Kako sobne rastline ustrezno pripraviti na jesen in zimo

Na sobne rastline, jeseni in pozimi, vpliva več dejavnikov, kot pa smo sprva mislili. Ne glede na to, ali gre za rastline, ki jih imamo skozi celo leto notri ali pa rastline, ki jih v notranji prostorih samo prezimujemo, nanje vplivajo različni dejavniki, kot so: nihanje temperature, suh zrak, omejena količina svetlobe in količina vode. V tokratnem članku bomo zapisali, kako se spopasti z vsemi izzivi, ki nam jih prinese hladnejši del leta, da bodo naše zelene lepotice še naprej srečne in čudovite.

Presajanje sobnih rastlin

Sobnih rastlin pozimi pod nobenim pogojem ne presajamo, saj je zelo majhna možnost, da bodo to tudi uspešno »preživele«. Zadnji čas za to »opravilo« je oktober. Takrat presejemo samo tiste rastline, ki to zares potrebujejo. Sicer pa rastline pustimo v loncih, v katerem so posajene in se presajanja lotimo ponovno spomladi.

Zalivanje in gnojenje sobnih rastlin

V hladnejši polovici leta se sobne rastline načeloma zaliva manj, gnoji pa sploh ne. Rastline gredo v tako imenovano fazo mirovanja oziroma počitka, zato se njihova rast upočasni. Vsekakor pa vseeno svetujemo, da svoje rastline opazujete, saj nam bodo praktično same povedale, kdaj potrebujejo zalivanje. V zakup moramo vzeti, da je zaradi ogrevanja, zrak veliko bolj suh kot sicer, zato bodo nekatere potrebovale bistveno več pršenja, da ohranjamo zračno vlago.

Nasvet: vse rastline vedno zalivajte s postano vodo ali deževnico, ki ima približno sobno temperaturo. Nikoli jih ne zalivajte s hladno vodo, saj to pomeni šok. Na ta način se bomo izognili poškodovanju korenin.

Temperatura

Čeprav se to čudno sliši, a po navadi so največja nevarnost za rastline ravno visoke ali previsoke temperature. Pomembno je, da svoje rastline umaknemo stran od virov toplote (radiator, kamin, pečica) in vira prepiha (okna, vrata). Druga težava, s katero se po navadi tudi spopadamo je suh zrak. Suh zrak je žal posledica notranjega ogrevanja, zato vam priporočamo da:

  • Rastline pogosteje pršite z vodo.
  • V bližino rastlin postavite podstavek napolnjen z vodo.
  • Rastline, ki potrebujejo višjo zračno vlago, postavite skupaj, saj boste s tem zagotovili višjo vlago. Rastline namreč same po sebi oddajajo vlago in s tem, ko jih bomo postavili skupaj, bomo v tem delu zagotovili višjo vlago.
  • Si omislite vlažilec zraka.

Svetloba

Če smo imeli poleti težavo, da smo morali rastline umikati stran od oken, da jih sonce ni ožgalo, jih bomo morali zdaj premikati bližje oknom, da zadostimo njihovi potrebi po svetlobi. Žal je v tem delu leta dan precej krajši in posledično rastline ne prejemajo veliko svetlobe. Priporočljivo je tudi, da rastline redno obračamo, da zagotovimo lepo in enakomerno rast. Nič ne bo narobe, če si omislimo tudi posebne luči oziroma žarnice za rast zelenih rastlin. S tem bomo rastlinam omogočili, da bodo še nekoliko lažje preživele ta del leta.

Delanje potaknjencev oziroma obrezovanje

Ravno tako kot pri presajanju, je tudi pri tem opravilu skrajni čas mesec oktober. Nato jih od novembra do februarja pustimo na miru. V jesenskem oziroma zimskem času vse rastline upočasnijo svojo rast, zato si bodo po presajanju in obrezovanju opomogle veliko težje in počasneje. Pravilno pa je, da rastlinam sproti odstranjujemo stare in rumene liste. S tem bomo rastlini omogočili, da ponovno »zadiha« ter spodbudili rast oziroma tvorbo novih listov.

Veliko ponudbo rastlin lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja