Češnjev paradižnik – majhni sadeži za veliko veselja

Češnjevi paradižniki so zelo priljubljeni paradižniki z manjšimi plodovi, ki jih sadimo na gredice ali v večje posode na balkonu ali terasi, kjer imamo v višino in širino dovolj prostora za uspešno rast rastlin in razvoj plodov. Sadimo jih enako kot paradižnike.

češnjev-paradižnik

Na voljo je veliko sort češnjevih paradižnikov, ki se med seboj razlikujejo po obliki, barvi in okusu. Najboljši so sproti in sveže obrani kot prigrizek, v solati ali ostalih jedeh. Z njimi se radi posladkamo tako odrasli kot otroci. V času, ko pa jih je v izobilju, in ne uspemo vseh pojesti, jih lahko nekaj porabimo za sušenje, pripravo omak ali ozimnice.

Sorte češnjevega paradižnika

Češnjev paradižnik Sungold je zelo bujna, srednje zgodnja in rodna sorta rumenega češnjevega paradižnika. Plodovi so težki 15 gramov in rastejo v grozdih. So zelo polnega in sladkega okusa. Uporabljamo sveže kot prigrizek, jih zrežemo v solato ali podobno. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Paradižnik Cookie je pisana sorta češnjevega paradižnika, ki ima plodove posebne barve in oblike. Je zgodnja sorta, ki jo lahko vzgajamo na zelenjavnem vrtu ali v večji posodi. Plodovi so rdeče barve z zelenimi progami, težki so 18 gramov in odličnega polnega okusa. Uporabljamo jih za predjedi, solate, sveža ali pečena nabodala in ostale jedi. Na voljo je cepljena ali sejana sadika.

Posebnost med češnjevimi paradižniki

TomTato je češnjev paradižnik, ki je cepljen na krompir, pri čemer pridelamo obe vrtnini. Paradižnik in krompir pripadata družini razhudnikovk in se po naravi ujemata. Na eni rastlini pridelamo do 500 izjemno sladkih in zelo okusnih plodov češnjevega paradižnika in 2 kilograma belega krompirja. Le-ta je vsestransko uporaben: za kuhanje, pečenje in cvrenje. Rastlino lahko posadite v večji lonec, prostornine vsaj 40 litrov, na gredico ali v rastlinjak.

Sadimo ga, ko je zemlja dovolj ogreta – okoli 15ºC – in minejo nevarnosti nizkih temperatur. Pri sajenju moramo biti pozorni, da je cepljeno mesto nad zemljo, saj bomo le tako v celoti izkoristili ves potencial obeh rastlin. Rastlina potrebuje močno in oporo visoko 200 do 250 cm. Potrebno je odstranjevati zalistnike na nadzemnem delu in tudi poganjke krompirja, ki izraščajo iz tal. Ko jeseni prenehamo z obiranjem paradižnikov, nadzemni del rastline odrežemo in počakamo še 10 dni, da krompir v zemlji dozori.

Cepljene in sejane sadike češnjevega paradižnika lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja