Trajnice za sončna in sušna rastišča

Se sprašujete, katere cvetlice posaditi na zelo sončna in vroča mesta? Seveda lahko izberete marsikaj, a večina na takih mestih posajenih rastlin potem potrebuje skrbno roko, ki bo redno prinašala vodo. Lahko pa izberete tudi rastline, ki ljubijo sonce in vročino, ter odlično prenašajo sušo. Med njimi izpostavljamo sukulente, netresk in delosperme.

Sukulente

Sukulente so čudovite trajnice z debelimi in mesnatimi listi različnih barv in oblik, ki odlično prenašajo sončna in sušna rastišča. V ponudbi imamo sorte krasul, kalanhoj in echeverie, ki se med seboj razlikujejo po rasti, obliki listov in barvi. Sadimo jih v dobro propustne substrate, saj so korenine občutljive na prevelike količine vode v tleh. Za sajenje uporabimo substrat, ki ne zadržuje preveč vode ali pa vrtni zemji dodamo nekaj peska in tako poskrbimo za odcednost. Pri sajenju v posode morajo te imeti dovolj lukenj, da odvečna voda odteče. Najprimernejše so nižje glinene posode ali sklede.

V posodah jih zalivamo navadno takrat, ko se zemlja izsuši. To se zgodi v poletnih mesecih, ko rastline intenzivno rastejo. Zalivamo jih tedensko, a ne bo hudega, če tudi kdaj na njih pozabimo. Seveda zalivanje prilagodimo tudi vremenskim razmeram. V gredi potrebujejo še manj naše skrbi. V zimskem času jih imamo v notranjih prostorih in jih zalivamo manj. Na nekatere lahko pozabimo tudi za več mesecev. Gnojimo jih redko, saj za svojo rast ne potrebujejo veliko hranil. Najboljše je, da jim na začetku rastne sezone spomladi dodamo majhen odmerek gnojila z nižjim deležem dušika, kar zadostuje za celo leto.

Netresk

Empervivum ali netresk je zelika z mesnatimi, koničastimi zelenimi listi in dlakavo obrobo, ki spominja na pajkovo mrežo. Najlepše uspeva v navadnih vrtnih tleh, na sončni legi. Sadimo jo v gredice ali okrasne posode. Korenine so občutlijve na vlago in rade gnijejo, zato moramo poskrbeti, da ima posoda dovolj veliko luknjo, ki omogoči odtekanje odvečne vode. Cvetovi se združujejo v enostavna socvetja in so svetlo roza rdeče barve. Rastlina cveti od julija do avgusta.

Delosperme

Delospeme so trpežne trajnice, ki se najbolje počutijo na sončnih in sušnih legah. So nizke, pokrovne rastline, ki s svojimi živobarvnimi cvetovi naredijo čudovite blazinice. Najpogosteje jih zasledimo v živih vijoličnih in rumenih barvah. Odlično se obnesejo v mešanih poletnih nasadih, s katerimi bomo polepšali teraso ali gredice.

Pri nas imamo v ponudbi sorte Rock Crystal Orange, Red, Pink, White in Yellow, ki ustvarjajo barvite preproge številnih drobnih cvetov v oranžni, rdeči, roza, beli ali rumeni barvi.

Sukulente, netresk in delosperme in lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja