Leska – grm z lešniki

Leska je po vsem svetu razširjena stara sadna vrsta. V naravi leskove grme najdemo ob robu gozda. Primerni so tudi za vzgojo na vrtu, vendar se moramo zavedati, da dosežejo približno 4 do 6 metrov v višino. Pri nas imamo v ponudbi sadike v loncih, ki jih, z izjemo zmrzali, lahko sadimo vse leto. Je rastlina sonca. Sadimo jo lahko tudi na strmejše vinogradniške lege. Ima plitve korenine in uspeva tudi v plitvih, a dovolj vlažnih tleh. Na pomanjkanje vlage je občutljiva predvsem prva leta po sajenju in v obdobju intenzivne rasti od maja do junija.

leska cveti

Sajenje sadike leske

Sadiko leske v loncu, z izjemo zmrzali, sadimo vse leto, ker že ima razvit koreninski sistem. V kolikor jo sadimo jeseni, lahko spomladi že odžene. Pred sajenjem jo namočimo v vodo in izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo dvakrat večja, kot je koreninska gruda v loncu. V globino naj meri 50 cm. Dno izkopa zrahljamo, nasujemo nekaj komposta in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila prej tam zelenica. Sadiko nato previdno vzamemo iz lonca in ji pazljivo zrahljamo spodnje korenine oziroma odstranimo približno 1 cm zemlje od korenin.

V sadilno jamo jo posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu in koreninsko grudo zasujemo s kompostom, ki mu dodamo nekaj mineralnega gnojila. Pazimo, da mineralno gnojilo ne pride v direktni stik s koreninsko grudo. Cepljeno mesto sadike naj bo 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in ji zagotovimo močno oporo.

leska zori

Lastnosti in oskrba leske

Leska cveti v drugi polovici februarja do sredine marca. Cvetovi so enodomni, vendar na isti rastlini. Oprašuje jo veter v času cvetenja moških cvetov, ki jih imenujemo mačice. Nadaljnji razvoj ploda poteka pozneje pomladi, ko so povprečne dnevne temperature vsaj 9°C. V zelo sušnem obdobju lahko pride tudi do odpadanja plodov. 

Leska ob ustreznih pogojih in oskrbi zarodi v tretjem ali četrtem letu starosti na daljših enoletnih poganjkih. Običajno jo gojimo kot grm s šest do osem lepo razporejenimi vejami. Vsako leto pri rezi pustimo tudi nekaj novih poganjkov, ki bodo v naslednjih letih zamenjali debelejše izrojene veje. Odvečne poganjke, ki izraščajo iz tal vsako leto sproti odstranjujemo, da grm ne postane pregost.

Lešniki so plodovi leske. Bogati so s vitamini in minerali. Navadno uporabljamo suha ali pražena jedrca. Lahko jih uživamo sama ali kot sestavino raznih jedi ali iz njih naredimo lešnikovo olje.

lešniki

Sorte leske

V nadaljevanju predstavljamo nekaj sort, ki jih imamo v ponudbi.

Leska Halle’sche Riesen je sorta leske, ki ima velike, široke in nekoliko koničaste lešnike, ki jih pobiramo v mesecu septembru ali oktobru. Praviloma daje obilen pridelek. Jedrca so okusna in sladka.

Leska Rote Zellernot je sorta leske z rdečimi listi, ki se poleti spremenijo v rdeče zelene do temno zelene barve. Njene rdeče, okrogle in do 2 cm debele lešnike pobiramo v mesecu septembru in oktobru.

Leska Webbs Prize Coob je dobro rodna sorta leske, ki praviloma obrodi zelo velike lešnike s premerom do 2 cm. Obiramo jih v mesecu septembru in oktobru. Grm je nekoliko nižje rasti in v višino doseže do 3 metre.

Leska Geante de Halle je sorta leske, ki praviloma daje obilen pridelek lešnikov, ki jih pobiramo v septembru in oktobru. Zelo veliki plodovi so široki in nekoliko koničasti. V njih se nahajajo sladka jedrca.

Sadike leske lahko naročite lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja