12 preprostih sobnih rastlin za vzgojo

Sobne rastline so lahko odličen dodatek vašemu domu, a vsaka ima svoje zahteve glede nege. Če spadate med tiste ljudi, ki se šele srečujete s sobnimi rastlinami, imamo tu nekaj predlogov, katere rastline so enostavne za vzgojo.

 • Pileja ali kitajski dolar

Pileja ima značilen videz z ravnimi stebli in kovancem podobnim listjem. Gre za izjemno odporno sobno rastlino, ki ne potrebuje veliko pozornosti. Odlično nam bo uspevala v svetlem prostoru, a ne na direktnem soncu. Zalivamo jo enkrat na teden oziroma ko se zemlja presuši.

 • Sukulenta Crassula ovata Sunset ali drevo denarja

Sukulenta Crassula ovata Sunset spominja na majhno in svetlo zeleno bonsajsko drevo z rdečimi obrobami na listih. Ljubi sonce in vročino ter potrebuje le malo vode, saj več kot odlično prenaša sušo. Brez zalivanja zdrži tudi do 3 mesece.

 • Tilancija

Tilancija je rastlina, ki ne potrebuje potrebuje neposrednega zalivanja, temveč le občasno pršenje. Nimajo koreninskega sistema, zato jih je mogoče uporabiti v edinstvenih aranžmajih.

 • Peperomija ali poprovka

Poprovka ali peperomija ima mesnate, gladke ali nagubane, bele, temno zelene ali skoraj črne liste. Najbolje uspeva v vlažnih in soparnih prostorih, stran od neposrednega sonca. V vročih poletnih mesecih jo zalivamo enkrat na 14 dni, ostale mesece pa enkrat na tri tedne. Poleti cveti z belimi cvetovi.

 • Fikus

Fikus je zelo koristna sobna rastlina v boju s toksini v zraku. Veliki, temno zeleni in bleščeči listi se izraščajo skoraj vodoravno iz stebla. Odlično uspeva pri običajnih sobnih temperaturah in na svetlih mestih brez neposrednega sonca. Zalivamo ga zmerno, pazimo le, da se prst ne izsuši. Liste mu pogosto pršimo.

 • Zamija

Zamija je visoka rastlina in njen drzen izgled in barva naredita odličen vtis v katerikoli sobi. Zanje je neverjetno enostavno skrbeti. Odlično nam bo uspevala v temnejših delih prostora, z malo vode. Zalivamo jo po potrebi, oziroma, ko je zgornji del zemlje suh. Gnojimo jo zelo redko.

 • String of Pearls

String of Pearls je rastlina edinstvenega videza in vse bolj priljubljena pri ljudeh. Odlično nam bo uspevala v senčnih ali polsenčnih prostorih, saj direktnega sonce ne prenese. V vročih poletnih mesecih jo zalivamo enkrat na teden ali dva, pozimi redkeje. Pazimo predvsem, da je ne zalivamo prepogosto, sicer nam bo propadla.

 • Aloe vera

Aloe vera je priljubljena rastlina, ki jo je enostavno ohraniti pri življenju. Najbolje nam bo uspevala v toplih sončnih legah. Za svojo rast ne potrebuje veliko vode, zato jo v vročih poletnih mesecih zalivamo enkrat na teden, pozimi pa zgolj enkrat na mesec.

 • Juka

Juka najbolje uspeva na zračnem in sončnem mestu. Najbolj ji ustreza humusna prst, a voda ne sme zastajati. Zalivamo jo zmerno – enkrat na dva tedna. Iz njenega čvrstega stebla se izraščajo dolgi, ozki listi.

 • Dracena

Dracena je okrasna zelena lončnica z ozkimi suličastimi listi, ki sosto nameščeni ob deblu šopa. Postavimo jo na svetlo, toplo mesto v stanovanju, vendar ne na direktno sonce. Zalivamo zmerno, najbolje takrat ko je prst že malce suha.

 • Kaktusi

Kaktuse najdemo v najrazličnejših velikostih in oblikah. Lahko so okrogli, drevesasti in stebrasti. Najbolje nam bo uspeval, če ga postavimo na sončno ali polsenčno mesto. V poletnih mesecih ga zalivamo dvakrat mesečno, pozimi pa ne potrebujejo zalivanja.

 • Sukulenti

Sukulenti so majhne in okrasne tropske rastline z nazobčanimi listi zanimivih oblik in barv. Ljubijo sonce in vročino, potrebujejo le malo vode in odlično prenašajo sušo. Brez zalivanja lahko zdržijo tudi 3 mesece. Čez zimo nam lahko krasijo notranje prostore, poleti pa jih prestavimo na sončen balkon ali teraso.

Zelene sobne rastline lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja