Sobna begonija in njena vzgoja

Sobna begonija je verjetno ena izmed najbolj trajnih in tradicionalnih sobnih rastlin, na katero bomo naleteli v naših domovih. Zelo hitro jih lahko vzljubimo ali pa »zasovražimo«, saj gre za »starodavno« zeleno lončnico, ki jo je vzgajala že naša babica. Gojimo jih predvsem zaradi vizualne lepote. Izbiramo lahko med sortami s čudovitimi cvetovi ali sortami, ki nas pritegnejo z izredno dekorativnimi listi. Trenutno poznam več kot 1000 sort, številne druge vrste in hibride, ki jih najdemo v najrazličnejših barvah, velikostih in oblikah.

NEGA SOBNE BEGONIJE

Prst: begonije posadimo v zračno in odtočno mešanico zemlje. Pomembno je, da poskrbimo za dobro drenažo, saj so nagnjene k gnitju korenin. Presadimo jih samo takrat, ko je to zares potrebno.

Zalivanje in vlaženje: pred zalivanjem, vedno preverimo zemljo s prstom. Če je zgornji centimeter zemlje suh, jo lahko zalijemo. Če še vedno nismo prepričani, ali bi jo zalili ali ne, ne bo nič narobe, če še malo počakamo. Rastlina nam bo sama povedala, da je žejna – listi se bodo začeli rahlo povešati. Vedno jo zalivamo tako, da se poskušamo ogniti listom in jo zalijemo samo po vrhu zemlje. Idealno bi bilo, da je zemlja stalno rahlo vlažna, vendar ne razmočena. Prekomerno zalivanje vodi v propad rastline, saj je nagnjena gnitju korenin.  

Da nam bo sobna begonija uspevala, potrebuje tudi visoko vlažnost, kar nam lahko predstavlja manjši izziv v zaprtih prostorih. Nikoli jih ne smemo pršiti z vodo, saj so nagnjene k pepelasti plesni, zato je bolje, če listi ostanejo suhi. Vlago v ozračju lahko ustvarimo tako, da si omislimo vlažilec zraka, ali pa v bližino rastline postavimo krožnik z vodo. Ta bo postopoma hlapela v ozračje.

Okolje: Rastlina potrebuje svetlo okolje, brez direktnega sonca. Če se nam bo zazdelo, da so listi ožgani in suhi, jo premaknemo v bolj senčen prostor.

RAZMNOŽEVANJE SOBIH BEGONIJ

Zmajeva krila: razmnoževanje teh begonij se lahko lotimo v kateremkoli letnem času. Potrebujemo samo predhodno očiščen oziroma razkužen nož ali škarje, stekleno posodo ali kozarec, aluminijasto folijo in mlačno vodo. Narežemo vejice – velikost le-teh prilagajamo velikosti matične rastline, vsaka pa naj ima okoli pet listov in vršiček. Spodnja dva ali tri liste odstranimo, kozarec ovijemo v folijo in rastlino postavimo v kozarec. Nalijemo vodo in vse skupaj postavimo na toplo, svetlo mesto. Na vsake toliko časa moramo preveriti vodo in jo po potrebi zamenjamo. V roku enega meseca, bi morale rastline pognati nežne, bele koreninice. Ko je korenin dovolj, rastlino posadimo v lonček z zračno in odtočno mešanico zemlje.

Begonija rex in hibridi: to vrsto begonije razmnožujemo podobno kot vijolice. Odrežemo list, s čim daljšim pecljem in ga preprosto postavimo v vodo. Druga metoda razmnoževanja te rastline je, da odrežemo zdrav list na polovici peclja. Na posamezen list lahko naredimo okoli 10 rezov. Z nožem prečno prerežemo najdebelejše žile na listu. Vsak rez naj bo dolg okoli 1 centimetra. Vzamemo nizko in široko stekleno posodo z prozornim pokrovom. Vanjo damo zemljo in na zemljo položimo narezane listke rastline. Čez posodo položimo pokrov in posodo postavimo na senčno in toplo mesto. Na vsake toliko časa preverimo, ali je zemlja dovolj vlažna. V roku 2 ali 3 mesecev se bodo iz odrezkov lista razvile nove rastlinice. Ko so nove rastline velike vsaj 3 centimetre, jih lahko previdno presadimo v samostojne lončke.

BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI

Najpogostejša bolezen pri vseh begonijah je pepelasta plesen in stebelna gniloba. Do tega pride zaradi nepravilnega zalivanja oziroma zaradi zastajanja vode v tleh ali zaradi pregoste rasti rastline. Pepelasto plesen lahko zatremo z raznimi fungicidi, pri stebelni gnilobi pa moram žal prizadete dele rastlin izkopati in vreči stran. Pepelasti plesni in stebelni gnilobi se lahko ognemo tako, da sproti odstranjujemo odcvetele svetove in stare liste, še preden oboji postanejo rjavi.

SORTE BEGONIJ

Sortam begonij tako rekoč ni konca. Izbiramo lahko med številnimi oblikami, barvami in velikostmi. Obstajajo pa štiri glavne vrste: vlaknaste, gomoljne, trsne in korenike.

Vlaknaste oz. voščene in gomoljaste vrste pogosto gojimo kot enoletnice v naših okrasnih koritih ali na vrtovih. Vlaknaste vrste na splošno gojimo zaradi privlačnih cvetov in ne zaradi listja.

Sobne begonije gojimo predvsem zaradi privlačnih, pisanih in edinstvenih listov. Osredotočili se bomo na naslednje vrste:

  • Trstne begonije, imenovane tudi angelska krila, imajo visoka stebla in solzam podobne liste, ki so obrnjeni navzdol. Imajo kopice majhnih belih, roza ali rdečih cvetov, čeprav so pikčasti listi tisti, ki nas privlačijo.
  • Korenikaste begonije, poimenovane zaradi svoje stebelne strukture, imenovane korenike, imajo najbolj opazno listje glede barve, oblike in velikosti. Gojimo jih zaradi njihovih pestrih listov, izbiramo pa lahko od svetlo rožnatih do temno vijoličastih, od rumenih pa do temno zelenih.
  • Priljubljene rex begonije so teoretično podskupina kategorije korenikastih begonij, vendar jih pogosto obravnavamo ločeno, ker jih je nekoliko težje gojiti. Ta vrste begonij ima največje in najbolj ekstravagantne liste.

Begonije lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja