Filodendron – nezahtevna zelena sobna rastlina

Znanstveno ime philodendron izhaja iz grških besed philo – ljubezen in dendron – drevo. Lončnica spada med ene najbolj pogostih sobnih rastlin, ki jih lahko najdemo v naših domovih. Cenjeni so predvsem zaradi svoje sposobnosti čiščenja zraka v naših domovih, njihovi čudoviti listi pa vnesejo v naš dom pridih džungle, ki spominjajo na tropska območja.

NEGA ZA FILODENDRON

Skrb za filodendrone je enostavna, saj nam velikokrat kar sami »namignejo« kaj potrebujejo. Tudi neizkušenim lastnikom okrasnih rastlin ne bodo povzročali preglavic, saj se z lahkoto prilagodijo razmeram v našem domu.

Okolje in klimatski pogoji: Upoštevati moramo, da rastlina izvira iz tropskih območij, zato moramo poskrbeti za veliko toplote, svetlobe in vlage. Namenimo ji svetlo mesto, a brez direktnega sonca, saj ji le ta lahko ožge liste. Najbolj idealna temperatura za filodendron podnevi je med 18°C in 25°C, ponoči pa okoli 15°C. Starejši listi naravno porumenijo, a če se začne pojavljati več rumenih listov hkrati, je to lahko pokazatelj, da prejema preveč sonca. Prav tako, pa bodo stebla postala razpotegnjena in listi »dolgočasni«, če bo rastlina prejemala premalo svetlobe.

Zalivanje: Filodendron zalivamo, ko se zgornji centimeter zemlje že nekoliko presuši. Paziti moramo predvsem, da lončnice ne zalivamo prekomerno, saj bodo korenine zgnile. Če listi postanejo rjavi in začenjajo odpadati, lahko pomeni, da je rastlina premalo zalita. Povešeni listi pa pomenijo, da prejema preveč oziroma premalo vode, vendar bi se morali obnoviti, ko odpravimo težavo.

Strupenost: Okrasna rastlina je strupena tako za ljudi kot živali. Vsebuje kalcijev oksalat – draži kožo, povzroča oteženo dihanje in želodčne težave.

BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI

Največkrat lahko naletimo na listne in volnate uši, a z malo truda se le-teh lahko hitro znebimo. Vatirane palčke pomočimo v alkohol in pobrišemo rastlino. Prav tako je priporočljivo, da rastlino občasno stuširamo in nanesemo insekticid (Raptol, Promanal, Biotip, …). S tem že predhodno zavarujemo rastlino pred škodljivci in boleznimi.

Višjo vlago kot bomo zagotovili v prostoru, bolj bodo sijoči listi in hitreje, ter bolj bujno nam bo rasel filodendron. Rjave konice listov nam običajno povejo, da je raven vlažnosti v okolju prenizka. Prav tako je priporočljivo, da liste redno brišemo z vlažno krpo, da se na njih ne nabira prah, kateri zamaši listne pore. Zeleno lončnico tudi redno obračamo, zato da ohranja enakomerno obliko rasti.

V zameno za pravilno nego, nam bo ta rastlina izboljšala kakovost zraka v zaprtih prostorih, ter popestrila naš dom ali pisarno.

SORTE FILODENDRONOV

Najpogostejše sorte filodendronov so:

  • Philodendron scandens – plezajoča sorta filodendrona, s srčastimi listi, pestrih barv
  • Philodendron erubescens – gre za živahno plezalko, katero prepoznamo po rdečkastih steblih in listih
  • Philodendron melanochrysum – osupljiva plezalka s temnimi, žametnimi listi, bronaste barve
  • Philodendron rojo – gre za hibrid, kompaktne rasti. Ostane majhen in obvladljiv, a vseeno preseneti s svojim izgledom
  • Philodendron bipinnatifidum – kompaktno rastoča sorta, z velikimi »lopatastimi« listi. Pogosto ga imenujemo tudi čipkasti filodendron

Filodendron lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja