Salvija, Dalija, Lobelija in Odolini

Salvija, dalija, lobelija in odolini so cvetlice, ki nam v okrasnih posodah, koritih in vrtnih gredicah prinesejo barvitost in razgibanost cvetov. Lahko jih sadimo kot enoletnice v okrasne posode, korita in viseče košare, ali pa jih zasadimo na vrtu, kjer bodo razvile stebla, liste in cvetove, se jeseni posušile, v slani odmrle in ponovne vzklile spomladi iz semen. Če jih imamo posajene v okrasnih posodah in koritih, poskrbimo za pogostejše zalivanje v dobro odcednih tleh, in sicer zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, jeseni pa jih zamenjamo z jesenskimi lepoticami.

Salvija Mysty je enoletnica, ki cveti v čudovitih modrih odtenkih. Rastlina potrebuje veliko sonca in uspeva na bogatih, a dobro odcednih tleh. Cveti od maja do prve zmrzali. V višino doseže do 30 centimetrov. Škodljivcev in bolezni skoraj ne pozna, a ob neugodnih razmerah jo lahko napadejo uši.

Dalija Maggiore Rose Bicolour je čudovita enoletnica z neverjetno velikimi in živo rožnato obrobljenimi belimi cvetovi. Odlično uspeva v vlažnem in zmernem podnebju v bogati, rahlo kisli in dobro odcedni zemlji. Posadimo jo na sončno in zavetrno lego, v okrasne posode, okenska ali balkonska korita ali pa na vrtne gredice. Tako kot večina sort dalij zraste od 120 do 150 centimetrov.

Lobelijo Bella Oceano odlikujejo nežno kraljevsko modri cvetovi z belo očesno redico. Cveti od sredine pomladi do pozne jeseni. Je zelnata enoletnica, ki je manjše rasti in se na koncu razvije v majhen slap čez rob visečih košar ali korit. Prinaša izjemno fino in nežno teksturo v kombiniranih nasadih. Uspeva na sončnih in polsenčnih mestih. Prenaša dež in veter, malo manj vročino, zato jo takrat tudi bolj pogosto zalivamo.

Odolini ali zajčki so enoletnice, ki nas z raznobarvnimi cvetovi v posodah in koritih lahko razveseljujejo od junija do oktobra oziroma do prve zmrzali. Na prosto jih sadimo od marca do maja, na sončno in zavetrno lego. Odlično uspevajo v bogati zemlji. Zrastejo od 50 do 80 centimetrov. So košate in močno razvejane rasti. Visoke sorte so primerne za okrasne posode, okenska ali balkonska korita, nižje sorte pa, ob boku s trajnicami, najdemo tudi na vrtnih gredicah in skalnjakih. Cvetovi so dišeči in dvoustni v gostih pokončnih ali rahlo povešenih socvetjih. Odcvetele cvetove odstranjujemo in rastlinam s tem podaljšamo ali spodbudimo cvetenje.

Posamezne sorte enoletnic lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja