Philodendron Gloriosum – nasveti za uspešno vzgojo žametne lepotice

Filodendron Gloriosum, znanstveno philodendron Gloriosum, spada v družino Araceae in izvira iz Kolumbije. Danes ga poleg Kolumbije najdemo tudi v drugih tropskih delih sveta –  Mehika, Srednja Amerika, Ekvador, Peru, Brazilija in Venezuela.

Gre za osupljivo sorto filodendrona, ki se ponaša z velikimi, žametnimi listi v obliki srca. Piko na i pa dodajo še čudovite, srebrno bele žile. V nadaljevanju bomo predstavili, kako uspešno vzgajati filodendron Gloriosum, ga razmnoževati in na kaj vse morate biti pozorni.

NEGA FILODENDRONA GLORIOSUM-A

1. Lega in svetloba

Rastlino postavimo na svetlo mesto, kjer ni direktnega sonca. Najboljše okno je vzhodno okno, saj bo tako prejel nekaj jutranjega sonca, s tem pa mu bomo omogočili večje liste. Paziti moramo, da ne prejema preveč direktnega sonca, saj ga lahko le-ta opeče. To lahko preprečimo tudi tako, da svetlobo razpršimo s prozornimi zavesami ali žaluzijami.

V kolikor bo rastlina prejemala premalo svetlobe, se bo to poznalo na njeni rasti in velikosti njenih listov.

2. Zalivanje

Filodendron Gloriosum zalijemo vedno takrat, ko se prva dva centimetra zemlje že presušita (potipamo s prstom). Najbolje je, da rastlino vedno namočimo za cca 30min v vodo in nato počakamo, da odvečna voda odteče. Na ta način bomo poskrbeli, da rastlina »popije« točno toliko vode, kot jo potrebuje.

Seveda gre tu z roko v roki tudi pravilna izbira mešanica zemlje, v katero rastlino posadimo.

3. Zemlja

Ta vrsta filodendrona ima rada lahko in dobro odcedno mešanico zemlje. To običajno sestavlja perlit, lubje, univerzalna mešanica za sobne rastline, nekateri pa ji dodajo še oglje, ki izboljša drenažo in absorbira vso nečistočo v zemlji.

Pri tej rastlini je zelo pomembno, da izberemo pravilen lonec. Pri filodendronu Gloriosumu moramo poskrbeti, da je lonec širok in niti ne toliko globok, saj se rad »plazi« po tleh. Obvezno pa mu moramo zagotoviti tudi, da ima sadilni lonec luknje. Na ta način bomo preprečili zastajanje vode in posledično gnitje korenin.

4. Temperatura in vlaga

Ker izhaja iz tropskih delov sveta, mu moramo zagotoviti toplo in vlažno okolje. Najbolj optimalna temperatura za vzgojo te lončnice je med 18°C in 29°C. Obožuje vlažne razmere, zato je priporočljivo, da je vlaga v ozračju vsaj 50%-60%. V zimskih mesecih pa svetujemo, da zraven postavite vlažilec zraka, saj je zaradi ogrevanje zrak veliko bolj suh.

Z visoko zračno vlago v ozračju bomo tudi preprečili razvoj pršic, h katerim je žal ta rastlina podvržena.

5. Gnojenje

V času intenzivne rasti je priporočljivo rastlino gnojiti na vsakih 14 dni (npr. Plantella List). Z dodatkom hranil bomo lončnici zagotovili zdravo in bujno rast.

RAZMNOŽEVANJE FILODENDRONA GLORIOSUM-A

Filodendron Gloriosum razmnožujemo nekoliko drugače kot preostale sorte filodendronov. Ta sorta namreč raste iz tako imenovane korenike, ki je pravzaprav podzemno steblo. Kljub te razliki, je razmnoževanje te žametne lepotice še vedno enostavno.

  1. Prvi korak k uspešnemu razmnoževanju rastline je vedno steriliziran nož oziroma škarje, s katerimi bomo rezali rastlino. V kolikor vidimo koreniko na vrhu zemlje, toliko bolje, v nasprotnem primeru pa bomo morali zemljo narahlo umakniti, da pridemo do korenike.
  2. Koreniko lahko razrežemo na toliko delov, kolikor želimo, a moramo paziti, da ima vsak del korenike 1-2 lista.
  3. Posamezne dele korenike nato posadimo v ustrezno mešanico zemlje in postavimo na svetlo in vlažno mesto. To lahko naredimo tudi tako, da rastlino pokrijemo s prozorno plastično vrečko, znotraj katere se nato ustvari mikroklima. Tako bo rastlina imela potrebno vlago in temperaturo za uspešen razvoj korenin.

TEŽAVE FILODENDRONA GLORIOSUM-A

Najpogosteje se lahko na našem filodendronu pojavijo listne in volnate uši, pršice ter glivične okužbe. Razvoj le-teh lahko preprečimo tako, da rastlino redno pregledujemo in jo ob prvih znakih ustrezno tretiramo.

Rastlino nemudoma izoliramo od ostalih rastlin. Razkužimo prostor, kjer je rastlina bila postavljena in obvezno pregledamo tudi sosednje rastline. Ko ustrezno identificiramo škodljivce, je čas, da uporabimo ustrezen insekticid.

Listne uši

V primeru, da se na naši rastlini pojavijo listne uši, lahko le-te tretiramo z Raptolom ali Promanalom. Oba insekticida sta naravnega izvora in sta zelo uspešna pri boju s takšnimi in drugačnimi škodljivci.

Volnate uši

V primeru, da so našo rastlino napadle volnate uši, celotno rastlino prebrišemo z alkoholom. To najlažje storimo tako, da vzamemo vatirano palčko ali vato, potopimo v alkohol in prebiršemo celotno rastlino. Po potrebi jo lahko na koncu tudi stuširamo.

Pršice

Nastanek pršic lahko preprečimo tako, da v okolju, kjer imamo postavljen naš filodendron Gloriosum, ohranjamo ves čas visoko zračno vlago. V primeru, da se vseeno pojavijo, bomo morali nekoliko bolj zavihati rokave, saj gre za nekoliko trdovratnejšega škodljivca. Posežemo lahko po insekticidih (Raptol, Promanal) ali pa naredimo mešanico alkohola in vode ter celotno rastlino poškropimo. Prepričati se moramo, da smo res poškropili vse liste.

Glivične okužbe

Težave, ki se lahko še pojavijo pri naši rastlini so rumenenje listov, povešeni listi in koreninska gniloba.

Rumeni listi se običajno pojavijo takrat, ko smo našo rastlino preveč izpostavili soncu. V izognitev le-tega, rastlino prestavimo v senčne kotičke.

Povešeni listi so običajno znak napačnega zalivanja – premalo ali preveč. V tem primeru vam vedno svetujemo, da rastlino opazujete in potipate zemljo, V kolikor je zemlja še vlažna, rastline ne zalijemo.

Koreninska gniloba pa je običajno znak, da smo bili z zalivanje preveč radodarni. To lahko preprečimo le tako, da si »sestavimo« nekakšen urnik zalivanja in vedno pred zalivanjem tudi potipamo zemljo.

Več o različnih škodljivcih in boleznih si lahko preberete tudi v našem članku “Pogosti škodljivci na sobnih in zunanjih rastlinah”, kjer boste našli koristne informacije o posameznih škodljivcih in kako se z njimi uspešno spopasti.

Veliko ponudbo rastlin lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja