaktus lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja