Cvetlice sonca – sončnice, verbene, bidensi, portulaki, gaure in lantane

Za uspešno rast balkonskega cvetja je potrebno poznati rastline in njihove rastne zahteve. Za južne in zahodne lege balkona izbiramo rastline, ki dobro prenašajo sonce in zaradi tega ne potrebujejo zahtevne oskrbe. Kljub temu jih je potrebno redno zalivati.  Za lažjo izbiro zasaditve predstavljamo cvetlice, ki ljubijo sonce: sončnice, verbene, bidense, portulake, lantane in gaure.

Sončnice, ki uspevajo kot enoletnice v posodah in koritih, rastejo približno do 60 cm visoko in cvetijo od maja do oktobra. Obožujejo sončno svetlobo in tudi kombinacijo sence in sonca. Z rednim zalivanjem bomo deležni obilnega cvetenja skozi vse leto. Sorta Sunbelievable s številnimi rumeno oranžnimi cvetovi z nežnim temnejšim robom sredine je prava atrakcija tako za naš pogled, kot tudi za čebele in metulje.

Verbene ali sporiši so plazeče enoletnice, ki imajo drobne cvetove najrazličnejših barv s petimi cvetnimi lističi. Te so združeni v gosta socvetja. Listi so pri nekaterih vrstah dlakavi, preprosti in običajno ob robovih nazobčani. Zelo dobro prenašajo zelo visoke temperature, preživijo pa tudi prvo jesensko pozebo. Rade imajo obilo vode in dobro pognojena tla.

Bidensi so zelo bujno rastoče enoletnice s cvetovi običajno v živahnih rumenih in oranžnih odtenkih. Barve kot sta bela in roza so manj pogoste. Dobro uspevajo le na najbolj sončnih legah, a potrebujejo obilo vode. Dobro prenašajo tudi vetrovne razmere.

Portulaki so odlična izbira za cvetlične posode in balkonska korita, saj postajajo poletja vse bolj vroča. Cvetovi so najrazličnejših barv, listi pa so mesnati in polni vode. Dobro prenašajo najbolj sušne in vroče lege. Tvorijo dolge poganjke, ki pa se zaradi teže povešajo po tleh ali prevešajo čez korito. Zaradi mesnatosti listov slabo prenašajo mraz, zato jih na prosto sadimo šele v maju, ko mine nevarnost pozebe. Glede tal niso občutljivi, dobro uspevajo tudi na revnejših tleh.

Gaure so enoletnice grmaste rasti z dolgimi pokončnimi stebli, na katerih so cvetovi. Različne sorte so različnih višin od 40 do 120 centimetrov. Cvetovi so običajno v belo roza odtenkih, odpirajo pa se postopoma od spodaj navzgor po steblu. So zvezdaste oblike in spominjajo na metulje. Listi so suličasti.  Gaure so v naravi trajnice, ki jih sadimo kot enoletnice na v posodah in koritih, saj lahko v hudih zimah propadejo. So zelo odporne proti suši in sončnim legam. Ko se razrastejo potrebuje veliko hranil in jim ustreza tudi nekoliko več zalivanja. Priporočljivo je, da jim odstranjujemo odcvetele cvetove ali pa odrežemo kar cela odcvetela stebla, saj tako vzpodbudimo razraščanje in cvetenje nižjih stebel.

Lantane ali spreminjevalke so enoletnice bujne grmičaste rasti s cevastimi cvetovi, ki so združeni v kroglasta socvetja. Običajno so rdeče rumene barve. Barva cvetov se med cvetenjem spreminja, od koder so cvetlice tudi dobile njihovo drugo ime. Priporočljivo je, da jim odstranjujemo odcvetele cvetove, saj lahko tako naredijo prostor za nove. Potrebujejo veliko vode in gnojenja, a prenašajo suh zrak in zelo sončne lege. Lahko jih prezimimo v hladnem in svetlem prostoru.

Sončnico Sunbelievable, različne sorte verben, bidensov in portulakov ter gauro in lantano lahko naročite v predprodaji spletne trgovine Flora Express z datumi dobavljivosti in dostavo po vsej Sloveniji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja