Peperomija ali poprovka

Peperomija ali poprovka je zelena sobna rastlina, ki navdušuje s svojimi gladkimi ali nagubanimi, debelomesnatimi, temno-zelenimi, srebrno-zelenimi, dvobarvnimi ali rdečkastimi listi. Rastlina izhaja iz tropskih gozdov Azije in Amerike. Tam jo najdemo v senčnih legah, na živih ali propadajočih drevesih ter na gozdni podlagi, ki je prekrita z mahom.

Nega

Peperomija spada med tropske rastline, zato ne prenaša mraza, suhega ozračja in prepiha. Optimalna temperatura je 20-22°C. Maksimalna temperatura, ki jo še prenese je 28°C, minimalna pa 13°C. Tako kot večina sobnih rastlin, tudi poprovka ne prenaša direktnega sonca. Listi v takem primeru zbledijo in postanejo nagubani. Najbolj nam bo hvaležna, če ji namenimo senčen ali polsenčen kotiček, kot sta npr. kopalnica in kuhinja. Posadimo jo v humusno, šotno in dobro prepustno zemljo, ki naj bo nevtralna do rahlo kisla. Težke zemlje ne mara, saj lahko propade zaradi gnitja korenin. Zalivamo jo z mlačno vodo in zmerno, ker ji prekomerna količina vode lahko škodi. V vročih poletnih mesecih jo zalivamo na vsakih 10 dni, pozimi pa enkrat na 3 tedne. Vlaga pri tej lončnici ne igra tako pomembne vloge, zato jo poleti na vsake toliko časa poškropimo z vodo. V zimskih mesecih pršenje ni potrebno. Cveti poleti z belimi cvetovi, ki imajo obliko dolgega navpičnega klasa.

Težave

Najpogostejše težave, ki se lahko pojavijo pri poprovki so:

• Izgubljanje/odpadanje listov: do tega lahko privede, če ji ne nudimo zadostne količine vode ali pa nenaden upad temperature (pod 12°C). Zalivamo jo takrat, ko je zemlja suha in ne, ko začnejo listi že bledeti.
  • Rjava obroba na listih: do tega lahko pride kot posledica spremembe temperature v prostoru, v katerem jo imamo postavljeno. To vodi v propad listov. Temu se lahko izognemo tako, da jo postavimo na toplo mesto, ker bo zaščitena pred prepihom.
  • Listi in stebla pričnejo gniti: razlog za gnitje je prevelika količina vode, zlasti v zimskih mesecih. Če pride do tega, moramo najprej preveriti korenine. Če so te temne in mehke pomeni, da so zgnile. V tem primeru moramo rastlino zavreči, saj ji žal ni več pomoči. Če pa so korenine elastične, svetle in ne preveč poškodovane, imamo še upanje. Odmrle dele korenin porežemo stran, prav tako tudi gnila stebla in liste, ter rastlino na novo posadimo v zemljo. Pazimo, da tokrat nismo preveč radodarni s količino vode.

Razmnoževanje

Razmnoževanje je izredno preprosto. Najbolj učinkovit način pa je zagotovo razmnoževanje z listnimi ali vršnimi potaknjenci. Pri listnih potaknjencih moramo pecelj skrajšati, ostati mora dolg 2-3 centimetre. Odrežemo nekaj lističev, jih namočimo v vodo in nestrpno čakamo, da poženejo korenine in mlade liste. Nato jih posadimo v rahel in humozen substrat ter postavimo na svetlo mesto.

Sorte

Peperomija Hope je hibrid med peperomio quadrifolio in deppeano. Ima podobne liste kot sobna rastlina pilea, vendar so ti nekoliko debelejši in matirani. Idealna je za viseče košare ali lončene okrasne lončke, saj je bolj kompaktne rasti.

Peperomija Watermelon izhaja iz rodu peperomia argyreia, ime pa je dobila zaradi podobnosti videza z lupino lubenice. V naših domovih jo gojimo predvsem zaradi svojih privlačnih listov. Listi so ovalne oblike, zeleno srebrne barve, pritrjeni na mesnata in rahlo rdečkasta stebla.

Peperomija Polybot Raindrop je vpadljiva zelena sobna rastlina. Mesnati, okrasni listi so sijoči in zelene barve, oblika pa spominja na solzo. Je kompaktne rasti in odličen dodatek za naš dom. Postavimo jo lahko na okensko polico, mizo in na svetlo mesto.

Peperomijo lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).