Sukulente – rastline sonca

Sukulente so majhne in okrasne rastline z nazobčanimi listi zanimivih oblik in barv. Ljubijo sonce in vročino, potrebujejo le malo vode in odlično prenašajo sušo. Brez zalivanja lahko zdržijo tudi 3 mesece. Čez zimo nam lahko krasijo notranje prostore, poleti pa jih prestavimo na sončen balkon ali teraso.

NEGA

Rastline bodo najbolje uspevale, če jih sadimo v dobro prepustne substrate, saj so korenine zelo občutljive na prekomerno količino vode. Najbolje je, da jih posadimo v glinene posode ali sklede, ki imajo na dnu dovolj lukenj, da lahko odvečna voda odteče. V poletnih mesecih sukulente zalivamo enkrat tedensko, saj je takrat obdobje intenzivne rasti. Pozimi jih prezimujemo v notranjih prostorih, na svetlih mestih. V tem obdobju jih zalivamo manj in na nekatere sorte lahko pozabimo tudi za več mesecev. Spomladi rastline malo pognojimo, kar zadostuje za celo leto, saj za svojo rast ne potrebujejo veliko hranil.

SORTE SUKULENT

Sukulenta Crassula Minor je kompaktna rastlina, pokrita z majhnimi, mesnatimi listi. Zaradi svoje neverjetne sposobnosti zadrževanja vlage v listih in steblu, zlahka prenaša odsotnost zalivanja 3 tedne. Sredina listov je obarvana zeleno, robovi listov pa lahko pridobijo rdeč odtenek, če so deležni dovolj svetlobe. Odlično se obnese tudi v delni senci, le da se bodo listi nato obarvali zeleno.

Sukulenta Crassula ovata Sunset ali “Drevo denarja” je zelo priljubljena sukulenta z zimzelenimi, mesnatimi, zaobljenimi zelenimi listi, ki so okrašeni z zlato rumenimi konicami in rdečimi robovi. Konica se še bolj intenzivno rumeno obarva v hladnejših mesecih leta. Grozdi majhnih belih cvetov cvetijo obilno od jeseni do pomladi.

Sukulenta Echeveria Echoc je temno zelena sukulenta sorte Echeveria. Raste v rozeti s čudovitimi, mesnatimi listi, ki so pokriti z voskasto plastjo. Rastline, ki so izpostavljene svetlobi in majhni količini vode, se bodo odele v čudovite barve. Ko jih bomo zalivali, lahko kapljice vode ostanejo v osrčju rastline, katere spominjajo na bisere, kar rastlini doda še dodatno vrednost.

Sukulenta Echeveria Elegance je sukulenta sivkasto modro zelene barve iz sorte Echeveria. Raste v rozeti s čudovitimi, mesnatimi listi, ki so pokriti z voskasto plastjo. Pozno pozimi in zgodaj spomladi nas razveseljuje s čudovitimi rožnatimi cvetovi, ki izraščajo iz dolgega, rožnato rdečega stebla.

Sukulenta Echeveria Holy Gate je sukulenta morsko penasto zelene barve iz sorte Echeveria. Raste v rozeti s čudovitimi, mesnatimi listi, ki so pokriti z voskasto plastjo. Ta sorta ima dokaj dolge, mesnate liste, ki se sčasoma ukrivijo navznoter. Vsako leto požene tudi steblo, iz katerega visijo številni prečudoviti oranžni cvetovi.

Sukulenta Echeveria Lilacina je sukulenta sivkasto modro lila barve iz sorte Echeveria. Raste v rozeti s čudovitimi, mesnatimi listi, ki so pokriti z voskasto plastjo. Listi so mesnati in žličaste oblike, bledo rožnati ali koralno rožnati cvetovi pa se pojavijo na vrhu dolgih, rdečkastih stebel. Cveti od konca zime do zgodnje pomladi.

Sukulenta Kalanhoja Tomentosa je sukulenta s ploščatimi sivkasto vijoličnimi listi iz sorte Kalanhoja, ki nas razveseljujejo z spektakularnimi barvami pod manjšim stresom ali hladnimi temperaturami. Listi so mesnati in prekriti z dlačicami, ki imajo prav posebno vlogo – ohranjanje vlage in zmanjševanje pregrevanja listov.

Sukulenta Kalanhoja Tomentosa Chocolate Soldier je sukulenta z zelenkasto rjavimi ploščatimi listi iz sorte Kalanhoja, ki nas razveseljujejo z spektakularnimi barvami pod manjšim stresom ali hladnimi temperaturami. Ima nekoliko ožje liste od sukulente kalanhoja tomentosa in debelejše robove temno čokoladno rjave barve.

Sukulente lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja