Spomladansko presajanje sobnih rastlin

Z daljšanjem dne se prebudi tudi rast sobnih rastlin ali lončnic. Da preprečimo učinek cvetličnega lončka, moramo lončnico, ki ga je prerasla, presaditi. Začetek pomladi je ugoden čas za njihovo presajanje. Presajamo tiste rastline, pri katerih so korenine pri izlončenju vidne okoli koreninske grude.

Za presajanje izberemo primeren substrat, ki je prilagojen zahtevam sobnih rastlin. S tem zagotovimo njihovo uspešno rast. Za presajanje lončnic lahko uporabimo univerzalni substrat za presajanje Terra Vita Hobby. Ko se lotimo presajanja rastlin, poskrbimo za dobro drenažo. Na dno lončka nasujemo plast glinoporja, kar omogoči dobro odcednost in prepreči zastajanje vode ter posledično gnitje korenin. Več rastlin prej propade zaradi preobilice vode, kot zaradi izsušitve.

Nov lonček, v katerega bomo presadili rastlino, naj bo za številko ali dve večji od obstoječega. Pri tem pazimo, da rastline niso posajene pregloboko ali preplitvo. S prsti dobro potlačimo substrat, ki naj bo vlažen. Tudi rastlino nekoliko omočimo pred presajanjem. Pri lesnatih posodovkah je dovolj, če previdno odstranimo le zgornjo plast zemlje, tako, da ne poškodujemo korenin.

Za uspešno rast naših sobnih rastlin je potrebno vselej upoštevati lego in pravilno zalivanje. Za tega ni posebnega pravila, le občutek, ki ga razvijemo z izkušnjami, opazovanjem in prepoznavanjem gojitvenih razmer v prostoru. Zelo pomembna je tudi pravilna prehrana. V ta namen so pri nas na na voljo kvalitetna gnojila priznanih proizvajalcev: Vita Cote Hobby – za balkon, Flory Vita Hobby – za zeleno rast ali Flory Vita Hobby – za cvet.

Presajenim lončnicam izberemo svetlo lego ob okenski polici. V kolikor je le mogoče, naj stojijo na polici ob oknu. Izberemo jim še nove okrasne lonce, ki se bodo lepo podali k bivalnemu ambientu.

Zemljo in gnojila lahko kupite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja