Medovite trajnice, ki jih ljubijo čebele

Medovite trajnice so trajnice, ki s cvetovi čebele preskrbijo s cvetnim nektarjem ali prahom. Cvetni nektar ali medičina čebelam služi kot vir energije, cvetni prah ali pelod pa je njihov vir beljakovin za preživetje. Ne pozabimo, da s tem, ko poskrbimo za pašo čebel, ki jim hrane vse bolj primanjkuje, poskrbimo tudi za opraševanje našega sadovnjaka ali zelenjavnih gredic in s tem oblikovanje odličnega domačega pridelka.

Pri izboru medovitih trajnic dajemo prednost trpežnim trajnicam, ki ne zahtevajo veliko nege in cvetijo vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni ali pa cvetijo v različnih obdobjih, tako da imamo pokrito cvetenje na vrtu čez celotno sezono. Z njimi tudi na vrtu ni veliko dela, saj je v jesenskem času potrebno le porezati staro odmrlo listje in stebla, čez leto v obdobju cvetenja pa je priporočljivo odstranjevanje odcvetelih cvetov. S tem spodbujamo njihovo neprekinjeno in bogato cvetenje vse do konca vrtne sezone.

Rastline najbolj medijo v lepem vremenu s primerno vlago. Njihova raznolikost zahtev glede tal, lege in vode ter obdobja cvetenja omogoča pestrost kombinacij pri popestritvi naših vrtnih gredic. Številne med njimi se zlahka širijo, zapolnjujejo vrtne gredice in vsako leto zagotavljajo vse več cvetja in barv na našem vrtu.

Sorte medovitih trajnic

V nadaljevanju predstavljamo sorte vrtne ivanjščice, gajlardije, planike in lepih očk.

Ivanjščica Sweet Daisy Cher je preprosto lepa trajnica z nežnimi svetlo belimi cvetnimi listi, ki obdajajo zlato rumeno gumbno sredico. Rastlino odlikuje neprestano cvetenje skozi celo poletje. Odstranitev odcvetelih cvetov močno podaljša čas cvetenja. Je izredno kompaktna in nezahtevna sorta ivanjščice, ki zraste do 30 cm visoko. Najraje ima sončna mesta, uspeva pa tudi v delni senci. Je idealna izbira za gredice, vzgojo v posodah ali v mešanih nasadih korit. Dobro se obnese tudi kot rezano cvetje.

Gajlardija ali kokarda SpinTop Copper Sun je trajnica z nešteto bakreno oranžnimi cvetovi z rumenimi konicami. Cveti od pozne pomladi do jeseni. Privablja metulje in čebele. Potrebuje sončna in topla mesta. Je kompaktne in pokončne rasti, ki zraste približno do 35 cm visoko. Idealna je za obogatitev trajnih nasadov gredic, skalnjakov ali za posaditev v cvetlične posode. Dobro se obnese tudi kot rezano cvetje.

Planika Silvery Delight je zelo znana rastlina iz evropskih gora s čudovitimi srebnimi cvetovi. Rastlina najbolje uspeva na sončnih in polsenčnih legah, v peščenih in nevtralnih tleh. Zgodaj poleti oziroma sredi poletja cveti s čudovitimi in belo srebrnimi ter srednje velikimi cvetovi. Listi so zeleno srebrne barve. Rastlina je primerna za okrasne posode in skalnjake.

Lepe očke Moon Swirl ima čudovite dvojne zlato rumene cvetove, katerih sredina je obarvana oranžno rumeno. Listi so temno zelene barve, kar ustvarja lep kontrast. Rastlina je odporna na sušo. Uspeva na sončnih legah, na vlažnih, a dobro odcednih tleh. Odlično se obnese v okrasnih posodah, koritih in vrtovih.

Sadike medovitih trajnic lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja