Begonije – osupljivo morje cvetov na našem balkonu

Begonije so osupljivo lepe cvetlice, ki krasijo naše zasaditve okenskih polic, teras in balkonov. Lahko so pokončne, do pol metra visoke, grmičaste, povešave ali viseče rastline, ki nas s čudovitimi cvetovi razveseljujejo na senčnih in polsenčnih kotičkih. Žlahtnitelji vsako leto na trg pošiljajo nove križane sorte begonij, ki so enostavnejše za vzgojo, uspevajo tudi na sončnih legah in imajo enojne moške cvetove, ki so bogato polnjeni in vrstnati. Izbor cvetov je pester – poznamo vse od polnjenih do preprostih cvetov, z gladkim ali volančkastim robom in različnih oblik rasti. Cvetovi blestijo v barvni lestvici od bele, rumene, oranžne, oranžno rdeče, rdeče, rožnate barve do še več vmesnih odtenkov.

Nakaljevanje, presajanje in oskrba begonij

Nakaljevanje begonij se začne nekje v mesecu februarju oziroma marcu, kar pomeni, da bodo zacvetele junija. Rastline, ki so nam prezimile od lanskega leta, dobro pregledamo in sadimo samo zdrave in čvrste gomolje. Gomolje postavimo v manjše zabojčke, na svetlo mesto in na temperaturo, ki se giblje med 18°C in 22°C. Vsake 3 ali 4 dni gomoljček namočimo v mlačno vodo za približno 10 minut. Ko so poganjki dolgi od 5 do 8 centimetrov, gomolje presadimo v okrasne lonce, posode ali korita. Ta proces se odvija tudi v rastlinjakih, preden vrtnarji presadijo begonije v lončke, iz katerih jih potem lahko presadimo.

Begonije praviloma spadajo med bolj zahtevne rastline, vendar naj nas to ne odvrne od zasaditve, saj so nove sorte, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, vse manj zahtevne za vzgojo in nam trud poplačajo s čudovitim, bujnim in zavidajočim pogledom na čudovito morje cvetov. Begonije naj bi praviloma uspevale v senčnih in polsenčnih legah, a se te novosti odlično obnesejo tudi na sončnih ali polsenčnih legah.

V okrasnih loncih, posodah ali koritih begonije posadimo od 20 do 25 centimetrov narazen ter jih zasujemo s prstjo. Substrat v koritu naj bo mešanica gozdne prsti, listovke, komposta, mivke in šote. S tem smo dosegli, da je substrat stalno vlažen in zračen. Na terase, balkone ali okenske police jih prenesemo v mesecu aprilu ali maju oziroma ko je nevarnost pozebe že mimo, saj ne prenesejo temperatur, ki so nižje od 13°C. Pred tem rastlino navajamo na zunanje okolje. To storimo tako, da jih čez dan postavimo na balkon, teraso ali okensko polico, čez noč pa jo umaknemo v stanovanje. Če begonija preživi spomladanski mraz in naše prepogosto zalivanje, nam bo to poplačala na jesen z dolgim, bujnim cvetenjem.

Begonije lahko pustimo zunaj do jesenskih slan. Jesenski mraz jim lahko uniči poganjke, a smo lahko brez skrbi, saj jim ne uniči gomoljev in korenin. Poganjke odrežemo in gomoljčke izkopljemo ven z nekaj zemlje. V suhem in hladnem prostoru nato gomolje sušimo nekaj tednov – toliko, da se zemlja popolnoma izsuši. Te nato očistimo odvečne zemlje in jih shranimo v žagovini, časopisnem papirju ali pa v kartončkih za jajca.

Tudi po koreniti prenovi sort begonij in novih križancev pa žal pri teh rastlinah ostaja nezaželena nadloga – pepelasta plesen – zato jih nekateri odklanjajo. Da se jim zaradi njihove lepote ni potrebno odreči, si zapomnimo, da se ta nadloga pojavi že kmalu po sajenju, če so nepravilno oskrbovane in premočno zalite. Koreninski sistem je namreč zelo občutljiv na koreninsko gnilobo. To opazimo tako, da rastlina začne propadati s sušenjem posameznih poganjkov. Da bi nas torej tej nadlogi navkljub lahko razveseljevale, resnično pazimo, da preden zalijemo rastlino, preverimo, da se je zemlja popolnoma posušila in ne uporabljamo prevelikih odmerkov hranil.

Sorte begonij

Begonija MacaRouge cveti z enojnimi, osupljivo lepimi in škrlatno rdečimi cvetovi, ki imajo sladko rumeno srce. Sorta je novost na tržišču, ki je osupnila množico ljudi in prepričala vseh 30 sodnikov na sejmu FlowerTrials 2019 ter osvojila prestižno nagrado FleuroStar. Je pokončne, kompaktne rasti in v višino zraste do 35 centimetrov ter v širino do 25 centimetrov. Odlično uspeva v zemlji za posodovke in je ena redkih begonij, ki uspeva tudi na močnem soncu. Čudoviti škrlatno rdeči in enojni cvetovi cvetijo že zelo zgodaj poleti in vse tja do prve zmrzali. Stare, posušene in odmrle cvetove odstranjujemo tekom cvetenja, da naredimo prostor za nove in tako podaljšamo ter spodbudimo cvetenje. Temno zeleni listi so ovalni, mesnati, bleščeči in rahlo zarezani ob robu.

Begonija Fragrant Falls Peach ima čudovite velike, izjemno dišeče in marelično oranžne cvetove. Je sorta begonije, ki je izjemno nezahtevna za vzgojo. Najbolje uspeva na sončni ali polsenčni legi. V višino zraste od 20 do 30 centimetrov in v širino do 30 centimetrov. Čudoviti aromatični cvetovi cvetijo zgodaj poleti in še dolgo v jesen oziroma do prve zmrzali. Sorta je odlična izbira za sajenje v obešanke ali pa jo preprosto postavite pred vhodna vrata, kjer bo jemala dih jemajoče poglede.

Begonija iconia Portofino Sunrise cveti s čudovitimi, bujnimi, svetleče rumeno oranžnimi cvetovi od maja do oktobra. Primerna je tako za sončne kot senčne lege. V višino zraste od 30 do 45 centimetrov. Je okrogle in kompaktne rasti, katero odlikujejo robustni in temno zeleni listi.

Begonija Waterfalls Encanto Red nam jemlje dih s svojimi čudovitimi, velikimi živo rdečimi cvetovi. Sorta odlično uspeva na sončnih ali polsenčnih legah, v okrasnih posodah, koritih ali pa kot obešanka. V višino in širino zraste do 35 centimetrov. Svoje prečudovite in klasično živo rdeče cvetove, razkazuje od maja do prve zmrzali.

Begonije lahko naročite v predprodaji spletne trgovine Flora Express z datumi dobavljivosti in dostavo po vsej Sloveniji. In še zanimivost: Begonija naj bi po ljudskem verovanju pomagala pri ozdravitvah in prinašala dobro zdravje. Nadvse primerna je za darila starejšim osebam in tistim, ki okrevajo po bolezni, saj naj bi podaljševala življenje prejemniku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja