Jesenske zasaditve v posodah

Trajnice se jeseni odenejo v rumene do škrlatno rdeče barve in ponujajo pravo jesensko idilo. Odličen kontrast predstavlja nizko zimzeleno grmičevje, ki še bolj poudari jesenske odtenke. Zdaj je pravi čas, da pripravimo jesenske zasaditve v posodah, koritih, gredah, skalnjakih in na grobovih.

jesenske zasaditve v posodah

Pri jesenskih zasaditvah je vedno manj omejitev, zato si privoščimo zasaditev, ki bo pisana prav nam na kožo. Med najbolj razširjenimi jesenskimi trajnicami so ciklame, mačehe in jesenske rese. S pisano paleto jesenskih cvetov so pravi magnet za poglede. Zasaditve dopolnimo z rastlinami, kot so hebe, kalocefalus in iskrivke. Zraven se odlično podajo tudi manjši iglavci, trave, šaši in muhlenbekija. Dodamo lahko tudi naravne materiale, kot so veje, bučke in podobno.

Ciklama je cvetoča gomoljnica, ki nas s cvetenjem razveseljuje v jeseni. Iz gomolja rastejo pokončna stebelca s srčasto oblikovanimi in temno zelenimi listi s svetlejšimi vzorci. Dopolnjujejo jih cvetovi, ki so rožnate, rdeče ali bele barve. Pri oskrbi ciklame moramo biti pozorni, da je ne zalivamo po gomolju, saj lahko zgnije. Ko odcveti jo lahko zavržemo ali pa gomolj iz zasaditve presadimo v suho prst in ga postavimo v hladen ter svetel prostor.

Jesenska resa ali vresa je okrasna rastlina z zimzelenimi in zelo kratkimi iglastimi listi. Cveti vse od poznega poletja do jeseni. Ima drobne cvetove, ki so na vrhovih vejic združeni v pokončna socvetja. Odtenki barvnih cvetov so različni – vseh od belih, rožnatih, rdečih do vijoličnih. Na naravnih rastiščih jesenska resa uspeva v kislih in vlažnih tleh. Njen koreninski sistem je gosto razraščen, zato pazimo, da je ne posadimo preblizu drugim grmovnicam. Sadimo jo v enaki globini, kot je rasla v loncu. Sadiki dodamo nekaj substrata za kisloljubne rastline in jo ustrezno zalijemo.

Muhlenbekija je nizka in široka rastoča trajnica, ki najbolje uspeva v rahlih in dobro odcednih tleh.  Je listnata vzpenjalka, ki potrebuje sončno do polsenčno lego. Stebla so tanka in rjava, listi pa temno zeleni. Cveti poleti z zeleno belimi cvetovi, sledijo jim drobni beli plodovi. V jesenske zasaditve jo sadimo zaradi zelenega kontrasta.

Muhlenbekija in jesenska resa

Kalocefalus je srebrno siv grmiček z drobnimi iglastimi listi. Je strukturne in grmičaste oblike ter ne potrebuje obrezovanja. Ustrezata mu sušna lega in dobro odcedna tla. Zalivamo ga malo in po potrebi. Ne prenaša temperatur, ki so nižje od 7°C, a ohrani svoj okrasni videz. Z večkratnim obrezovanjem vršičkov lahko pri mladih rastlinah pospešimo gosto razraščanje.

Hebe ali grmasti jetičnik je nizko zimzeleno grmičevje, ki ima gosto in kroglasto rast z majhnimi listi. Listi so trdi, gladki in zelene barve. Ne rabi obrezovanja, odstranjevati pa mu je potrebno odmrle dele. Raste pokončno in počasi ter doseže rast višine približno do 40 cm. Ustrezajo mu odcedna in rahlo kisla, humusna tla. Pri sajenju je potrebno paziti na vlago substrata, da mu preprečimo mokro gnilobo in se izognemo propadu rastline.

Heuchera, iskrivka ali ognjeni dež je nizka trajnica z zimzelenimi in okrasnimi listi z valovitim robom. Ustrezajo ji sončna do delno sončna mesta in hranljiva, vlažna ter dobro odcedna tla. Cveti od junija do julija s cvetovi kremne ali rdečkaste barve. Za jesenske zasaditve je zanimiva zaradi listov, ki so različnih barvnih odtenkov.

Vse jesenske lepotice lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja