Živalim prijazne rastline

Zakaj mačke in psi jedo rastline in katere so za njih nevarne

Nekateri ljudje verjamejo, da to počnejo za pomiritev razdraženega želodca ali prehranskega pomanjkanja. Po večini pa gre zaradi njihove razigranosti. Medtem ko imajo sobne rastline možnost, da prostoru dodajo bujnost in barvo, so številne vrste lahko strupene za naše hišne ljubljenčke.

Hišni ljubljenčki in sobne rastline

Od nekdaj je problem pri lastnikih psov, mačk, papig in ostalih živalic, da se lahko hitro odločijo za kakšen prigrizek na naših sobnih rastlinah. Na srečo obstajajo številne rastline, ki lahko vašemu domu dodajo lepoto, ne da bi ogrozile naše živalce. Psi in mačke med igranjem velikokrat pričnejo žvečiti ali grizljati sobne rastline, kot bi bila za njih igrača. Sobne rastline je včasih prav težko držati stran od hišnega ljubljenčka, ki je odločen, da bo žvečil. Tako je zelo pomembno, da naj bodo rastline, ki jih gojimo doma, varne in nestrupene za njih.


Varni prigrizki

Rastline ne samo, da dodajo barvo in dokazano izboljšajo razpoloženje, temveč imajo številne sobne rastline tudi lastnosti čiščenja zraka. Pomanjkljivost pa je, da so nekatere najbolj priljubljene sobne rastline strupene za hišne ljubljenčke. Če želite brez skrbi popestriti svoj dom in hkrati obvarovati vaše živali, smo za vas pripravili podrobnejši opis 10-ih sobnih rastlin.


10 varnih rastlin za male živali (nestrupene)

Spodaj predstavljene rastline so nestrupene, zato bodo vaši hišni ljubljenčki na varnem, tudi če so manj ali bolj nagnjeni k raziskovanju vaših sobnih rastlin.

Kalateje

Do danes so že v ponudbi izredno barvite in raznolike sorte kalatej. Na naši spletni strani FloraExpress najdete pester izbor, ki se redno dopolnjuje. Kalateje so odlične za popestritev majhnih prostorov, kot so police za knjige ali klubske mize. Kalateje so poznane po skoraj neskončni barvni lestvici listov, kateri imajo očarljive vzorce. Zeleni, rdeči, kremni in rozasti listi se ponoči zvijajo. Je ena najlažjih sobnih rastlin, ki jo lahko gojite in je varna tudi za hišne ljubljenčke.

Nega kalateje
Najbolje uspeva na svetlem do polsenčnem mestu brez neposrednega sonca. Poleti vzdržujemo enakomerno vlago in pogosto pršimo. Pozimi zalivamo majn. V poletnih mesecih jih gnojimo vsaka dva tedna, pozimi pa vsake 4 tedne. Kalateje se najlažje razmnožujejo z delitvijo.

Bolezni in škodljivci
Če so izpostavljene direktnemu soncu ali suhemu zraku, se pričnejo sušiti robovi listov ter izguba barve. Posebnih škodljivcev ni.

Nakup in ponudba
V spletni trgovini FloraExpress lahko naročite naslednje sorte kalatej: Calathea Freddie, Calathea Makoyana in Calathea Roseopicta. Pestrost sort pa se tedensko dopolnjuje.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Poprovka ali peperomija

Poprovka izvira iz tropskih in subtropskih predelov Amerike. Zelo nezahtevne zelene sobne rastline za cvetlična okna in vitrine, primerne tudi za v kuhinje in svetle kopalnice. Po večini imajo usnjate liste, ki se med sortami razlikujejo po strukturi, obliki in barvi. Znotraj številnih enobarvnih vrst obstajajo tudi sorte s pisanimi listi. Obstajajo
tako pokončne kot tudi viseče sorte.

Nega peperomije

Pomembno je, da ji zagotovimo svetlo mesto skozi celo leto, a brez neposrednega sonca. Skozi celo leto ima rada toplo mesto, tudi pozimi ne pod 18 oC. Sorte s pisanimi listi zahtevajo svetlejše mesto. Vse leto vzdržujemo rahlo vlago, brez stoječe vode in jih vsake toliko tudi popršimo. V poletnih mesecih gnojimo vsakih 14 dni, pozimi pa enkrat na mesec.
Razmnožujemo jih s potaknjenci stebelnih vršičkov, poganjkov ali z listnimi
potaknjenci.

Bolezni in škodljivci

Če so izpostavljene prenizkim temperaturam ali nezadostni količi vode, pričnejo odpadati listi in rjava obroba listov. Posebnih škodljivcev ni.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express je na izbiro vsaj 10 raznolikih in raznobarvnih sort poprovk. Valjeni k ogledu.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Pileja

Pileje in poprovke so si na videz zelo podobne, a gre za popolnoma drugo skupino rastlin. Pileje spadajo v družino Urticaceae ali koprivovke in izvirajo iz južne Kitajske. Poprovke pa se uvrščajo v družino Piperaceae ali poprovke in prihajajo iz južne Amerike. Obema pa je skupno, da so prijazne do živali. Najbolj poznana in priljubljena sorta pileje je Pilea peperomioides. Zaradi njenih značilnih okroglih listkov na dolgih stebelcih je dobila ime kitajski dolar. Pileje so privlačne in nezahtevne sobne rastline z izrazito okroglimi, malimi ali velikimi, od svetlo do temno zelenimi, srebrnimi in tudi lisastimi listi. So ljubke listnate rastline za popestritev, ki zahtevajo malo prostora.

Nega pileje

Potrebuje vse leto svetlo do polsenčno toplo mesto. Tudi pozimi ne pod 10oC. Vzdržujemo enakomerno rahlo vlago. Preden ponovno zalijejo, naj se prvi zgornji centimetre prsti osuši. V poletnih mesecih gnojimo vsaka 2 tedna, pozimi na 4 – 6 tednov. Razmnožujemo jih s potaknjenci stebelnih vršičkov.

Bolezni in škodljivci

Pri prekomernemu zalivanju lahko privede do koreninske gnilobe. Posebnih škodljivcev ni.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo na voljo poleg najbolj priljubljene sorte Pilea peperomioides, še sorto Pileja mini Greyzy z drobnimi srebrno-zelenim listki ter tudi izjemno redko in posebno sorto Pilea peperomioides Mojito z variegiranimi listi.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Marante

Domačim živalim so prijazne tudi pisane marante. Spadajo med izredno zanimive okrasne lončnice, ki jih odlikujejo barviti listi v dveh ali celo treh barvnih kombinacijah. Najbolj pogoste so tiste v zelenih kombinacijah, ali tribarvne z dodatkom vinsko rdeče na spodnji strani listov. Listi pri marantah so lahko svetli do smaragdno zeleni z izrazitimi, temnejšimi lisami, pogosto dodatno okrašeni še z rdečimi ali rožnatimi žilami.
Je najbližja sorodnica kalateje, s katero delita še eno zanimivo lastnost. Ponoči se njihovi listi namreč dvignejo in zaprejo – postavijo v tako imenovani spalni položaj, čez dan pa zaradi prilagajanja večji količini svetlobe, svoje liste ponovno na široko razprejo.

Nega marante

Postavijo jo na svetlo do polsenčno mesto, brez neposrednega sonca. Potrebujejo vse leto topel (ne pod 18 o C) in vlažen zrak. Dobro jih je zavarovati pred prepihom in hladnimi tlemi. Je privlačna rastlina za tople prostore. Zahtevajo redno zalivanje z vzdrževanjem enakomerne vlage, toda rastlin ne pršimo. Poleti jih rahlo gnojimo vsaka 2 tedna, pozimi vsake pa 4. Najlažje jih razmnožujemo z delitvijo.

Bolezni in škodljivci

Ob pomanjkanju zračne vlage prične vihati liste. Na njej se lahko pojavijo listne uši, resarji, pršice prelke ali kaparji.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo na voljo Maratna leuconeura ‘Fascinator Tricolor‘, ‘Red Stipe’, ‘Amabilis’ in ‘Kerchoveana’.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Zelenčica

Zelenčica ali Chlorophytum comosum je preprosta in nezahtevna rastlina in kot taka idealna za vsakega začetnika. Sorte se pojavljajo z ozkimi in dolgimi listi, ki so lahko tudi zaviti, v črtasto zeleni do rumeno ali belkasto progasti barvi. Je ena tistih rastlin, ki dobro filtrira toksine, odlično pa uspeva v malce bolj vlažnih prostorih s pogostimi temperaturnimi nihanji, kot sta kuhinja ali kopalnica. Najlepša je v visečih posodah ali na stebrih. Je nestrupena, vendar je potrebno omeniti, da so pa pri rastlini strupena semena.

Nega zelenčice

Najbolje uspeva na svetlem, vendar lahko prenaša tudi šibko svetlobo. Med zalivanjem pustite, da se zemlja posuši. Zanjo je značilno, da ustvari več hčerinskih rastlin na dolgih poganjkih, kar spominja na videz pajka, od tod tudi angleško ime zanjo (Spider plant). Posebnega gnojenja ne potrebuje, v času rasti jo lahko gnojimo vsaka 2 tedna. Najlažje jo razmnožujemo s posaditvijo številnih hčerinskih rastlinah.

Bolezni in škodljivci

Izogibajmo se stoječi vodi saj ji tedaj začnejo rjaveti konice listov. Posebnih škodljivcev ni.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo na voljo sorto Bonnie z zavitimi listi in sorto z ravnimi listi Ocean.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Venerini laski in ostale praproti

Venerini laski so vrsta praproti, ki je zelo lepa in košata rastlina. Izvira iz deževnih gozdov srednje in južne Amerike. Zanjo so značilna drobno deljena mahala s tankimi črno svetlečimi stebli in z drobcenimi kijastimi do zaobljenimi pernatimi lističi.

Nega venerinih laskov

Zahteva vlažne, tople (med 20 – 25 o C) in zasenčene lege. Ne prenaša direktnega sonca. Odlična lokacija je v kopalnici, kjer je večja vlažnost. Zaščitena mora biti pred prepihom. Za venerine laske in vse ostale preprati je pomembno vzdrževanje enakomerne vlage ter redno pršenje. Rahlo gnojimo vsakih 14 dni. Razmnoževanje praproti je zahtevno in dolgotrajno s sejanjem trosov, kjer potrebujemo visoko talno toploto. Pri nekaterih sortah gre tudi z delitvijo.

Bolezni in škodljivci

Posebnih škodljivcev nima, včasih se lahko pojavijo listne uši. Njen glavni sovražnik je suhi zrak in izsušitev substrata.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo poleg venerinih laskov v ponudbi pester izbor tudi ostalih sort praproti. Vabljeni k ogledu.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Svetilnica ali srčki

Za ljubitelje bolj visečih rastlin, ki so tudi prijazne do živali je nedvomno najprivlačnejša svetilnica, Ceropegia woodii ali s popularnim angleškim imenom String of Hearts oz. srčki. Njena dolga stebelca krasijo številni srčasti listki. Najlepša je v visečem loncu in ob pravilni negi hitro raste. V poletnih mesecih razvije tudi majhne svetlo vijolične cvetove, ki spominjajo na sveče ali lučke, po katerih je dobila ime svetilnica.

Nega srčkov

Najbolj vesela je na zelo svetlih mestih z jutranjim ali dopoldanskim soncem. Potrebuje običajno sobno temperaturo ali topleje. Pozimi naj bo nekoliko hladneje, 12 – 15 o C. V poletnih mesecih vzdržujemo le zmerno vlago in se izogibamo se stoječi vodi. V zimskem času zalivamo zelo malo, sploh če smo jo postavili na hladnejše mesto. V poletnih mesecih jo lahko gnojimo vsaka 2 tedna z gnojilom za kaktuse. Razmnožujejo se enostavno s skrajšanjem vejic, ki se hitro ukoreninijo v vodi ali v substratu z enakomerno konstantno vlažnostjo.

Bolezni in škodljivci

Posebnih škodljivcev nima. Njen glavni sovražnik preobilno zalivanje. Rastlina začne rumeneti, pričnejo odpadati listi kar vse skupaj vodi v propad rastline.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo v ponudbi kar tri variante te zelo priljubljene in privlačne viseče rastline. Na voljo je klasična zelena različica, ‘Variegata’ z belo zelenimi srčki ter ‘Pink Variegata’ z belo rožnatimi obrobi listkov. V spletni trgovini je tudi še ena posebnica iz istega rodu, Ceropegia woodii needles – String of Needles, ki je prav tako viseča in prijazna do živali. Njeni listki pa so koničasto ozki in spominjajo na male iglice.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Fitonije

Fitonije so zelo prikupne rastline, ki se pojavljajo v številnih barvah. Poleg barvni pestrosti so znane po drobnih listih z močno poudarjenimi vzorci iz žilic. Fitonija izvira iz tropskih gozdov od Kolumbije do Bolivije. Dostikrat se uporablja tudi pri izdelavi rastlinskih terarijev.

Nega fitonije

Fitonije imajo od pokončno, rahlo plazečo rast. Primerne so za polsenčna do senčna mesta. Potrebujejo vse leto toplo, tudi pozimi ne pod 18 o C. Potrebno je vzdrževati zmerno vlago, brez stoječe vode in pogosto pršiti. V poletnih mesecih gnojimo vsaka 2 tedna, pozimi vsake 4 tedne. Razmnožujemo jo s potaknjenci stebelnih vršičkov na približno 20 o C talne temperature.

Bolezni in škodljivci

Posebnih škodljivcev nima, se pa lahko pojavijo liste uši ali pršice. Izogibamo se prepihu, v nasprotnem primeru odvrže liste.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo ponavadi več kot tri barvne različice sort fitonij.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

Voščenka

Voščenke ali njihovo latinsko ime Hoya izvirajo iz tropskih gozdov Kitajske, Malezije in Avstralije. Je zelena lončnica, plazeče ali viseče rasti, ki tvori zelo dolge poganjke in čudovite šopke cvetov. Njeni žametni zvezdasti cvetovi nežno do močno dišijo. Odvisno od sorte. Obstajajo tako sorte z zelenimi listi z značilnimi belimi pegami kot tudi sorte z belo-zelenimi, tako imenovani variegirani listi. Boljše bo cvetela v nekoliko tesnem loncu.

Nega voščenke

Potrebuje svetlo in toplo mesto, pozimi nekoliko hladneje za zimski počitek, a ne pod 15 o C. Zalivamo zmerno, naj substrat prej nekoliko izsuši. Pozimi zalivamo majn in ne gnojimo. V poletnih mesecih gnojimo vsaka 2 tedna.
Bolezni in škodljivci Izogibamo jo prekomernemu zalivanj in prepihu. Posebnih škodljivcev nima.

Nakup in ponudba

V spletni trgovini Flora Express imamo Hoya carnosa Publicatix z zelenimi listi in belimi pegami, Hoya carnosa Tricolor z izjemnimi tribarvnimi listi ter Hoya Kerrii s srčastimi listki . Izbor sort se tedensko spreminjajo in dopolnjujejo.

Toksičnost:
Nestrupena za male živali.

In mnoge druge

Ljubitelji rastlin in malih živali, brez strahu! Seznam rastlin prijaznih do živali se ne konča pri deveti rastlini. Samo nekaj smo jih predstavili za lažjo in hitrejšo najdbo prijazne rastline za vaše hišne ljubljenčke in popestritev vašega doma. Med nestrupenimi sobnimi rastlinami so tudi mnoge vrste sukulent, razne sorte mesojedk ter še med večjimi tudi številne sobne palme.

Sobne rastline lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja