String of hearts – rastlina s srčki

String of hearts, veriga src ali vrtnica rožnega venca je trdoživa rastlina s čudovitimi listki v obliki srca, po katerih je dobila tudi ime. Izhaja iz Južne Afrike. Spada med manj zahtevne zelene sobne rastline, zato je odlična za tiste, ki se šele spoznavajo s sobnimi lončnicami. Listi so majhni, srčaste oblike, temno zelene barve s srebrnimi žilami, ki izraščajo iz dolgih, visečih stebelc. Poleti nas lahko preseneti z drobnimi, svetlo vijoličnimi cvetovi.

Nega string of hearts

String of hearts nam bo najbolje uspevala, če ji namenimo senčno ali polsenčno mesto, saj ji direktno sonce lahko požge njene čudovite liste. Rastlino posadimo v zračno in dobro odcedno zemljo. Zalivamo jo zmerno, saj prekomerna količina vode lahko povzroči gnitje korenin, kar pa vodi v propad lončnice. V času intenzivne rasti, od maja do avgusta, jo enkrat mesečno pognojimo in ji s tem zagotovimo ustrezna hranila. Pozimi, v obdobju mirovanja, ne potrebuje gnojenja.

Razmnoževanje

Razmnoževanje string of hearts je izredno preprosto in se ga lahko lotimo na več načinov.

Prvi način razmnoževanja je razmnoževanje s stebelnimi potaknjenci v vodi. Stebelca rastline porežemo pri konicah in jih postavimo v vodo. Pazimo, da gladina vode ni previsoka, saj bi lahko tanka stebelca zgnila. Vodo menjamo na približno 14 dni. Ko rastlina enkrat požene korenine, jo presadimo v zračno in dobro odcedno zemljo.

Drugi način razmnoževanja je razmnoževanje neposredno v zemlji. To storite tako, da nanesete konec “vrvice” z listki na zemljo v nov lonec in počakate približno 4 tedne, da se razvijejo koreninice. Seveda v tem obdobju ne smemo pozabiti na zalivanje zemlje. Ko se razvijejo korenine je čas, da matično rastlino odrežemo z nove rastline.

String of hearts lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja