Pisana čudežnica ali sobni kroton

kroton

Pisana čudežnica ali sobni kroton je zelo živahna in raznobarvna sobna rastlina. Izvira iz Malezije, pacifiških otokov in Avstralije, kjer v naravi raste v odprtih gozdovih in grmičevju. Rastlina je grmičaste rasti s široko paleto barv na bleščečih listih. Spada med mlečke, saj vsebuje beli sok, ki je lepo viden pri odtrganju lista. Ima debele in usnjate liste podobne lovorikovcu ali hrastu v najrazličnejših barvah. Pojavljajo se v odtenkih zelene, rumene, oranžne, rdeče do skoraj črne barve z lisasto, žilnato ali pikasto podobo.

Pisano čudežnico ali sobni kroton lahko postavimo na svetlo mesto brez neposrednega sonca. Vse leto potrebuje topel in vlažen zrak. Ne prijajo mu hladna tla in prepih. V poletnih mesecih vzdržujemo enakomerno rahlo vlažnost substrata, v zimskem bolj suho. Pogosto ga lahko tudi pršimo. Gnojimo ga samo v rastni dobi, med poletjem na dva tedna. Za razmnoževanje je rastlino potrebno cepiti ali uporabiti potaknjence stebelnih vršičkov, a je potrebno zagotoviti visoke temperature, zato nam lahko le to povzroča veliko težav. Za presajanje večjih rastlin lahko uporabimo univerzalni substrat za sobne rastline.

Sobni kroton lahko kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).