Vrtnice – večne spremljevalke okrasnih vrtov

Izjemna pestrost rodu vrtnic je tolikšna, da so primerne za vsak okrasni vrt. Pri tem se lahko odločimo za starejše sorte vrtnic, ki imajo nežno rast, lepo listje ali čudovit vonj in po drugi strani, izberemo novejše sorte, ki dolgo cvetijo. Obstaja že izredno veliko gojenih sort, ki se jim vsako leto dodajajo nove.

Vse sorte ponujajo razkošno izbiro različnih barv, oblik in vonja. Izberemo lahko med preprosto lepoto šipka, pastelno paleto barv starih sort ali pa bogato lepoto modernih hibridnih sort. S prijetnim vonjem najdemo vrtnice tako med starimi kot tudi novimi sortami. Njihov vonj je težko opisati, saj se značaj in intenzivnost čez dan spreminjata glede na zračno vlago, starost cvetov in občutljivost naših čutil.

Pri izbiri sorte vrtnic za naš vrt preverimo obliko, višino, bujnost, vonj, obstojnost cvetnih barv, obdobje cvetenja in še mnogo drugega, kar spada k dobri sorti. Sorte razvrščamo po skupinah, med katerimi pri nas izstopajo pokrovne, grmičaste, popenjave ali plezajoče in vzpenjave vrtnice ter hibridne čajevke.

Pokrovne vrtnice so vodoravno razraščajoče se vrtnice, ki večkrat cvetijo in so precej bolj odporne na bolezni. Poskrbijo za prelepe blazinaste nasade obrob in praznih prostorov med grmi. Posamezne sorte so lahko od prav pritlikavih do bolj razraščenih in tudi do pol metra visoke. Grmičaste sorte so višje rasti kot vrtnice na gredah. Mednje uvrščamo starejše sorte ali moderne različice le teh.

Popenjave vrtnice zrastejo zelo visoko, če jih seveda pritrdimo ob primerno oporo. Razlikujemo dva tipa: plezalke in vzpenjavke. Plezalke imajo močno rast z dolgimi upogljivimi poganjki in s šopi manjših cvetov. Vzpenjavke imajo togo steblo in večje cvetove. Pogosto intenzivneje dišijo. Hibridne čajevke so skupina vrtnic, ki se lahko gojijo kot grmovne ali debelne vrtnice. Imajo srednje velike do velike cvetove. Številni venčni listi so zviti v pravilno oblikovan stožec. Na cvetnih poganjkih lahko požene en sam bujni cvet ali pa imajo še stranske manjše popke.

Vrtnice sadimo blizu vrat ali oken, saj se tako prijetni vonj ob vročih poletnih večerih širi tudi v naš bivalni prostor. Lahko jih posadimo tudi ob vrtnih poteh, okoli verand in teras. Pri sajenju izbrane sorte vrtnic poskrbimo za zastirko okoli na novo posajene vrtnice. Najlepša zastirka je iz lubja, ki ga nasujemo in poravnamo na vsaj 5 centimetrov debelo. Z njo zajezimo širjenje plevela, zadrževanje vlage, ki ga novo posajena vrtnica potrebuje nekoliko več in tudi preprečujemo širjenje bolezni vrtnic.

Sorte vrtnic

V nadaljevanju predstavljamo nekaj sort vrtnic, ki jih imamo v ponudbi.

Pokrovna vrtnica The Fairy je odlična pokrovna sorta vrtnice s cvetovi nežno rožnate barve, ki začnejo cveteti v juniju in cvetijo vse do septembra. Sorta se razrašča nizko pri tleh in ima veliko zdravih poganjkov. V višino zraste od 60 do 90 centimetrov in v širino od 60 do 90 centimetrov.  Pri sajenju v skupinah je potrebno posaditi od 2 do 3 vrtnice na kvadratni meter. V zimskem času je potrebna zaščita proti zmrzali.

Vrtnica Antike 89 je pokončno in vzpenjavo rastoča vrtnica z dišečimi roza obrobljenimi cvetovi, ki cvetijo od poletja do jeseni. Je kompaktna, listnata grmovnica s trnastimi stebli in pernato razdeljenimi in temno zelenimi svetlečimi listi, ki se lahko razrašča po obzidjih. V višino doseže do 4 m in v širino do 0,7 m. Sadimo jo na sončno mesto v navadno prehranjeno vrtno zemljo, priporočljivo tam, kjer prej še niso rasle vrtnice.

Vrtnica Marie Curie je bogato dišeča sorta vrtnice, ki je primerna za rezano cvetje in cvetlične aranžmaje. V višino doseže od 60 do 80 centimetrov in cveti v oranžno marelični barvi. Cveti od junija da septembra. Pri sajenju v skupinah je potrebno posaditi od 4 do 5 vrtnic na kvadratni meter. V zimskem času je potrebna zaščita proti zmrzali. Sorta je dobro odporna na listno plesen in črno listno pegavost.

Vrtnica Nostalgie je pokončno in grmasto rastoča vrtnica z dišečimi in kremasto belimi cvetovi z rdečim robom, ki cvetijo od pozne pomladi do jeseni. Je kompaktna, listnata grmovnica s trnastimi stebli in pernato razdeljenimi in temno zelenimi svetlečimi listi. V višino doseže do 1 m in v širino do 0,7 m. Sadimo jo na sončno mesto v navadno prehranjeno vrtno zemljo, priporočljivo tam, kjer prej še niso rasle vrtnice.

Vrtnica Lilli Marleen je pokončno in grmasto rastoča vrtnica s socvetji poldvojnih temno rdečih cvetov, ki cvetijo od pozne pomladi do jeseni. Je kompaktna, listnata grmovnica s trnastimi stebli in svetlečimi temno zelenimi, jajčastimi listi. V višino doseže do 0,75 m in v širino do 0,6 m. Sadimo jo na sončno mesto v navadno prehranjeno vrtno zemljo, priporočljivo tam, kjer prej še niso rasle vrtnice.

Vrtnica Barkarole je pokončno in grmasto rastoča vrtnica s mladimi socvetji rdečih cvetov, ki se razcvetijo v dvojne in temno rdeče cvetove. Cvetijo od pozne pomladi do jeseni. Je kompaktna, listnata grmovnica s trnastimi stebli in svetlečimi temno zelenimi, jajčastimi listi. V višino doseže do 1 m in v širino do 0,5 m. Sadimo jo na sončno mesto v navadno prehranjeno vrtno zemljo, priporočljivo tam, kjer prej še niso rasle vrtnice.

Vrtnica Black Baccara je pokončno in grmasto rastoča vrtnica z dišečimi in temnimi kostanjevo rdečimi cvetovi, ki cvetijo od poletja do jeseni. Je kompaktna, listnata grmovnica s trnastimi stebli in pernato razdeljenimi in temno zelenimi svetlečimi listi. V višino doseže do 1,2 m in v širino do 1 m. Sadimo jo na sončno mesto v navadno prehranjeno vrtno zemljo, priporočljivo tam, kjer prej še niso rasle vrtnice.

Sadike vrtnic lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja