Flamingovec – zelena rastlina z lebdečimi cvetovi

Flamingovec je tropska rastlina, ki izhaja iz srednje in južne Amerike. Najdemo jo tudi na Karibih. Kot sobna rastlina se pojavlja v večjih in manjših različicah. Njegova značilnost so bogati zeleni listi, ki zrastejo tudi do 40 cm višine ali več in pri večji rastlini spominjajo na raztegnjeno ali podolgovato obliko srca. Z zadostno oskrbo rastlina vsrkava raznoliko količino polutantov in zmanjšuje amonijak v zraku.

rdeči flamingovec cvet

Cvetovi flamingovca lebdijo nad listi kot majhne ptice, po katerih je verjetno dobil tudi ime. Podobno kot pri spatifilu cvet sestavlja vitek oranžen, rumen, kremast ali belkast betič, ki je pri nekaterih primerkih rahlo ukrivljen. Obdaja ga velik in barvit ovršni list, po večini srčaste oblike. Pri barvi cvetov obstajajo privlačni križanci. Poleg najbolj razširjenega rdeče cvetnega in takoj za njim belega, so v kombinaciji tudi belo roza, roza in temnejši čokoladni odtenki, kot tudi primerki še s okrasnim listjem (temneje zeleno do temno rjavi).

Za tvorbo cvetov flamingovec ne potrebuje neposredne svetlobe. Ker pa v primeru pomanjkanja svetlobe postanejo listi daljši in celoten izgled rastline deluje redkejši, ga je priporočljivo postaviti na svetlo mesto skozi celotno leto. Rastlina je hvaležna, če je temperatura prostora stalna. Da stimuliramo tvorbo cvetov lahko rastlino za 6 tednov postavimo v hladnejši prostor (približno 15 °C), ki pa naj ne bo temen. V tem obdobju ga ni priporočljivo gnojiti, zalivamo pa ga zmerno. V obdobju intenzivne rasti se situacija obrne in mu je potrebno pogosto vlažiti koreninsko grudo, a se izogibamo stoječi vodi. Gnojimo na vsakih 14 dni, pozimi zadostuje na 4 tedne. Flamingovec sadimo in presajamo v univerzalno zemljo za sobne rastline.

Flamingovec lahko kupite s cvetovi več različnih barv (rdeče, belo, roza, čokoladne barve) v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja