Pogosti škodljivci na sobnih in zunanjih rastlinah

Vsi “rastlinoljubci” smo se zagotovo, vsaj enkrat, že srečali s škodljivci na naših sobnih, pa tudi zunanjih rastlinah. Nekateri so bolj trdovratni, drugi manj, prav vsi pa nam povzročajo preglavice. V tokratnem članku bomo predstavili najbolj pogoste škodljivce, kako se uspešno spopasti z njimi in kako preprečiti nastanek le-teh.

Najbolj pogosto škodljivci napadejo oslabljene rastline. Rastline so živa bitja in tudi njim lahko pade odpornost. Do tega lahko pride, če jim primanjkuje hranil, so nedavno doživele šok oziroma stres (transport, presajanje, ipd…) ali pa smo jih prestavili na drugo mesto. Zelo je pomembno, da ko rastline jeseni prestavljamo nazaj v notranje prostore, jih zelo dobro pregledamo!

Prvo pravilo, ko prinesemo novo rastlino v naš dom je, da rastlino pregledamo in jo za vsaj 14 dni izoliramo oziroma damo v t.i. karanteno. Na ta način lahko preprečimo razvoj nepovabljenih gostov in posledično rešimo marsikatero rastlino.

Če opazimo, da je naša rastlina okužena, jo moramo nemudoma izolirati/umakniti od ostalih rastlin. Obvezno moramo preveriti tudi sosednje rastline, da se niso tudi one okužile. Prostor, na katerem je bila okužena rastlina, moramo razkužiti. Nato začnemo rastlino ustrezno tretirati proti škodljivcem – lahko, da bo potrebovala le dobro prho in mehanično odstranitev škodljivcev, lahko pa da se bomo morali nekoliko bolj potruditi in poseči po insekticidih.

7 NAJBOLJ POGOSTIH ŠKODLJIVCEV

Resarji ali tripsi

Po celem svetu obstaja več kot 5000 vrst tripsov oziroma resarjev (vir: Wikipedija)! Ima podolgovat, komaj milimeter dolg trup, ki je rumene ali rjavo črne barve ter imajo dva para drobnih kril. Pogosto jih najdemo v večjih skupinah. Zanimivo je, da se jim za razmnoževanje ni potrebno pariti. Vsaka samica pa lahko proizvede kar do 80 jajčec, ki pa se ob ugodnih temperaturah lahko izležejo v nekaj dneh. Ličinke so brez kril, belo rumene barve in se hranijo z rastlinskim sokom. Gre za trdovratne škodljivce, katere dobesedno sesajo življenje iz naših rastlin. Listi s časoma postanejo bledi, rumeni, mehki, zviti in s časoma odmrejo.

Da preprečimo nastanek oziroma razvoj resarjev, je pomembno, da rastline redno pregledujemo in jih odkrijemo dovolj zgodaj. Odličen način za zgodnje odkrivanje škodljivcev so lepljive modre pasti. Resarje namreč izredno privlači modra barva. Pomembno je, da pasti pregledujemo na vsakih nekaj dni, da vidimo, ali se je nalepil kakšen škodljivec.

Kako se znebiti tripsov oziroma resarjev?

Če je naša rastlina okužena, jo moramo takoj izolirati in pregledati tudi sosednje rastline. Nato se lotimo zatiranja z ekološkimi insekticidi – npr. Raptol, kalijevo milo ali pa kupimo predatorje na tripse (npr. roparska pršica, predatorska stenica). Rastlino je potrebno zelo dobro prešpricati, saj se bodo insekti skrili pod listne žile, kjer pa jih je težje doseči. Tretiranje z insekticidom ponavljamo na vsakih nekaj dni, zato da bo res učinkovito.

Kaparji

Kapar zagotovo spada med najtrdovratnejše škodljivce sobnih rastlin. Trenutno poznamo nekaj čez 8000 različnih vrst, ki so poznane po tem, da sta si osebka nasprotnega spola po videzu popolnoma različna. Običajno so samice tiste, ki jih najprej opazimo na rastlini. Napade lahko praktično katerokoli sobno rastlino, najbolj pogosto pa ga odkrijemo na orhidejah in fikusih oziroma na rastlinah, ki imajo gladke liste in stebla. Rastlinski sok je tisto, kar jih ohranja pri življenju in hkrati tudi edina hrana, ki jo potrebujejo za razvoj.

Kaparje običajno prepoznamo po njihovih močnih, voščenih “ščitih”. Te so rumene, rjave, zelenkaste ali črne barve, gladki in izgledajo kot, da so povoskani. Pod tem ščitom samica izleže preko 100 jajčec, sama pa nato umre. Ščit jih ščiti pred zunanjimi dejavniki. Čez čas ščit razpade, iz jajčec se izležejo ličinke, ki se pričnejo premikati po in med rastlinami. Njihova naloga je, da najdejo primeren prostor, da izležejo jajčeca. Samci takoj po paritvi umrejo in ne povzročajo večje škode. Na rastlinah, na katerih smo opazili kaparja, se po navadi hitro pojavi tudi tako imenovana “medena rosa”. Na to se naselijo glive sajavosti, ki še dodatno oslabijo rastlino.

Kako se znebiti kaparja?

Najučinkovitejša metoda, da se znebimo teh škodljivcev je mehanično odstranjevanje (vatirana palčka pomočena v olje ali milnico) in uporaba insekticida (npr. Raptol ali Promanal). Predvsem pa je pomembno, da rastlino redno pregledujemo in kdaj tudi preventivno pošpricamo z insekticidom. Problem je predvsem pri tem, da je razvojni krog pri kaparji izredno hiter. Že, ko mislimo, da smo se ga znebili, se lahko ponovno pojavi.

Listne uši

Listne uši najpogosteje najdemo na zunanjih rastlinah, a prav mogoče je, da se pojavijo tudi na sobnih. Največkrat se z njimi soočamo, ko nastopi hladnejša polovica leta in moramo rastline prestaviti v notranje prostore. Pomembno je, da si že takrat vzamemo čas in pregledamo vse rastline, ki jih imamo namen prestaviti notri. Na ta način lahko rešimo marsikatero rastlino.

Listne uši so majhne žuželke, zeleno rumene ali črne barve, ki sesajo sok iz rastlin. Poleg tega pa se z njimi pogosto pojavi tudi medena rosa, na katero se naselijo glive sajavosti. Kombinacija vsega tega pa rastlino še dodatno izčrpa in lahko vodi v propad rastline. Najpogosteje bomo uši našli na steblih, spodnji strani listov in pa na mladih poganjkih. Problem je, ker se listne uši lahko izjemno hitro razmnožujejo, zato je pomembno, da rastline redno pregledujemo in ob morebitni okužbi pravočasno ukrepamo.

Kako se znebiti listnih uši?

Uši lahko odstranimo mehansko, ročno ali speremo z vodo ter uporabimo insekticid (npr. Biotip Aphicid, Biotip – ubij me nežno).

Pršice

Pršice uvrščamo med pajkovce, ki obožujejo topla in suha območja. Odrasle pršice so rdečkasto rjave barve, ovalne oblike in zelo majhne. Vedno jih najdemo v kolonijah, običajno na spodnji strani listov, poleg pa velikokrat najdemo “prejo” oziroma niti, ki jih izločajo pršice prelke. Prehranjujejo se s prebadanjem listnega tkiva in sesanjem rastlinskega soka. Listi s časoma porumenijo, se posušijo in odpadejo.

Kako se znebiti pršic?

Pršic se bomo najlažje znebili tako, da povečamo % vlage v ozračju – rastlino redno pršimo s postano vodo ali pa si omislimo vlažilec zraka. Liste večkrat na teden obrišemo z vlažno krpo in pošpricamo z insekticidom (npr. Promanal ali Raptol) ali Neem oljem. Odlična metoda za preprečevanje razvoja le-teh so tudi predatorske žuželke (pikapolonice, plenilske pršice).

Rastlinjakov ščitkar ali bela mušica

Belo mušico oziroma znano tudi kot rastlinjakov ščitkar, najpogosteje najdemo v rastlinjakih – od tu tudi ime. Gre za žuželke, ki obožujejo tople prostore. Najpogosteje ga odkrijemo pozimi, na božičnih zvezdah. Na prvi pogled so podobne mušicam, ki so bele barve in velike le nekaj milimetrov. Prepoznamo jih predvsem po tem, da poletijo v zrak, ko se dotaknemo rastline.

Kako se znebiti rastlinjakovega ščitkarja oziroma bele mušice?

“Nevarne” so predvsem njihove ličinke, ki jih najdemo na spodnji strani listov, kjer sesajo rastlinski sok. Pomembno je, da po odkritju le-teh, ukrepamo hitro, saj se razmnožujejo in razvijajo zelo hitro. Jajčeca in ličinke lahko odstranimo ročno – najbolje, da vzamemo vlažno krpo in vse skupaj prebrišemo. Na koncu vse skupaj pošpricamo z insekticidom (Biotip – ubij me nežno ali Aphicid).

Volnata ali vatasta uš

Volnate oziroma vataste uši so po vsej verjetnosti ene izmed najpogostejših škodljivcev, ki jih najdemo na naših sobnih rastlinah. Za razliko od ostalih škodljivcev, imajo te rade vlažna in topla območja/prostore. Na našo srečo jih lahko prepoznamo zelo hitro, saj imajo značilen videz – so bele barve in na prvi pogled delujejo kot vata. Prehranjujejo se, da iz listnih žil sesajo sokove in posledično izčrpavajo rastlino. Rastlina bo s časoma dobila rumene liste.

Kako se znebiti volnate uši?

Obstaja več načinov, kako se lahko znebimo vatastih uši. Priporočamo, da vzamete vatirano palčko ali vato in jo pomočimo v 70% alkohol. Celotno rastlino premažemo z alkoholom in ročno odstranimo uši. Druga metoda, ki je ravno tako učinkovita je, da vzamemo čopič in ga pomočimo v olje. Celotno rastlino in uši premažemo z oljem. Na ta način, se bodo uši dobesedno zadušile in jih nato samo še ročno odstranimo. Vse skupaj pa lahko nato še pošpricamo z insekticidom (npr. Raptol, Promanal, Biotip).

Mrtvaške mušice

Mrtvaške mušice so majhne, drobne mušice, velike le 2-4 milimetre in na prvi vtis spominjajo na majhne komarje. Lahko so sive ali črne barve, imajo dolge noge in dva para majhnih kril. Mušice same po sebi niso tako škodljive, kot so njihove ličinke. Te so dolge 4-6 milimetrov, belo rumene barve in se nahajajo v substratu same rastline. Hranijo se z organskimi snovmi, koreninami in glivami. Ob hudi okužbi, bo rastlina s časoma začela izgubljati na moči in rasti, list bodo postali bledi in bo precej bolj dovzetna tudi na druge bolezni.

Po navadi se mrtvaški mušice pojavijo v vlažnem in toplem okolju, zato je bistveno, da z zalivanjem ne pretiravamo! Pomagamo si lahko tudi tako, da na vrh substrata stresemo okrasni glinopor, kamenčke ali pesek in s tem preprečimo odlaganje jajčec na in v substrat.

Kako se znebiti mrtvaške mušice?

Znebimo se jih lahko tako, da v bližino rastlino postavimo rumene lepljive plošče. Pomembno je, da so te čim bližje zemlji, saj so mrtvaške mušice zelo slabi letalci. Obvezno moramo tudi zmanjšati zalivanje, saj larve ne preživijo na suhih območjih. Lahko pa v prostor postavimo mesojedo rastlino, ki bo imela hrane več kot dovolj. 🙂

Vse insekticide lahko naročite v spletni trgovini Flora Express, z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja