Zimzelene rastline za živo mejo

Vrtove obdamo z živo mejo, da si omejimo prostor ali zastremo poglede. V ta namen zasadimo listopadne ali zimzelene rastline. Zimzelene rastline za živo mejo sadimo v odcedna tla, ki jih prekopljemo in založno pognojimo. Takoj po sajenju rastline dobro zalijemo in jih nato nekje do dva tedna ali dlje časa redno zalivamo. Pri tem pazimo, da so rastline zalite in ne utopljene. Pri rezi se držimo pravila, da je bolje, da ne režemo v prevročih in sušnih dneh.

Za zimzelene žive meje lahko izberemo smaragdne kleke, lovorikovce in fotinije.

Smaragdni klek

Smaragdni klek spada med zelo uveljavljene zimzelene rastline za žive meje, ki ne zahteva pretirane oskrbe. Barva iglic je smaragdno zelena, pozimi pa nekoliko potemni in lahko dobi bronasto rjav odtenek. Rastlina ima stožčasto rast in je zato ni potrebno veliko obrezovati. Primerna je za žive meje višine od 1,5 do približno 3 metrov. Višino vzdržujemo z rednim striženjem, saj slabo prenaša rez starejših poganjkov. Rez opravimo 2 do 3-krat na leto med aprilom in avgustom. Najprimerneje je, da opravimo rez proti koncu junija. Sadimo 2 ali 3 sadike na tekoči meter in jim namenimo sončno do polsenčno lego.

Lovorikovec

Lovorikovec je zimzelen grm, ki ga sadimo kot samostojne rastline. Primeren je tudi za strižene žive meje. Sadimo ga v bolj senčne lege. Listi so veliki in bleščeče zeleni. Bela socvetja, ki se odprejo spomladi, so prava paša za čebele. Iz njih se razvijejo jagode, ki so hrana za ptice. V višino doseže od 1,5 do približno 5 metrov, oziroma odvisno od sorte. Letni prirast je približno od 30 do 60 cm. Režemo ga od pozne spomladi, ko mine nevarnost pozebe, do zgodnjega poletja. Ker se odlično obrašča, ga lahko porežemo tudi nekoliko bolj. Z rezjo lahko lovorikovec vzdržujemo tudi kot nižjo živo mejo. Dobro prenaša urbano okolje in bolj vetrovne lege. Za žive meje sadimo 3 sadike na tekoči meter.

Pri nas imamo v ponudbi sorti Caucasica in Rotundifolia. Sorta Caucasica ima nekoliko ožje liste, v višino pa doseže približno do 4 metre in več. Sorta Rotundifolia ima nekoliko širše liste, v višino pa lahko doseže nekje do 3 metre. Primerna je kot posamezna rastlina ali za živo mejo.

Fotinija

Fotinija je zimzelen grm goste rasti. Mladi listi so intenzivno rdeči in se kasneje obarvajo zeleno. Primerna je za striženje. S pogosto rezjo izzovemo rast novih mladih listov in še gostejšo rast.

Nasvet: Ne režite rastline od druge polovice avgusta dalje, da bo les primerno dozorel do zime.

Pri nas imamo v ponudbi sorti Little Red Robin in Red Robin. Sorta Little Red Robin v višino doseže približno do 90 cm in je zato primerna za nižje žive meje. Medtem sorta Red Robin zrase nekje do približno 3 metrov. Spomladi se grm odene v bele cvetove, ki so odlična paša za čebele.

Sadike zimzelenih rastlin smaragdnega klekalovorikovca in fotinije lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

3 Replies to “Zimzelene rastline za živo mejo”

  1. Pozdravljeni,

   primeren čas za sajenje sta jesen in pomlad, vendar nekoliko bolj predlagamo, da jih posadite na jesen. S tem pridobi rastlina čas, da se privadi na okolje in dobro ukorenini, spomladi pa že lepo odžene. Cene se gibljejo od 3,40 evre do 17,90 evrov, odvisno od velikosti in sorte same rastline. Trenutno jih žal še nimamo na zalogi, jih pa pričakujemo nekje v sredini septembra.

   Lep pozdrav,

   ekipa Zeleni prsti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja