Zakaj se po vrhu zemlje lončnice naredi plesen?

Večina težav se začne in konča pri zemlji. Pravilna izbira mešanice prsti je ena izmed najpomembnejših stvari, da nam bodo rastline uspevale tudi na dolgi rok. Tokrat smo zapisali najpogostejše razloge, zakaj se pojavi plesen na zemlji in kako se z njo uspešno spopasti, da bodo naše rastline zdrave in srečne.

Plesen po vrhu zemlje

Zakaj pride do plesni?

Plesen je glivična bolezen, ki se običajno razvije v vlažnih pogojih, ko je zračni pretok omejen. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se plesen lahko razvije na vrhu zemlje v lončnicah:

  1. Prekomerno zalivanje: Če lončnica prejema preveč vode ali pa voda zastaja in so tla vedno vlažna, se ustvarijo idealni pogoji za rast plesni.
  2. Slab pretok zraka: Slaba zračna cirkulacija okoli lončnic lahko prispeva k razvoju plesni. Če je rastlina postavljena na mesto, kjer je zračni pretok omejen, se vlaga zadržuje okoli zemlje in listov ter spodbuja razvoj plesni. K temu pripomore tudi nepravilna izbira velikost okrasnega lončka. Pomembno je, da je okrasni lonec cca 2 številki večji od sadilnega lonca. Npr. če izberemo rastlino, ki je posajena v lonec premera 12 centimetrov, mora biti okrasni lonec premera 14 centimetrov.
  3. Visoka vlažnost: Če je okolica lončnice preveč vlažna, na primer v prostorih z relativno visoko vlažnostjo ali v bližini vode, se tudi tla v loncu hitreje navlažijo. Visoka vlažnost v okolici ustvarja ugodne pogoje za razmnoževanje plesni.
  4. Slaba drenaža: Če lonček nima dobrega sistema drenaže ali pa izberemo slabo mešanico zemlje, se voda zadržuje v loncu, kar povečuje tveganje za razvoj plesni. Slaba drenaža preprečuje odtekanje odvečne vode iz lonca in ustvarja prekomerno vlažno okolje.

Kako preprečiti plesen na vrhu zemlje v lončnicah

Prilagodimo rutino zalivanja

Poskrbeti moramo, da rastlino zalijemo samo takrat, ko se zemlja že nekoliko presuši. Preverimo, ali ima lonček dober sistem drenaže in se izogibamo prekomernemu zalivanju. Seveda pa je potrebno količino zalivanja prilagoditi posamezni sorti rastline – nekatere potrebujejo bistveno več/manj vode kot pa druge.

Zagotovimo dobro prezračevanje

Lončnice postavimo na mesto, kjer bo kroženje zraka optimalno. Občasno odpremo okno ali pa, v kolikor vzgajamo rastline v vitrinah ali “growbox” oz. v šotorih za rastline, uporabimo ventilator za izboljšanje zračnega pretoka.

Uporabimo mešanico zemlje, ki je zračna in dobro odcedna

Izberimo kakovostno zemljo za lončnice, ki je dobro odcedna in zračna . To lahko dosežemo zelo preprosto. Enostavno zmešamo univerzalno zemljo z nekaj perlita in lubja.

Nadziramo relativno vlažnost

Če je okolica preveč vlažna, lahko uporabimo razvlažilec zraka, da zmanjšamo vlago v prostoru.

Redno čistimo in vzdržujmo rastline

Sproti odstranjujemo odmrle liste in druge organske ostanke, ki bi lahko zadrževali vlago in spodbujali rast plesni.

Skladno s temi smernicami bomo zmanjšali tveganje za razvoj plesni na vrhu zemlje pri rastlinah. Če pa se plesen že razvije, lahko uporabimo fungicid, ki je na voljo v specializiranih trgovinah. Plesen lahko tudi sproti odstranjujemo ročno – jo samo “postrgamo” dol, nekateri pa se poslužujejo metode, da po vrhu zemlje posujejo cimet (naravni fungicid). Na dolgi rok pa vam vseeno svetujemo, da zalivanje nekoliko zmanjšate in da izberete kvalitetno zemljo.

Veliko ponudbo rastlin lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja