Marelica – občutljivo drevo s sladkimi sadeži poletja

Marelica je sadno drevo, pri katerem sladke plodove oranžnih odtenkov obiramo postopoma, saj ne dozorijo istočasno. Obiramo le zrele marelice, ki so najbolj aromatične in okusne ter vsebujejo največ koristnih snovi. Drevo marelice je precej občutljivo na bolezni in spomladanske pozebe. Okoljske razmere v Sloveniji ji ne ustrezajo najbolj, kar je povezano tudi s številnimi težavami, s katerimi se srečujemo pri tej sadni vrsti.

Marelici so všeč hladne zime, hiter prehod iz zime v pomlad s čim manjšimi temperaturnimi nihanji, manj kot 500 milimetrov padavin na leto in vroča poletja. Priporočljivo je, da jo sadimo ob zid, a nikakor ne na mesto, kjer je že prej odmrla kakšna druga marelica. Za sajenje na vrtu izberemo odporne ali poznejše sorte oziroma jim namenimo zavetno lego. Pri nas imamo v ponudbi sadike v loncih, ki jih, z izjemo zmrzali lahko sadimo vse leto. Zaradi občutljivosti na bolezni jih je priporočljivo spomladi škropiti.

Sajenje sadike marelice

Sadiko marelice v loncu, z izjemo zmrzali, sadimo vse leto, ker že ima razvit koreninski sistem. V kolikor jo sadimo jeseni, lahko spomladi že odžene. Pred sajenjem jo namočimo v vodo in izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo dvakrat večja, kot je koreninska gruda v loncu. V globino naj meri 50 cm. Dno izkopa zrahljamo, nasujemo nekaj komposta in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila prej tam zelenica. Sadiko nato previdno vzamemo iz lonca in ji pazljivo zrahljamo spodnje korenine oziroma odstranimo približno 1 cm zemlje od korenin.

V sadilno jamo jo posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu in koreninsko grudo zasujemo s kompostom, ki mu dodamo nekaj mineralnega gnojila. Pazimo, da mineralno gnojilo ne pride v direktni stik z koreninsko grudo. Cepljeno mesto sadike naj bo 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in ji zagotovimo oporo.

Marelici ustrezajo globoka, hranljiva, humusna in rahlo vlažna tla. Lažje prenaša sušo kot pretirano vlago. Sadike v naši ponudbi so cepljene na podlagi St. Julien, srednje živahno rastoči podlagi, kjer drevesa dosežejo od 3 do 4 metre v višino. Sadike na vrtu sadimo v razmaku 2 do 3 metrov. Stebričaste in pritlikave sorte so primerne za manjše vrtove z razmakom sajenja od 1 do 1,5 metra za stebričaste sorte in 2,5 do 3 metra za pritlikave sorte. Odlične so tudi za vzgojo v posodah premera vsaj 50 cm.

Vse sorte marelic, ki jih imamo v ponudbi, so samooprašne. Za razvoj plodov sorte ne potrebujejo rasti ena ob drugi. Cvetijo spomladi z belimi ali rožnatimi cvetovi, plodovi pa so, odvisno od sorte, zreli v poletnih mesecih.

Sorte marelice

Marelica Big Bomba je srednje zgodnja sorta marelice, ki izstopa po velikem sadežu, kateri lahko doseže velikost jabolka. Zelo je odporna na nizke temperature in bolezni. Sladke plodove obiramo od junija do avgusta. Plodovi so rumeno oranžno obarvani, s temnejšo pokrovno barvo. Meso je sočno, okusno in aromatično.

Marelica Luizet je sorta marelice, ki ima odlično rodnost in je odporna na spomladansko pozebo in sušo. Cveti s cvetovi bele barve. Zori v začetku julija. Plodovi so debeli, srednje veliki in oranžne do delno rdeče barve. Meso je sladko, sočno in aromatično. Plodovi so primerni za svežo uporabo in predelavo.

Marelica Sunrosso® je sorta marelice, ki cveti pozno in zato ni dovzetna za spomladanske pozebe. Cvetovi so roza barve. Zori konec junija. Plodovi so srednje veliki, ovalne oblike in pretežno rdeče barve. Meso je sočno, sladko in zelo aromatično.

Stebričasta marelica Armi-Col je sorta stebričaste marelice, primerna za sajenje sadne žive meje ali v večje posode. V višino zraste približno 2,5 metra. Sorta je odporna na nizke zimske temperature. Cveti z belimi cvetovi. Veliki plodovi so svetlo oranžne barve, imajo lepe rdeče pegice in jih obiramo v juliju. Meso je sočno, sladko in se zlahka loči od koščice. Plodove lahko predelamo v marmelade ali jih uporabimo za prelive.

Stebričasta marelica Golden Sun je sorta stebričaste marelice, primerna za sajenje na manjše vrtove ali v večje posode. Ima ozko rast in v višino zraste od 200 do 250 centimetrov. Spomladi obilno cveti. Srednje velike in rumeno oranžne plodove obiramo od julija do avgusta. So zelo sladki in primerni za svežo uporabo ali predelavo v marmelade in sladice.

Pritlikava marelica Orange Beauty je sorta pritlikave marelice, primerna za sajenje na manjše vrtove ali v posode. Je majhno in počasi rastoče drevo, ki v višino zraste od 100 do 150 centimetrov. Cveti s cvetovi roza barve. Zori v mesecu juliju.  Plodovi so srednje veliki, kožica je rumena z roza poprhom. Meso je sočno in sladko. Plodovi so primerni za svežo uporabo ali predelavo v marmelade in sladice.

Sadike marelice lahko naročite lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja