Limonska trava in citronka – dišavnici z vonjem po limoni

Med dišavnicami z izrazitim vonjem spadata limonska trava in citronka. Njune liste uporabljamo sveže ali posušene z vonjem in okusom po limoni.

Limonska trava je dišavnica iz družine trav, ki ob dotiku ali v poletni vročini oddaja pomirjujoč vonj po limoni, po čemer je dobila tudi ime. Izvira iz Azije, danes pa je razširjena tudi v tropskih in subtropskih  območjih Afrike. Njen videz je nadvse travnat. Ima 40 centimetrov dolge in okoli 2 centimetra široke liste, ki so ob robu zelo ostri. Po sredini lista poteka listna žila, ki deli list na dve simetrični polovici. Sveže ali posušene se uporablja za pripravo čajev in napitkov ali kot dodatek jedem v različnih kuhinjah. Zaradi vitaminov in diuretičnih lastnosti ima zdravilne učinke, ki blagodejno vplivajo na nespečnost, prebavo in odpravljanje strupov v telesu.

Primerna je za sajenje na vrtne gredice ali v večje lonce in korita, saj lahko doseže višino do 1,8 metra, po obsegu pa lahko doseže širino do 1,2 metra. Je toploljubna rastlina, ki ima rada vlažna in z dušikom bogata tla. Pri nas ne prezimi na prostem, zato jo je potrebno čez zimo porezati nekje 15 cm nad tlemi in presaditi v ogrevane rastlinjake. Priporočeno jo je 2-krat tedensko obilno zaliti. Odrasle rastline preživijo tudi sušna obdobja, ampak se v tem času njihov razvoj upočasni. Enostavno jih lahko razširjamo z delitvijo koreninskih grud na manjše dele. Pri sajenju na prostem upoštevamo sadilno razdaljo od 45 do 90 centimetrov, medvrstna razdalja pa naj bo od 90 do 150 centimetrov.

Citronka je dišavnica z vonjem po limoni, ki zraste v 3 metre visok in široko razraščen grm. Listi so podolgovato suličasti, nazobčani in dolgi do 10 centimetrov, cvetovi pa so drobni, beli ali rožnati. Uporabni so tako sveži listi in vršički, kot tudi posušeni. Največjo aromo in vsebnost eteričnih olj dosežejo tik pred cvetenjem od julija do septembra. Iz svežih listov lahko pripravimo osvežilen poletni napitek podoben limonadi, ali pa jih po okusu dodamo najrazličnejšim jedem. Iz posušenih listov lahko pripravimo čaj ali pomirjujočo vodno kopel.

V njenem naravnem podnebju je rastlina trajnica, v Sloveniji pa zaradi ostrih zim le redko prezimi na prostem. Njeno olesenelo steblo preživi temperature do 10°C pod lediščem. Sadike iz potaknjencev tako sadimo na prosto konec aprila, ko mine nevarnost zmrzali. Posadimo jih na polsenčno mesto na vrtu ali v posode in korita na balkonu, kjer jih zalivamo 2-krat tedensko. Za uspešno razraščanje potrebujejo posamezne rastline na gredici vsaj 1m² prostora. Najboljše jih je saditi na sadilno in medvrstično razdaljo 40 centimetrov. Rade imajo lahka zračna tla in zavetrne lege, nato pa bujno rastejo. V času rasti jih lahko med rastno sezono še 2-krat dognojimo. Širše razraščanje rastline lahko dosežemo z rednimi obrezovanjem rastline. Za zastiranje plevela lahko uporabimo črno folijo. Če jih sadimo z drugimi dišavnicami in zelenjavo, pazimo, da zaradi obilne rasti ne bodo zasenčile drugih. Obrezujemo jih spomladi. Žal jih pogosto napade uš, kar lahko omilimo s skupno zasaditvijo s sivko, ognjičem, čebulo, česnom ali poprovo meto.

Limonsko travo in citronko lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja