Okrasna drevesa – Pavlovnija in Evodija

Okrasna drevesa nam popestrijo okrasne vrtove. Pri nas imamo v ponudbi sadike v loncih, ki jih, z izjemo zmrzali, lahko sadimo vse leto. Sadimo jih glede na velikost, ki jo bodo zavzeli ob polni rasti. Za sajenje pripravimo dovolj veliko sadilno jamo, v kateri bomo mladi rastlini omogočili naravni razvoj.

Pavlovnija in evodija sta okrasni drevesi, ki sta se pri nas razširili predvsem v zadnjem času.

Pavlovnija

Pavlovnija izhaja iz vzhodne Kitajske. Je eno izmed najhitreje rastočih okrasnih dreves. V 8 letih doseže približno 15 do 20 metrov višine. Najbolje uspeva na sončnih legah v globokih in bogatih tleh. Ni občutljiva na onesnaženje in ima veliko sposobnost absorbcije CO2. Koreninski sistem se močno razrašča in tako zmanjšuje možnost erozije.

Lubje pavlovnije je temno sivo in gladko, a se v starosti nekoliko razbrazda. Listi so srčasto jajčasti, zeleni in dlakavi ter veliki približno do 30 cm in več. V aprilu in maju se odprejo vijolični cvetovi, ki so združeni v stožčastih socvetjih. Prijetno dišijo in so polni nektarja, ki privablja čebele in druge žuželke. Iz njih se razvijejo približno za lešnik veliki in oreščkom podobni plodovi polni semen, ki na drevesu lahko ostanejo tudi do pomladi. Les pavlovnije se porablja za kurjavo, pohištvo in izdelavo različnih predmetov, tudi glasbil. Za posek so drevesa primerna že nekje po 8ih letih. Po poseku jih ni potrebno na novo saditi, saj zelo hitro poženejo nove poganjke.

Evodija

Evodija izhaja iz Koreje in Kitajske. Ker njeno cvetoče drevo močno privablja čebele, je dobila tudi ime čebelje drevo. Zraste do približno 8 metrov. Uspeva na sončnih in polsenčnih legah. Dobro se prilagodi različnim tipom tal. Primerna je tudi za sajenje na bolj sušna območja. Mlade rastline so nekoliko bolj občutljive na mraz. Priporoča se, da jih nekje do treh let pozimi nekoliko zaščiti pred mrazom. Mlade rastline zaščitimo tudi pred divjadjo.

evodija

Lubje evodije je sivo in gladko. Listi so sestavljeni in nekoliko podobni jesenovim. Jeseni se obarvajo živo rumeno. Drobni beli cvetovi so združeni v socvetja, ki zacvetijo konec julija in v začetku avgusta ter cvetijo dlje časa. Polni so medičine in cvetnega prahu ter s tem privabljajo čebele in druge koristne žuželke. Sajenje evodije priporočajo čebelarji, saj cveti v času, ko čebelam primanjkuje paše in jim je potrebno dodajati hrano. Iz cvetov se razvijejo drobne jagode, ki so sprva rdeče in kasneje vijolično črne. Te pogosto ostanejo na drevesu tudi pozimi in so hrana pticam.

Sadike pavlovnije in evodije  lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

6 Replies to “Okrasna drevesa – Pavlovnija in Evodija”

  1. Pozdravljeni,

   žal smo trenutno razprodani. Novo zalogo dobimo spomladi. Seveda, pošiljamo tudi preko dostavne službe, lahko pa se oglasite v enem izmed naših vrtnih centrov Vrtko (Ljubljana Šiška, Maribor in Kalce pri Logatcu).

   Lep pozdrav,
   ekipa Zeleni prsti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja