Grmovnice z užitnimi plodovi

V večjih vrtovih lahko posadimo grmovnice z užitnimi plodovi. Lahko jih sadimo kot samostojne rastline, ali z njimi ustvarimo mešane zasaditve in žive meje. Njihovi plodovi vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki so koristne za naše zdravje. Viške plodov lahko shranimo na različne načine ali pa jih pustimo kar na grmih za ptice in druge živali.

Črni bezeg

Črni bezeg je okrasna grmovnica z užitnimi plodovi, ki se jo že stoletja sadi na vrtovih. Posadimo ga na sončno ali polsenčno mesto. Raste lahko kot grm ali drevo in doseže približno do 7 m višine. Dobro uspeva na nekoliko vlažnih tleh ali tleh z veliko apnenca. Konec maja in v začetku junija se odprejo beli do rumenkasto beli kobulasti cvetovi, ki imajo zelo intenziven vonj in so sladkastega okusa. Plodovi so okrogle, sočne jagode, ki so sprva zelene, kasneje pa črne in svetleče barve. Vsebujejo veliko barvil in C vitamina. Zrele jagode pri navadnem črnem bezgu zelo hitro odpadejo in otežujejo obiranje. Pri debeloplodnih črnih bezgih te težave ni.

črni bezeg

Sorte črnega bezga

Debeloploden bezeg Haschberg je sorta črnega bezga s pokončno rastjo. Končna višina je do približno 10 m. Z rednim obrezovanjem ga lahko zadržujemo tudi nižje. Je robustne rasti in je odporen na različne bolezni in škodljivce. Cveti maja in junija, črne jagode so zrele konec avgusta. Sok iz jagod je zelo sladek in ima zelo intenziven okus.

Temnolistni Bezeg Black Beauty je posebna sorta črnega bezga zaradi temnih listov in roza cvetov. Vzgojimo ga lahko v grm ali manjše drevo. Skozi celo leto lahko občudujemo njegove temno škrlatne liste. V juniju zacvetijo roza dišeča socvetja, ki jih uporabimo tako kot cvetove navadnega bezga. Kasneje se razvijejo temne in užitne jagode. Te lahko uporabimo za marmelado ali sokove.

Stebričasti bezeg Obelisk je sorta stebričastega črnega bezga za vse, ki bi želeli posaditi bezeg v manjši vrt. V višino zraste do približno 3 metrov, premer grma pa navadno ne doseže niti 1 metra.

Šmarna hrušica

Šmarna hrušica je listopadni grm ali manjše drevo z užitnimi plodovi. Sadimo jo kot posamezno nižje drevo oziroma grm na vrtu. Primerna je tudi za žive meje ali kot posodovka. Odvisno od sorte zraste od 2 do 10 metrov. Uspeva v normalno prehranjenih, kislih ali alkalnih tleh. Raste na sončnih rastiščih. Na polsenčnih legah lahko manj cveti. Zelo je odporna proti zimskemu mrazu. Dobro prenaša tudi sušo.

šmarna hrušica

Ovalni listi šmarne hrušice so najprej bronasti, kasneje zeleni. Jeseni se obarvajo oranžno rdeče. Zgodaj spomladi se odprejo beli cvetovi. Majhni plodovi na dolgih pecljih zorijo konec junija in julija. Veliki so približno kot grahovo zrno. Na začetku so rdeče barve, zreli pa so modro vijolični do temno škrlatni. Plodovi so sladki in sočni. Primerni so za svežo poslastico. Iz njih lahko pripravimo sokove, čežano, marmelade ali likerje.

Šmarna hrušica Smoky je sorta šmarne hrušice, ki ima velike jagode, velikosti od 1 do 1,5 cm, združene v grozde. Plodovi so zelo sladki. Spomladi se grm odene v bele cvetove, listi pa se jeseni obarvajo v oranžno rdeče barve.

Stebričasta šmarna hrušica Obelisk je sorta stebričaste šmarne hrušice, primerna za sajenje na manjši vrt ali v večjo posodo, saj v višino doseže približno od 3 do 5 metrov. Premer odrasle rastline je nekje do 2 metra.

Rumeni dren

Rumeni dren je grm ali manjše drevo z užitnimi plodovi, ki lahko zraste tudi nekaj metrov visoko. Cveti zelo zgodaj z majhnimi rumenimi cvetovi. Plodovi so drnulje; približno 2 do 3 cm dolgi, ovalni in svetlo do temno rdeče barve. So kislo trpkega okusa. Za sveže uživanje so primerni le prezorjeni plodovi. Plodove lahko kandiramo in sušimo ter iz njih izdelujemo sokove, marmelade, kis in žgane pijače.

rumeni dren

Rakitovec

Rakitovec je trajni grm z užitnimi plodovi, ki zraste do višine 6 metrov. Je izredno trdoživa rastlina, odporna na nizke zimske temperature in veter. Grm ima trnaste veje in sivo skorjo, ter sivozelene in suličaste liste. Jeseni so veje ženskih in samooprašnih sort polne oranžnih jagod, ki so prava zakladnica vitaminov in antioksidantov. Rastlina cveti z dišečimi, medonosnimi in rumenimi cvetovi, iz oplojenih ženskih cvetov pa se razvijejo jajčasti rdeče oranžni plodovi. Okus je prijetno kisel.  Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok.

Rakitovec Leikora je ženska rastlina rakitovca, na kateri se razvijejo jajčasti rdeče oranžni plodovi. Rakitovec Pollmix je moška rastlina rakitovca, ki ne obrodi plodov. Sadimo ga zaradi opraševanja. Rakitovec Friesdorfer orange je samooprašna sorta rakitovca, kar pomeni, da za razvoj plodov ne potrebuje opraševalca.

rakitovec

Sadike bezga, šmarne hrušice, rumenega drena in rakitovca lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja