Zadnja jesenska opravila na vrtu

Prihodnje dneve lahko izkoristimo še za zadnja jesenska opravila na vrtu. Prišel je čas, ko še zadnjič pokosimo trato in izpod dreves odstranimo suhe veje. Trato ne kosimo nižje od 6 do 7 centimetrov, sveže pokošeno travo pa pograbimo skupaj z odpadlim listjem ali z njo prekrijemo gola tla.

Z gred odstranimo vse ostanke rastlin in jih odnesemo na kompost. Zemljo lahko pognojimo z gnojili z več kalija, ki prepreči strditev zemlje in pospeši tvorbo korenin. Z gnojenjem tudi poskrbimo, da je ruša odpornejša na mraz in snežno plesen. Na zelenjavnem vrtu lahko na prostem pustimo večino dišavnic, le občutljivejše, kot sta bazilika in limonska trava, prestavimo v notranje prostore. Za sajenje prezimne zelenjave pripravimo sadilne tunele.

Sadni vrt

V sadovnjaku ali sadnem vrtu pograbimo listje in ga odstranimo, saj je lahko vir okužb za prihodnjo sezono. Prav tako poberemo vse odpadlo sadje, ki še leži pod drevesi in posušene plodove ali mumije z dreves. Pri tem pazimo, da okuženega rastlinskega materiala ne odlagamo na kompost, saj je vir okužb za prihodnje leto. Zdrave rastlinske dele, ki smo jih odstranili iz sadovnjaka ali sadnega vrta damo na kompostni kup ali uporabimo pri pripravi visokih gred. V kolikor še nismo, citruse v posodah prestavimo v svetle, a ne pretople notranje prostore.

Drevesna debla pobelimo in tako zaščitimo lubje pred pokanjem. Da bi sadna drevesa zavarovali pred zimskim mrazom, sušo in zadnjimi jesenskimi nalivi, zgrnimo zemljo na kup okoli njih, saj lahko tako lažje odteka voda. Občutljivejše sadne vrste, kot so kakiji, fige, kostanji maroni in asimine ovijemo še z zračnim materialom in jih tako obvarujemo pred hujšim mrazom. Uporabimo lahko naprimer slamo ali kopreno. Okoli mladih dreves postavimo zaščitne mreže pred divjadjo. Uporabimo lahko kovinske ali plastične mreže, ki jih ovijemo okoli debla. Pripravimo lahko tudi ptičje krmilnice, kamor bomo pticam redno, v manjših količinah, nasuli hrano.

Okrasni vrt

Očistimo in uredimo tudi okrasni vrt. Mlade rastline in drevesa lahko zaščitimo s plastjo listja, smrečja, juto ali lutrasilom. Počistimo odmrle nadzemne dele zeljnatih trajnic. Nekatere trajnice in zimzelene rastline so lahko lep okras vrta tudi v zimskem času. Prekrijemo jih s preperelim hlevskim gnojem ali s šoto. Trave pustimo proste in jim sproti odstranjujemo le polomljene bilke. Na območjih, kjer pade več snega je bolje da jih zvežemo v šope.

Vrtnice porežemo dve do tri očesi višje, da bomo spomladi ob morebitnih pozebah lahko še urejali grmičke. Odstranimo listje, da preprečimo prenos bolezni. Grmičke nato obsujemo z zemljo, kompostom ali hlevskim gnojem. Uporabimo lahko tudi lesne sekance, smrekove veje ali listje in tako vrtnice zaščitimo pred zmrzaljo. Za zastirke ne uporabljamo listja oreha, hrasta in kostanja. Spomladi bomo zaščito lahko odstranili in obrezali poškodovane poganjke ter jih prikrajšali na želeno višino.

Nekatere posodovke prestavimo v svetlejši in primerno topel prostor, ki ga enkrat dnevno prezračimo. Ker so v tem času občutljivejše, jih redno pregledujemo, odstranjujemo odpadle in orumenele liste, jih ustrezno zalivamo in po potrebi tudi škropimo. Pri posodovkah, ki jih pustimo na prostem, preverimo, da v posodah ne zastaja voda, saj lahko le ta zmrzne in posode v času mraza nato počijo, korenine rastlin pa zgnijejo. Pri tem si lahko pomagamo z glinoporjem. Posodovke pred mrazom tudi ustrezno zaščitimo, naprimer s smrekovimi vejami, juto ali lutrasilom.

V kolikor imate dodatna vprašanja, vam bomo nanje z veseljem odgovorili v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja