7 najpogostejših napak pri presajanju rastlin

Imeti doma pravo džunglo in zanjo tudi ustrezno skrbeti, ni vedno najlažje. Poleg rednega zalivanja in gnojenja, pa moramo naše zelene lepotice tudi občasno presaditi. S presajanjem rastlin lahko naredimo veliko dobrega, veliko pa tudi slabega, če se tega lotimo napačno. V nadaljevanju bomo zapisali 7 najpogostejših napak, ki jih naredimo pri presajanju lončnic.

Čeprav je res, da se izkušenj največ naučimo, ni nič narobe, če se že vnaprej dobro pripravimo in pridobimo kar se da veliko informacij. Razumevanje najpogostejših “pasti”, nam lahko pomaga, da se le-tem izognemo in zagotovimo uspešen začetek rasti rastlini.

7 napak pri presajanju rastlin

Izbira napačnega sadilnega lonca

Izbira pravilnega lonca igra zelo pomembno vlogo. Največ napak se naredi ravno pri sadilnih loncih – ali rastline posadimo v lonec brez drenažnih lukenj ali pa rastlino posadimo v prevelik/premajhen lonec.

Korenine lončnic potrebujejo prostor za svojo rast, vendar pa lahko preveč prostora povzroči napojeno zemljo in gnitje korenin.

Ravno tako kot je prevelik lonec problem, je lahko tudi premajhen lonec. Korenine nimajo prostora za rast in posledično pride do zastoja v rasti.

Kakšen je idealen lonec?

Idealen sadilni lonec mora imeti obvezno drenažne luknje in mora biti cca. 2-3 cm večji od zemeljske grude/trenutnega lonca. Kar se tiče materiala – lahko izberemo plastične lonce ali pa terakota lonce. Slednji je porozen in omogoča izhlapevanje odvečne vode.

Vedno moramo rastlino posaditi v sadilni lonec in jo šele nato postaviti v okrasnega. Pri izbiri okrasnega lonca moramo ravno tako paziti, da je le-ta dovolj velik – cca 2-3 centimetre večji od sadilnega. S pravilno velikostjo okrasnega lonca namreč zagotovimo, da zrak kroži.

Napačna izbira zemlje

Vse zemlje niso enake. Izbira neustrezne mešanice zemlje ali slabše kakovosti, lahko vodi do nekaterih težav (npr. zastajanje vode = gnitje korenin).

Pomembo je, da se pred presajanjem rastline najprej pozanimamo, kakšno zemljo sploh potrebuje. Z mešanico običajno poskušamo posnemati naravno okolje rastline. Npr. monstera odlično uspeva v mešanici, ki je dobro odcedna in zračna. Ker ima rada tudi rahlo kisla tla, lahko primešamo malo šotnega mahu, ki tudi odlično zadržuje vlago. Zračnost mešanice lahko dosežemo tako, da dodamo nekaj perlita in tako izboljšamo tudi drenažo.

Za večino sobnih rastlin pride v poštev mešanica, ki je sestavljena iz univerzalne zemlje, perlita in lubja.

Za aroide (npr. anthurium) pride v poštev mešanica, ki je sestavljena iz univerzalne zemlje, perlita, lubja, kokosovih vlaken, mahu in oglja.

Za epifite (npr. orhideje) pride v poštev mešanica iz lubja, mahu, perlita in oglja. Takšna mešanica resnično posnema njihovo naravno okolje – rastejo na drevesih.

Za kaktuse in sukulente pa pride v poštev mešanica iz univerzalne zemlje, peska in perlita.

Škodljivci

Preden presadimo izbrano lončnico, jo moramo obvezno pregledati za morebitne škodljivce. Če jih spregledamo, se zna zgoditi, da se razmnožijo še na preostale rastline in kmalu imamo lahko pravo invazijo.

Najpogostejši škodljivci, ki se pojavijo so tripsi, pršice, kaparji in vataste uši.

Preden se lotimo presajanja, moramo rastlino dobro pregledati – ne samo listov, ampak tudi stebla in zemljo. Pregledamo, če je kakšen list “čudno” razbarvan, lepljiv ali pa ima enega od zgoraj naštetih škodljivcev. V kolikor opazimo nepovabljene goste, moramo rastlino ustrezno tretirati z insekticidom ter jo izolirati.

Nepravilna globina sajenja

Če sobno rastlino posadimo pregloboko, lahko pride do gnitja stebel, kar pa vodi v propad rastline. Zakopano steblo se namreč prepoji z vodo in zgnije. Pogosto je to posledica prekomernega zalivanja in slabe drenaže, v kombinacij s pregloboko posaditvijo.

Rastlino posadite tako, da bo vrh koreninske grude poravnan s površino zemlje oz. nekoliko pod njo. Pazimo predvsem na to, da listov ne zakrijemo z zemljo, saj lahko povzroči gnitje. V kolikor uporabimo še palico – oporo, se moramo prepričati, da je začetek stebla še vedno na ravni zemlje.

Nudenje opore

V kolikor je naša rastlina plezalka, ji moramo obvezno nuditi oporo, saj tudi v naravi plezajo po drevesih. Včasih to hitro pozabimo ali pa ignoriramo in tako “povzročimo” neoptimalno rast rastline.

Z nudenjem opore lahko rastlini zagotovimo dovolj svetlobe, ona pa bo imela lepo in zdravo rast, listi pa bodo veliki in fenestrirani/zarezani (monstere, določeni epipremnumi).

Med samo rastjo rastline svetujemo, da steblo sproti “pritrjujemo” na oporo, z mehkim materialom.

Izpostavljenost soncu takoj po sajenju

Če na novo presajeno rastlino takoj postavimo na neposredno sonce, jo lahko le-ta opeče in rastlina doživi nepotreben šok. Po tem bo potrebovala kar nekaj časa, da “pride nazaj k sebi”. Razumeti moramo, da lončnica tudi potrebuje čas, da se navadi in prilagodi na “novo” okolje.

Ko presadimo lončnico, jo moramo takoj po presaditvi postaviti na svetlo mesto, vendar ne na direktno sonce.

*Na kakšno mesto postavimo rastlino, je seveda odvisno tudi od vrste rastline!

Presajanje v napačnem letnem času

Letni časi zelo vplivajo na stanje rastline. Velikokrat se zgodi, da tega ne upoštevamo in jih preprosto presadimo, ko se spomnimo.

Najboljši čas za presajanje in sajenje rastline je spomladi, ko prične rastlina aktivno rasti. Tako ima rastlina čas, da postane stabilna in razvije dovolj močan koreninski sistem do hladnejših mesecev.

Presajanje pozimi lahko povzroči nepotreben stres za rastlino in zavira njeno rast. V kolikor moramo rastlino res pod nujno presaditi izven spomladanske sezone, moramo poskrbeti, da bo okolje dovolj toplo, brez prepiha ali nihanja temperatur, ki bi lahko dodatno vplivali na razvoj rastline.

Veliko ponudbo rastlin lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja