Andske jagode, mehiška kumarica in melonasta hruška

Rastlinske posebnosti popestrijo sadno zelenjavne vrtove in presenetijo naše okuse. Med njimi izpostavljamo andske jagode, mehiško kumarico in melonasto hruško.

Andske jagode izhajajo iz južne Amerike. Poznamo jih pod več imeni, razširjeno je tudi poimenovanje perujsko volčje jabolko. Sodijo v družino razhudnikov, tako kot paprika, paradižnik in jajčevci. Na vrt jih presajamo v maju, ko mine nevarnost pozebe. Najraje imajo sončno, rahlo zaščiteno mesto. Glede tal niso občutljive, potrebujejo pa dovolj vode. Odporne so proti večini škodljivcev in bolezni, le občasno jih lahko napade pepelasta plesen.

Rastline so dlakave in rastejo kompaktno, rahlo prevešajoče. Cvetovi na njih so nežni, majhni in rumene barve. Spremenijo se v tako imenovane lampijončke. Tvorijo množico oranžnih jagod, ki so zrele v jeseni oziroma 3 do 4 mesece po sajenju. Jagode so izredno sladkega okusa, z mešanim okusom po ananasu, pasijonki in paradižniku. Lahko jih uživamo sveže ali pa iz njih skuhamo okusen kompot ali marmelado. Obiramo jih ko ovojni lampijonček poči, porjavi in se posuši.

Pri presajanju iz lončka v zemljo sadike posadimo na enako globino kot so rasle v lončku. Obsujemo jih z mešanico zemlje in komposta in dobro zalijemo. Primerne so za sajenje na gredo, v košare, korita ali v okrasne posode. Med rastlinami v vrsti naj bo razdalja vsaj pol metra oziroma 1 sadiki v loncu namenimo vsaj 20 litrov prostornine. Rastline dosežejo višino okrog 1 metra ali več. So dlakave, kompaktne in imajo razvejano rast. Primerno jim je pripraviti oporo kot za visoki grah (veje).

Mehiška kumarica je ovijalka z okroglimi, zeleno pisanimi in progastimi majhnimi plodovi, ki po videzu spominjajo na majhne lubenice, po okusu pa so kisli kot navadne kumarice. Izhaja iz Mehike in srednje Amerike, kjer jo imenujejo tudi sandiita ali majhna lubenica.

Na prosto jo presadimo v maju. Rada ima sončna rastišča, na prostem pa ne prezimi. Sicer je nekoliko manj občutljiva na nizke temperature kot navadna kumara. Njena stebla so nežna in poraščena z dlačicami, v dolžino pa merijo 2 metra ali več. Listi so srčaste oblike. Cvetovi so rumeni, majhni in zvonasti. Na rastlini zraste veliko majhnih in progastih plodov, velikih 2,5 centimetrov. Ko so zreli, odpadejo. Lupina s starostjo otrdi, zato so za uživanje najboljši mladi plodovi.

Mehiška kumarica potrebuje dobro pognojena humusna tla in dovolj vode. Rastlina je zelo bujne rasti in za rast potrebuje oporo. Zavzame tudi meter in več površine. Je zelo odporna na različne bolezni in nezahtevna za vzgojo. Pri presajanju iz lončka v zemljo sadike posadimo na enako globino kot so rasle v lončku. Obsujemo jih z mešanico zemlje in komposta in dobro zalijemo. Med sadikami v vrsti naj bo približno 30 centimetrov in med vrstami 80 centimetrov.

Pepino oziroma melonasta hruška izhaja iz Južne Amerike. Pepino v španskem jeziku pomeni sladka kumara, v angleščini pa jo imenujejo “melon pear”, od koder je tudi dobila izraz melonasta hruška. Ima velike, rumeno vijoličaste plodove, ki dišijo in imajo okus po meloni in hruški. Sodi v družino razhudnikov, tako kot paprika, paradižnik in jajčevci. Pri nas imamo v ponudbi dve sorti – pepino gold in purple, ki se razlikujeta po barvi plodov.

Rastlina zraste v grmiček, ki je visok od 1 do 2 metrov, odvisno od pogojev in vzgoje. Posadimo jo lahko na vrtu, v posode ali obešanke, saj lepo raste tudi navzdol. Na prosto jo posadimo v drugi polovici maja. Ker ima plitek koreninski sistem, potrebuje dovolj vode in vlage, zato je ob sajenju potrebno uporabiti zastirko. Uspeva na sončni in zavetrni legi. Cvetovi so nežno vijoličasti in podobni krompirjevim.

Sprva tvori manjše zelene plodove, ki zrastejo, porumenijo, dobijo vijoličaste lise in lahko dosežejo tudi do pol kilograma. Obiramo jih poleti, 3 do 4 mesece po sajenju. Sadeže uživamo sveže, jih prepolovimo in pojemo kar iz skorje. Okus izboljšamo, če jih polijemo z limoninim sokom. Skladiščimo jih v hladilniku ali vlažnem hladnem prostoru, kjer zdržijo do 6 tednov.

Sadike andskih jagod, mehiške kumarice in melonaste hruške lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja