Aprisali, Aprikyra in Aprimira – sadne posebnosti

Aprisali, Aprykira, in Aprimira so sadne posebnosti, ki so nastale s križanjem marelice in sorodnih vrst koščičastega sadnega drevja. Uspevajo na nevtralnih do rahlo kislih tleh. Ta morajo biti ohlapna in prepustna, bogata s hranili in rahlo vlažna. Njihova prednost je v edinstvenem okusu plodov in dejstvu, da niso skoraj nič občutljive na bolezni ali nizke zimske temperature, ki vplivajo na marelico.

So nižja drevesa, ki za svojo rast potrebujejo manj prostora. Sadimo jih lahko na manjšem vrtu ali v večjih posodah na terasi ali balkonu. Cvetijo nekoliko pozneje kot marelica in se tako izognejo spomladanski pozebi. Vse sorte so samooprašne. Plodove kot pri marelici obiramo postopoma, saj ne dozorijo istočasno.

Aprisali – križanec med marelico in slivo

Aprisali je medvrstni križanec med marelico in slivo. Drevo raste počasi in doseže v višino dobra 2 metra. Zarodi zgodaj, tako da lahko plodove obiramo že drugo leto po sajenju. Plodovi so okrogli, vijoličasto modre barve in manj čvrsti od plodov slive. Dozorevajo v juliju in so primerni za svežo porabo in predelavo, naprimer za marmelado in kompot. Po okusu se nagibajo k slivi. Meso je rdeče in se lepo loči od koščice.

Aprikyra – križanec med marelico in češnjo

Aprikyra je medvrstni križanec med marelico in češnjo. Drevo je srednje močne rasti in v višino zraste od 4 do 5 metrov. Je zgodnja sorta, ki redno rodi na eno- in dvoletnem lesu. Rdeči plodovi so nekoliko manjši kot pri marelici, so pa bolj mehki in veliko bolj sočni od plodov češnje. Redčenje plodov ni potrebno. Mešanica okusov marelice in češnje je edinstvena, zato tako drevo zagotovo sodi na naš sadni vrt.

Aprimira – križanec med marelico in ringlojem

Aprimira je medvrstni križanec med marelico in ringlojem. Zraste v kompaktno drevo, ki v višino doseže približno 1,5 m. Rodi obilno po 3 do 4 letih. Plodovi zorijo od sredine avgusta. Barva plodov je oranžno rumena, medtem ko je meso zelo čvrsto in prav tako oranžno obarvano. Združuje lastnosti marelice in ringloja; meso ima značilen okus marelice, oblika ploda in koščica pa so značilni za ringlo. Pri zrelem plodu se koščica zlahka loči od mesa.

Sadike aprisali, aprykire in aprimire lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).